Perfekt gæsteret. Og vær ikke hvidløgsforskrækket. Hvidløg får en ganske mild smag, når den bages – som her.
Tid: 40 min. + kogetid
Til: 4 personer
Du skal bruge:
- 500 g blandet fisk, for eksempel laks og torsk
- 400 g faste kartofler
- 300 g gulerødder
- 200 g knoldselleri
- 1 løg
- 1 spsk smør
- 1⁄2 dl tomatpuré
- 1 brev safran (1⁄2 g)
- 1 dåse hakkede tomater (400 g)
- 1 liter vand
- 2 dl fløde
- 3 fiskebouillonterninger
- 1 appelsin
- 1 potte dild
- 1⁄2 tsk salt
- friskkværnet sort peber
Aioli med ristet hvidløg:
- 1 helt hvidløg med skal
- 1 æggeblomme
- 1 spsk citronsaft
- 2 dl rapsolie
- 1⁄2 tsk salt
- friskkværnet sort peber
Tilbehør:
- brød
Sådan gør du:
1. Aioli med ristet hvidløg: Tænd ovnen på 225 grader. Læg et helt hvidløg i en ovnfast form. Bag midt i ovnen, til det er mørt. Det tager ca. 15 minutter. Tag hvidløget ud, og lad det køle af.
2. Pil hvidløget og de mange fed, og mos halvdelen med æggeblomme og citronsaft. Tilsæt olien lidt ad gangen, og pisk til en tyk aioli. Smag til med salt og peber. Gem resten af hvidløget til suppen.
3. Skræl kartoflerne, og skær kartofler, gulerødder, selleri og løg i tern. Brun kartofler, gulerødder, selleri og løg i 1 spsk smør i en gryde. Mos den anden halvdel af det bagte hvidløg, og bland det i gryden. Tilsæt tomatpuré, safran, hakkede tomater, vand, fløde og bouillontern. Lad suppen simre under låg ca. 30 minuter.
4. Skyl appelsinen godt, riv skallen, og pres 3 spsk saft ud af appelsinen. Bland appelsinskal og -saft ned i suppen. Tilsæt fisken, og lad suppen simre ca. 3 minutter. Skyl og hak dild fint. Vend dilden i suppen, og smag til med salt og peber.
5. Servér suppen med aioli og brød ad lækker libitum.
Opskriften er tidligere bragt i Magasinet Liv i januar 2023.