Opskrifter med svampe
Svampe på nye måder! © Lisa Björner // styling: Monica Eisenman

Servér efterårets svampe på nye måder med disse 5 velsmagende opskrifter

Efterår er duften af regn og jord – og smagen af svampe! Og er du en lille bitte smule træt af den sædvanlige svampetoast, så se med her, når vi tryller med de magiske svampe.

7. oktober 2021 af Monica Eisenman og Lisa Eisenman
Misoglaserede karljohansvampe
En lækkerhed af sprødt og sødt i det salte køkken!© Lisa Björner // styling: Monica Eisenman

Misoglaserede karljohansvampe med friteret ingefær

Servér karljohansvampene her som tilbehør eller en forret. Serverer du jasminris til, kan svampene også serveres som en ret for sig.

Tid: 30 min.

Til: 4 personer

Du skal bruge: 

  • 700 g karljohansvampe, gerne små
  • 75 g frisk ingefær
  • 5 dl rapsolie
  • 2 spsk misopasta
  • 2 spsk mirin
  • 2 spsk farin
  • 2 tsk sesamolie
  • 1 tsk japansk soja
  • 50 g smør

Pynt:

  • 2 spsk ristede sesamfrø, gerne både sorte og hvide

Sådan gør du:

  1. Skræl ingefæren, og skær den i tynde skiver. Gerne på mandolinjern eller med en kartoffelskræller. Skær skiverne i strimler. Læg dem på køkkenrullepapir for at tørre. Varm olien op til 160 grader. Fritér ingefæren i omgange, til den har fået lidt farve og er blevet sprød. Hold øje med, at den ikke brænder på. Lad den dryppe af på køkkenrullepapir.
  2. Bland miso, mirin, farin, sesamolie og soja i en gryde, og varm op, til sukkeret er smeltet.
  3. Skær karljohansvampene i skiver. Steg dem på en tør pande, så væsken koger ind. Tilsæt smør, og steg, til svampene får en fin farve. Tilsæt misosaucen, og steg, til svampene karamelliserer let.
  4. Læg svampene på et fad, dryp saucen over, og top med den friterede ingefær. Drys sesamfrø over, og servér med det samme.
Friteret tofu med tragtkantareller, broccoli og citron- og sesamsauce med panko- og sesamdrys
Du kan toppe det meste med det her panko- og sesamdrys.© Lisa Björner // styling: Monica Eisenman

Friteret tofu med tragtkantareller, broccoli og citron- og sesamsauce med panko- og sesamdrys

Tragtkantarellerne her bidrager med en virkeligt god smag og et godt bid.

Tid: 40 min. + 5 min. ovntid

Til: 4 personer

Du skal bruge:

  • 200 g tragtkantareller
  • 250 g broccoli
  • 2 spsk smør
  • 300 g fast tofu
  • 1 dl polenta
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl rapsolie

Citron- og sesamsauce:

  • 1 dl sød chilisauce
  • 3/4 dl friskpresset citronsaft
  • 1/2 dl riseddike
  • 2 spsk tahini (sesampasta)
  • 1 1/2 spsk japansk soja
  • 1 1/2 spsk sesamolie
  • 1/2 tsk chiliflager

Panko- og sesamdrys:

  • 1/2 dl panko
  • 1/2 dl sesamfrø, gerne både sorte og hvide
  • 1/2 tsk flagesalt

Pynt:

  • koriander

Sådan gør du:

  1. Citron- og sesamsauce: Bland alle ingredienserne i en kasserolle. Lad dem koge op og simre ca. 5 min. Blend saucen glat med en stavblender.
  2. Panko- og sesamdrys: Tænd ovnen på 175 grader. Spred panko, sesamfrø og flagesalt ud i en ovnfast form. Rist midt i ovnen 5-10 minutter, til det bliver gyldent. Rør rundt i det en gang imellem.
  3. Skær eller pluk broccolien i buketter. Kog dem i letsaltet vand 2-3 minutter. Skyl dem af med koldt vand, og lad dem dryppe af.
  4. Steg tragtkantarellerne på en tør pande, til væsken er kogt væk. Tilsæt smør, og fortsæt med at stege 10 minutter. Stil til side.
  5. Bland polenta og salt i en skål. Skær tofuen i terninger, og tør dem med køkkenrullepapir. Vend tofuen i polentamikset, og steg terningerne i olie på en varm pande, til terningerne bliver gyldne hele vejen rundt. Lad dem dryppe af på køkkenrullepapir. Gem 1 tsk. af olien på panden, læg broccoli og svampe på panden, og rør rundt, til det bliver varmt.
  6. Læg tofu og svampegrønt på et fad. Drys panko- og sesamdrys over, pynt med grofthakket koriander, og anret med citron- og sesamsaucen.
Tortilla med pulled svampe, salsa og avocado
Du kan faktisk også hive svampe fra hinanden.© Lisa Björner // styling: Monica Eisenman

Tortilla med pulled svampe, salsa og avocado

Smager bare af meget!

Tid: 40 min. + 10 min. ovntid

Til: 4 personer

Du skal bruge:

  • 400 g østershatte eller kejser-østershatte
  • 1 løg
  • 2 fed hvidløg
  • 2-3 spsk olivenolie
  • 1 1/2 tsk stødt spidskommen
  • 1 1/2 tsk chilipulver
  • 1 tsk paprika
  • 2 tsk kinesisk soja
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 tsk friskkværnet sort peber
  • 1 knsp cayennepeber
  • 1 dl vand
  • 1/4 grøntsagsbouillon
  • 2 spsk farin
  • 3 spsk friskpresset appelsinsaft
  • 12 små tortillabrød
  • 3 avocadoer
  • 3 salatløg

Salsa:

  • 4 tomater
  • 1/2 lille rødløg
  • 1 lille fed hvidløg
  • 1/2 rød chili, fx spansk peber
  • 1/2 dl koriander
  • 1 lime
  • 1/2 tsk salt
  • 1 knsp friskkværnet sort peber

Pynt:

  • koriander

Sådan gør du:

  1. Riv svampene i lange strimler. Skræl og finhak løg og hvidløg.
  2. Steg løg i olie i en gryde 2-3 minutter. Tilsæt svampestrimler og krydderier, og steg det stille og roligt, uden at det tager farve, ved lav varme og under omrøring. Tilsæt vand, bouillonterning og sukker, lad det simre under låg ca. 5 minutter. Tag låget af, og lad det fortsat simre 5-10 minutter, til næsten al væsken er kogt ind.
  3. Indstil ovnen på 250 grader grill. Læg svampene på en bageplade, og grill dem midt i ovnen 10-15 minutter, til de er sprøde.
  4. Salsa: Skær tomaterne i terninger. Skræl og finhak løg og hvidløg. Fjern kernerne fra chilien, og hak den fint. Hak korianderen groft. Pres saften ud af limen. Og bland så alle ingredienser, og krydr med salt og peber.
  5. Fjern sten og skræl fra avocadoen, og skær den i skiver. Skiv salatløget.
  6. Grill tortillabrødene hurtigt på en pande – et ad gangen. Og byg så op: Tortillabrød i bunden, så pulled svampe, salsa, avocado, salatløg og koriander.
Opskrift med svampe
En form for risotto – med maksimal umami-smag.© Lisa Björner // styling: Monica Eisenman

Hvedekorn med smørstegte svampe, spinat, pecorino og ristede hasselnødder

Bland gerne dine favoritsvampe. 

Tid: 30 min.

Til: 4 personer

Du skal bruge:

  • 300 g blandede svampe, fx kanta­reller, tragtkantareller, trompet­svampe, østershatte, karljohansvampe
  • 2 skalotteløg
  • 1⁄2 dl rapsolie
  • 50 g + 50 g smør 
  • 1 fed hvidløg
  • 3 dl hvedekorn
  • 1⁄2 citron
  • 35 g spinat
  • 3⁄4 dl ristede og hakkede hassel­nødder
  • 2 spsk hakket persille
  • 3⁄4 tsk salt
  • 1⁄2 knsp friskkværnet sort peber 
  • 1 dl revet pecorinoost

Sådan gør du:

  1. Skræl løgene, og skær dem i skiver. Steg dem sprøde i olie, og dryp af på køkkenrullepapir.
  2. Rens svampene. Riv store svampe i stykker, eller skær dem i skiver. Steg svampene på en tør pande 2­-3 minutter, så væsken koger ind. Tilsæt 50 g smør, og steg, til svampene begynder at blive sprøde.
  3. Skræl og pres hvidløget. Smelt 50 g smør i en kasserolle. Tilsæt hvidløget, og lad det simre på lav varme, til det begynder at blive gyldenbrunt. Hold øje med, at det ikke brænder på.
  4. Kog de hele hvedekorn efter anvisning på pakken. Skyl citronen, riv skallen, og pres saften ud.
  5. Fjern hvidløget fra smørret. Vend smørret med hvedekornene sam­men med løg, svampe, citronsaft og ­-skal, spinat, hasselnødder og persille. Krydr med salt og peber. Vend pecorinoosten i, og servér! 

Tip!

Under hatten på karljohansvampen sidder det, man kalder rørlejer. Det behøver ikke blive renset væk på unge svampe, hvis det ser lyst og fint ud. 

Opskrift på svampetoast
Det er da en madpakke, man godt gad lukke op og matche med en mørk øl, ikke?© Lisa Björner // styling: Monica Eisenman

Ristet surdejsbrød med cremede karljohansvampe, æbler og grønkålschips

Bland gerne karljohansvampe med for eksempel almindelig pigsvamp.

Tid: 20 min. + 15 min. ovntid 

Til: 2-4 madder

Du skal bruge:

  • 500 g karljohansvampe 
  • 1 æble
  • 50 g + 25 g smør
  • 2 dl piskefløde
  • 1 spsk koncentreret oksefond eller svampefond
  • 2 knsp salt
  • 1⁄2 knsp friskkværnet sort peber 
  • evt. 1 spsk sherry
  • 2-­4 skiver surdejsbrød 
  • 1⁄2 dl revet parmesanost

Grønkålschips:

  • 50 g grønkål
  • 1⁄2 spsk olivenolie 
  • 1 knsp salt
Sådan gør du:
  1. Grønkålschips: Tænd ovnen på 150 grader. Fjern den grove mid­terstilk fra grønkålen. Skyl og tør grønkålen ordentligt. Riv i store bidder. Læg bidderne på en bage­plade, og massér olie og salt ind i dem. Rist dem midt i ovnen ca. 15 minutter. Rod rundt i dem, vend dem halvvejs, og hold øje med, at kålen ikke bliver brændt. Tag pladen ud af ovnen, men lad chipsene ligge på bagepladen, så bliver de ekstra sprøde.
  2. Rens svampene, og skær dem i stykker på ca. 2 x 2 cm. Fjern kernehuset, og skær æblet i små stykker. Steg svampene på en tør pande 2-­3 minutter, så væsken koger ind. Tilsæt 50 g smør og æblestykkerne, og steg ca. 10 minutter. Tilsæt fløde, fond, salt, peber og eventuelt sherry. Kog op, og lad simre i 2-­3 minutter.
  3. Steg brødskiverne i 25 g smør, til de får en fin farve på begge sider.
  4. Læg brødskiverne på tallerkner. Og fyld så svampe­ og æblemiks, parmesanost og grønkålschips på. 

Pluk rigtigt

  • Pluk aldrig svampe, hvis du er i det mindste i tvivl om, om de er spiselige!
  • Pluk kun de faste og friske svampe, lad de gamle stå.
  • Husk en lille kniv og en svampebog med tydelige billeder, når du går på svampejagt.
  • Er du så heldig at finde flere forskellige slags svampe, så undgå helst at blande dem i kurven. For­del dem hellere i små pa­pirsposer eller tomme pap­bakker.
  • Grovrens svampene i skoven. Børst jord, løv og bark væk, og skær even­tuelle insekt­- og snegle­huller væk.
  • Rens svampene færdigt, så snart du kommer hjem. 

Opskrifterne er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 23. september 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide