Pastaretter til hverdagen
Nemme og lækre pastaretter til hverdagsbrug.© Helén Pe

5 nemme pastaretter til hverdag

Vi holder af hverdagen, og hverdagen holder af pasta. Fordi den er så enkel og hurtig og sindssygt overskuelig. Så her er 5 retter til repetoiret.

20. april 2023 af Petra Lindstrand
Pastaret med tigerrejer og tomater.
Pinjekerner og tigerrejer løfter retten til flot gæstemad.© Helén Pe

Pasta med hvidløgsstegte tigerrejer, tomater og pinjekerner

Med få lækre ingredienser kan du ophøje din pastaret til et festmåltid. Og med lidt forberedelse og eventuelt frisk pasta skal du kun bruge kort tid i køkkenet, når gæsterne har sat sig til bords. 

Tid: 25 min. 

Til: 4 personer

Du skal bruge:

  • 500 g rå optøede tigerrejer, gerne MSC-mærkede
  • 60 g pinjekerner
  • 4 fed hvidløg
  • 1-2 røde chilier
  • 2 citroner, skal og saft
  • 1 bundt bredbladet persille
  • 400 g dadel- eller cherrytomater 400 g pasta, gerne spaghetti eller tagliatelle
  • 1⁄2 dl olivenolie
  • 1 spsk flagesalt
  • friskkværnet sort peber 

Sådan gør du: 

  1. Rist pinjekernerne på en tør, varm pande, til de får lidt farve. Afkøl.
  2. Pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint. Halvér chilierne, fjern kernerne, og hak frugtkødet fint. Skyl citronerne, riv skallen, og pres 3 spsk saft ud. Hak persillen fint. Halvér tomaterne.
  3. Kog den valgte pasta efter anvisningen på pakken.
  4. Svits hvidløg og chili i olie ved midddelvarme 3 minutter. Tilsæt to- materne, og lad dem stege med 1 minut. Skru op for varmen, tilsæt rejerne, og steg med 1 minut. Smag til med salt og peber.
  5. Hæld kogevandet fra, men hold 1-2 dl kogevand tilbage. Bland rejer- ne i pastaen, og vend citronsaft og -skal og persille i. Spæd til med kogevand, til retten har den rette konsistens.
  6. Anret pastaen på et stort fad. Drys med pinjekerner, og servér! 
Pasta med gorgonzola, bacon og svampe
Orecchietti-pasta stammer fra Apulien. De små “ører” er gode til at suge sovs op.© Helén Pe

Pasta med gorgonzola, bacon og svampe 

Er du heldig, kan du finde gorgonzolaosten, der er lagdelt med mascarpone i dit supermarked. Ellers bruger du bare lige dele gorgonzola og mascarpone. Tilsæt gorgonzolaosten lidt ad gangen, så saucen bliver præcis så mild og cremet, som du kan lide den. 

Tid: 25 min.

Til: 4 personer

Du skal bruge:

  • 300 g blandede svampe, fx kantareller, brune champignon og karljohansvampe
  • 2 fed hvidløg
  • 1 bundt bredbladet persille
  • 100 g bacon i tern
  • 2 spsk smør
  • 2 1⁄2 dl madlavningsfløde
  • 150 g gorgonzola og mascarpone-ost salt
  • friskkværnet sort peber
  • 400 g pasta, gerne orecchietti 

Sådan gør du:

  1. Rens svampene, og skær dem i mindre stykker. Pil hvidløgsfeddene, og hak dem fint. Skyl persil- len, og hak den fint.
  2. Svits svampe, hvidløg og bacon i smør på en middelvarm pande, til alt har en god farve. Tilsæt fløde, og lad saucen simre ca. 2 minutter. Rør osten i lidt ad gangen, og lad det hele smelte og smelte sammen. Smag til med salt og peber.
  3. Kog pastaen efter anvisningen på pakken.
  4. Hæld kogevandet fra, men hold 1-2 dl tilbage. Vend pastaen i saucen, tilsæt persille, og spæd til med kogevandet, til du rammer den rette cremede konsistens. Servér straks. 
Vodka pasta, nem hverdagsret.
Må vi introducere: Vodkapasta! Alkoholen fordamper under tilberedning, så børn kan sagtens spise med.© Helén Pe

Pasta alla vodka

Når noget så stærkt som vodka kun bruges i små mængder, forstærker den sauce-smagen og giver den lige det ekstra spark, der skal til for at balancere sødmen i tomaterne.

Tid: 20 min.

Til: 4 personer 

Du skal bruge:

  • 1 løg
  • 4 fed hvidløg
  • 80 g pancetta eller bacon i tern
  • 1 spsk olivenolie
  • 1 dl koncentreret tomatpuré
  • 1 dl vodka
  • 2 dl fløde
  • 1⁄2 tsk salt
  • friskkværnet sort peber
  • 400 g pasta, for eksempel penne 1 potte basilikum

Pynt:

  • 100 g reven parmesanost 

Sådan gør du:

  1. Pil løget og hvidløgsfeddene, og hak det hele fint. Brun løg, hvidløg og pancetta i olie ved middelvarme ca. 5 minutter. Tilsæt vodka, og kog med i ca. 1 minut, før tomatpuré til- sættes og koger med 2 minutter.
  2. Tilsæt fløden, og lad saucen simre omkring 3 minutter. Smag til med salt og peber.
  3. Kog pastaen efter anvisningen på pakken. Hæld kogevandet fra, men hold 1-2 dl tilbage.
  4. Skyl basilikum, og striml krydder- urten. Vend pastaen i saucen. Tilsæt ca. 1 dl af kogevandet, og vend basi- likumstrimlerne i. Hæld det hele op på et fad, fordel det, og ryst det lidt på plads, og servér det så straks med drysset reven parmesanost. 

Tip:

  • Udelader du pancettaen, kan vegetarer også spise med. Retten smager stadig aldeles berusende. 
Cremet og nem pasta med varmrøget laks.
Hverdagsmad lavet hurtigere, end du kan ringe efter takeaway.© Helén Pe

Cremet pasta med varmrøget laks 

Laksen giver saucen en skøn smag, og så er retten lynhurtig at lave!

Tid: 20 min.

Til: 4 personer

Du skal bruge:

  • 250 g varmrøget laks
  • 2 bananskalotteløg eller 1 løg
  • 1 spsk smør
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 dl vand
  • 1 terning fiskebouillon
  • 1⁄2 tsk salt
  • citronpeber
  • 400 g pasta, for eksempel skruer 

Salat:

  • 1 potte dild
  • 150 g gulerødder
  • 50 g grønkålsskud, babyspinat eller rucola
  • 1 spsk friskpresset citronsaft 1 spsk olivenolie
  • 1⁄2 tsk flagesalt 

Sådan gør du:

  1. Skær laksen i små tern. Pil løgene, og hak dem fint.
  2. Svits løgene bløde i smør ved middelvarme. Rør laksen i, og steg videre 3 minutter. Rør creme fraiche, vand, bouillon, salt og citronpeber i. Lad saucen simre omkring 2 minutter.
  3.  Salat: Skyl dild, og hak den groft. Skræl gule- rødderne, og riv dem fint. Vend gulerødder med grønkålsskud eller anden salat, citronsaft, olivenolie og flagesalt.
  4. Kog pastaen efter anvisningen på pakken. Hæld vandet fra, og vend pastaen i saucen. 
Ragu-kødsauce med oksekød og grøntsager.
Ragu-kødsauce alla Italien.© Helén Pe

Ragu-kødsauce, som italienerne laver den 

Du skal have den store gryde frem, men så bliver der måske også så meget, at du kan fryse resterne ned! Vil du have en lidt rundere smag, så tilsæt 1⁄2 dl madlavningsfløde til sidst. 

Tid: 30 min. + kogetid

Til: 6-8 personer 

Du skal bruge:

  • 500 g hakket oksekød, 8-12 % 1 stort løg
  • 3 fed hvidløg
  • 1 stor gulerod
  • 2 stilke selleri
  • 2 spsk olivenolie
  • 80 g pancetta eller bacon i tern 1⁄2 dl tomatpuré
  • 3 dl rødvin
  • 1 dåse hakkede tomater (500 g) 3 terninger oksekødsbouillon
  • 1⁄2 tsk salt
  • friskkværnet sort peber
  • 400 g pasta, gerne tagliatelle 

Tilbehør:

  • 70 g reven parmesanost eller pecorinoost 

Sådan gør du:

  1. Pil løg og hvidløg, skræl gulerod. Skyl selleristilke. Hak det hele fint, og svits grøntsagerne i olie ca. 10 minutter. Stil til side.
  2. Steg pancettaen sprød, Put det hakkede kød på panden, og steg pancettaen med 5 minutter. Tilsæt tomatpuré og de svitsede grønt- sager. Tilsæt vinen, og kog saucen ind til det halve. Rør de hakkede to- mater og bouillonterninger i. Lad saucen simre under låg 1 time. Rør en gang imellem. Smag til med salt og peber. 

Tip:

  • Hak løg og rodfrugter i en køkkenmaskine, så det bliver helt fint. 

Opskrifterne er tidligere bragt i Magasinet Liv i marts, 2023. 

Du vil (garanteret) også kunne lide