Kylling
Velkommen til kærlighedsmiddag. © Lina Eriksson // Styling: Gunilla Von Heland

Kærlighedsmaden til din Valentinsdag – og en frisk drink at skåle i

Vi sender Valentinsdag en kærlig hilsen og giver dig en menu i hjertets tegn. Med hjerteformede retter bliver det ikke svært at lokke dine gæster til bords. Så: Hjerteligt velkommen!

14. februar 2021 af Cecilia Lundin

Uanset om Valentinsdag er noget, du markerer eller ej, så kan vi i hvert fald godt blive enige om, at vi i den grad allesammen har brug for kærlighed og omsorg i den her tid, så hvorfor ikke gøre noget ud af kærlighedsdagen på den ene eller den anden måde i år? 

Vi har sammensat en dejlig menu, som du kan tilberede og nyde sammen med en, du har kær. Så: God fornøjelse, god appetit og hjerteligt velkommen til kærlighedsmiddag. Vi begynder med lidt at drikke ...

Passionsdrink

Passoã er en sød og frugtig likør med smag af passionsfrugt. Sæt alle drikkevarer på køl i god tid, så alt er koldt, når du skal bruge det.

Tid: 5 min.

Til: 4 glas

Du skal bruge

  • 2 passionsfrugter
  • 16 cl passoã
  • 8 cl gin
  • 1 lille flaske mousserende vin (37,5 cl)

Tilbehør:

  • Hjerteformede chips (som du får opskriften på længere nede)

Sådan gør du

  1. Sørg for, at alle drikkevarerne er kolde. Halvér passionsfrugterne, og grav kernerne ud.
  2. Fordel passionsfrugtkernerne i fire glas, og hæld passoã og gin over. Top med mousserende vin, og byd velkommen med hjerteformede chips!

Drink med passionsfrugt og passoã
Jamen, så skål i kærlighed da!© Lina Eriksson // Styling: Gunilla Von Heland

Og så til hovedretten: 

Helstegt kylling med hjerte-pomfritter og paprikabernaisesauce

I bearnaisesaucen erstattes halvdelen af smørret med grillede peberfrugter. Det gør den ikke blot smuk rød i farven. Det tilfører også en masse peberfrugtsmag, som passer eminent til det milde kyllingekød.

Tid: 30 min. + ovntid

Til: 4 personer

Du skal bruge

  • 1 udbenet kylling (ca. 1 kilo)
  • 1 tsk rosa peber
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk sukker
  • 1 knsp nymalet sort peber

Hjerte-pomfritter:

  • 3 bagekartofler
  • 1 liter rapsolie
  • 1 tsk flagesalt

Paprikabearnaisesauce:

  • 1 glas grillede peberfrugter (200 g)
  • 75 g smør
  • 3 æggeblommer
  • 1 spsk tør hvidvin
  • 1 spsk hvidvinseddike
  • 1 spsk vand
  • 1 spsk estragon
  • 1 spsk hakket kørvel
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 spsk cayennepeber

Tilbehør:

  • Blandede salater

Pynt:

  • Kørvel

Sådan gør du

1. Stil ovnen på 225 grader. Knus rosa peber, og bland med salt, sukker og sort peber. Gnid blandingen ind i kyllingen, og placér med skindsiden nedad i et smurt ovnfast fad.

2. Steg kyllingen midt i ovnen 15 minutter. Vend, og steg yderligere 15 minutter. Skru op til 250 grader, og steg 5-10 minutter, til den har fået farve. Lad hvile 5 minutter, til den skal skæres ud.

3. Hjerte-pomfritter: Skær kartoflerne i ca. 1/2 cm tykke skiver, og udstik en hjerte-pomfrit af hver skive med en hjerteformet kageform. Læg i koldt vand, varm olien op til 160 grader, tør med køkkenrulle, og forfritér ca. 5 minutter. Men husk ikke at proppe alle i på én gang. Tag dem op med en hulske, og lad dem dryppe af.

4. Paprikabearnaisesauce: Blend peberfrugterne med den olie, de ligger i, med en stavblender. Smelt smørret. Bland æggeblommer, vin, eddike, vand og estragon i en kasserolle. Varm blandingen op, og pisk, til det tykner. Tag kasserollen af blusset, og pisk smørret i lidt ad gangen. Vend de blendede peberfrugter i sammen med kørvel. Krydr med salt og cayennepeber.

5. Varm fritureolien op til 180 grader. Fritér pomfritterne, til de er sprøde. Drys med flagesalt.

6. Pynt kyllingen med kørvel, og bær den ind sammen med pomfritter, sauce og salat.

Match mad & drikke

En generøs kyllingeret kan med fordel matches med en mellemfyldig rødvin med saftig frugtighed og elegant friskhed. Her plejer pinot noir-druen at være pålidelig.

Til kyllingen: 

  • Punt Road Pinot Noir 2017, Australien. Rødvin med en snert af jordbær og kirsebær. Nem og omgængelig med frisk frugtsyre.

Alkoholfri til kyllingen: 

  • Domaine de la Prade Organic Merlot Shiraz, Frankrig. Alkoholfri, let og blød rødvin med noter af mørke, søde bær og urter.
Kylling med hjerteformede pomfritter
Et ret fedt fad at komme hjem til, ikke?© Lina Eriksson // Styling: Gunilla Von Heland

Den søde afslutning på kærlighedsmiddagen involverer selvfølgelig rosa chokolade og hjerter, fordi hvorfor ikke? 

Hjertekager med hvid chokolade-is og rosa chokolade 

Rosa chokolade laves af rosa kakaobønner, så den er helt naturlig i farven. Frys de lagkagebunde, der bliver til overs.

Tid: 10 min.

Til: 4 personer

Du skal bruge

  • 1 chokoladelagkagebund
  • 1/4 liter hvid chokolade-is
  • 50 g rosa chokolade
  • 100 g friske hindbær

Sådan gør du

  1. Find en lille hjerteformet kageform, og udstik 8 små hjerter af lagkagebunden. Form små kugler af isen. Finriv chokladen.
  2. Læg hjertekagerne på et fad, og placér en iskugle på hver. Strø chokoladen over, og garnér med hindbær. Servér straks!

Match mad & drikke

  • Brachetto d’Aqui Braida 2018, Italien. Rød, sød og perlende. Noter af jordbær, urter og blomster.

Dessert med chokoladekager og chokoladeis
Okay, skridtet før rosenblade drysset ud over dobbeltsengen.© Lina Eriksson // Styling: Gunilla Von Heland

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 4. februar 2021.

Seneste

Måske er du interesseret i...