3 skønne opskrifter på retter med æbler, hvor intet går til spilde

Æbler smager skønt, også i varme retter. Ofte skrælles æbler, der bruges i madlavning, men det er en skam, for skrællen indeholder gode vitaminer og smager skønt. Her får du tre lækre opskrifter på retter med æbler, hvor hele æblet bliver brugt.

31. marts 2023 af Kommerciel redaktion for Pink Lady

Æbler bidrager med både sødme, syre og friskhed, som spiller overraskende godt sammen med salte retter. Og så tilføjer æbler en smuk farve til maden.

Æbler fra Pink Lady® har en vidunderligt frisk smag, der gør sig godt i madretter. Desuden arbejder Pink Lady® for en mere bæredygtig udvikling, både når det drejer sig om miljø, sociale forhold og økologi – så kan du kan nyde din mad med god samvittighed. Pink Lady® arbejder blandt andet for at bekæmpe madspild, afskaffe engangsplast og opretholde biodiversiteten.

Når du laver mad med æbler, så husk, at du ikke bør skrælle det. I skrællen sidder der nemlig masser af vitaminer og god smag. Du sagtens kan bruge hele æblet og være med i Pink Ladys kamp mod madspild.

Mangler du inspiration til lækre opskrifter på madretter med æble, så læs med her, hvor du får tre af slagsen.

1. Focaccia med æble og rosmarin

Der er nærmest ikke noget, der er lettere at bage end focaccia - og som samtidig imponerer gæsterne. I denne opskrift på focaccia er der brugt rosmarin og hele skiver æble. Ved at bruge hele æblet, gør du også dit for at undgå madspild. 

PINK LADY®

Pink Lady® er et friskt og saftigt æble, som dyrkes ansvarligt i Frankrig, Italien og Spanien. Æblet, som kan købes fra november, smager sødt af honning, vanilje, rose og krydderier, og den unikke smag gør æblet perfekt til enhver anledning.

Pink Lady® har med sine syv måneder på træet en længere cyklus end andre æbler, hvilket sammen med en masse arbejde og fokus på bevarelsen af miljøet fra de passionerede avlere er med til at sikre den gode kvalitet. Der er en omhyggelig produktion, høst og sortering. De frasorterede æbler bruges til madlavning, juice, kompotter, dyr eller genbrug. Derudover kommer Pink Lady® i en ny emballage i 100 % pap.

Du finder mere information om Pink Lady®'s værdier her.


Du skal bruge:

Dej

  • 470 g mel
  • ½ tsk. salt
  • ½ tsk. sukker
  • 1 tsk. tørgær
  • 250 ml lunkent vand
  • 1 spsk. koldpresset olivenolie

Bagning

  • 1 Pink Lady®-æble
  • Flagesalt
  • 3 spsk. koldpresset olivenolie
  • 1 spsk. friskhakket rosmarin
  • 60 g Gruyere-ost

Sådan gør du:

Dej

1. Bland tørgær, sukker, salt og lunkent vand i en røremaskine.

2. Tilsæt 50 g mel, og lad dejen hvile 5 minutter et varmt sted.

3. Kom resten af melet i, og bland forsigtigt, til der dannes en kugle ensartet dej.

4. Kom dejen i en skål smurt med olie, dæk den til med madfilm, og lad den hæve ved stuetemperatur i ca. halvanden time.

5. Læg bagepapir på en bageplade, og brug en pensel til at smøre bagepapiret med spiseskefuld olivenolie.

6. Form dejen til en aflang firkant på bagepladen.

7. Dæk dejen med madfilm igen, og lad den hæve 30 minutter mere.

8. Forvarm ovnen til 220°C.

9. Lav små huller i dejen med fingrene.

Bagning

1. Hæld to spiseskefulde olivenolie hen over dejen, og drys med halvdelen af rosmarinen.

2. Vask æblet, skær det ud i tynde runde skiver, og læg dem på dejen.

3. Hæld den sidste spiseskefuld olivenolie over æblestykkerne, og drys dem med resten af rosmarinen.

4. Bag focacciaen i ovnen i 20–25 minutter, til kanterne bliver gyldne.

5. Drys focacciaen med Gruyere-ost, og lad den bage to minutter mere.

6. Lad focacciaen køle lidt af, og drys derefter med flagesalt.

Læs mere her.

2. Tun-tataki på æbler marineret med sesam og sauce

De varme dage nærmer sig, og det er en kærkommen anledning til at spise masser af frisk fisk. Når du skærer tun helt tyndt ud, får det den mest delikate konsistens. Æblets søde og syrlige smag passer vidunderligt til den cremede tun. Skærer du æblet ud i hele skiver, minimerer du både spild af mad og får den skønne smag fra både kød og skræl med. 

Du skal bruge:

Tataki

  • 1 spsk. olivenolie
  • 1 cm frisk ingefær
  • 8 spsk. sojasauce
  • 4 tsk. honning
  • 3 tsk. risvinseddike
  • 2 tsk. sesamolie
  • 1 tsk. five spice-krydderi
  • 4 spsk. ristede sesamfrø
  • 400 g tun

Æblecarpaccio

  • 3 Pink Lady®-æbler
  • 1 halv citron

Sauce

  • 1 citron
  • Salt og peber
  • 3 spsk. olivenolie
  • 2 tsk. honning
  • 6 stilke purløg
  • 6 stilke koriander

Anretning

  • Pink Lady®-æble

Sådan gør du:

Tataki

1. Riv den friske ingefær.

2. Bland sojasauce, honning, risvinseddike, sesamolie, frisk ingefær og five spice.

3. Lad fisken trække i marinaden i 30 minutter et koldt sted.

4. Rist sesamfrøene lidt på en varm pande.

5. Lad den marinerede tun dryppe af, og stil resten af marinaden i køleskabet. Skær fisken ud i tre rektangulære ca. tre centimeter tykke stykker.

6. Hæld olivenolien på den varme pande, og svits tun-stykkerne i 30 sekunder på hver side.

7. Anbring straks efter fisken i den kolde marinade. Stil det hele i køleskabet.

8. Skær nu hvert stykke tun ud i en halv centimeter tykke skiver. Stil dem til side.

Æblecarpaccio

1. Fjern æblernes kernehus med en æbleudstikker.

2. Skær dem meget tyndt ud som carpaccio.

3. Hæld lidt citronsaft over æblerne, så de ikke bliver brune, og stil dem koldt.

Sauce

1. Pres saften fra to citroner ud i en skål.

2. Snit koriander og purløg, og stil det til side.

3. Skær Pink Lady® æblerne ud i meget små tern, og hæld dem direkte i skålen med citronsaft.

4. Tilsæt olivenolie, honning og halvdelen af krydderurterne.

5. Tilsæt salt og peber efter behag, og bland grundigt. Stil saucen koldt.

Anretning

1. Rul hver skive tun i ristet sesam.

2. Fordel de tynde Pink Lady® skiver på en tallerken.

3. Anbring tun-tatakien oven på æblecarpaccioen, og hæld godt med sauce over.

4. Drys med resten af krydderurterne og flagesalt over tallerkenerne.

Læs mere her.

3. Salt babka med æbler, gedeost og purløg

Måske kender du babka fra det søde køkken, hvor vi ofte har bagt det med chokolade, pistacie eller karamel. Her får du babka-brødet i en lækker salt version med gedeost og søde æbler. Æblerne tilføjer sødme og syre til den salte ost, og det bedste er, at du minimerer spild af mad ved at bruge hele æblet til brødet. 

Du skal bruge:

Dej

  • 2 strøgne tsk. salt
  • 1 tsk. sukker
  • 80 g salt smør
  • 450 g tipo 00 hvedemel
  • 12 g gær
  • 190 ml lunken mælk
  • 2 små æg 
  • En æggeblomme til pensling

Fyld

  • 1 halv citron
  • 2 håndfulde mandler
  • 2 fed hvidløg
  • Peber
  • 20 g purløg
  • 2 spsk. olivenolie
  • 200 g gedeost
  • 1 rødløg
  • 1 Pink Lady®-æble

Sådan gør du: 

Forberedelse

1. Aktiver gæren i mælken sammen med sukkeret.

2. Dæk til, og lad blandingen hvile i 10 minutter, indtil det skummer.

Dej

1. Skær smørret i små tern.

2. Bland med mel og salt i en røremaskine.

3. Ælt med gærblandingen og det hele æg i 10 minutter.

4. Tilsæt smørret af tre omgange. Bland, til dejen er lind og slipper skålen.

5. Form dejen til en kugle i røremaskineskålen, fugt let og tildæk med et viskestykke.

6. Stil dejen på et lunt sted, indtil den er hævet til dobbelt størrelse. Den skal hæve 1-2 timer, afhængigt af rumtemperaturen.

7. Slå dejen ned, og ælt et par sekunder, så den genfinder sin oprindelige størrelse.

8. Form igen dejen til en kugle, fugt overfladen og tildæk. Stil dejen på køl hele natten eller mindst 3 timer ved stuetemperatur.

Fyld

1. Snit løg, og lad det stege gyldent i lidt olie.

2. Hak mandlerne groft.

3. Vask æblet, og riv det groft.

4. Tilsæt mandlerne og det revne æble til løgene. Steg i ca. et minut, og lad blandingen afkøle.

5. Bland gedeost, knuste hvidløgsfed, olie, hakket purløg, saften fra den halve citron og peber. Bland det med løg, æbler og mandler.

Snoning

1. Rul dejen ud på et bagepapir drysset med lidt mel, og form den til et 7 mm tykt rektangel.

2. Fordel fyldet på hele dejen.

3. Rul dejen på den lange led, og stil den lange rulle på køl i 20 minutter.

4. Skær rullen igennem på langs, så den åbner sig i to stykker.

5. Sno de to ruller omkring hinanden. Sørg for at fyldet er synligt og vender opad.

Bagning

1. Beklæd en bageform med bagepapir, og læg babkaen heri.

2. Tildæk med et rent viskestykke, og lad den hæve i formen i 45 minutter et lunt sted.

3. Forvarm ovnen til 200°C.

4. Opløs en æggeblomme i 1 spsk. vand, og pensl babkaen med blandingen.

5. Skru ovnen ned til 180 °C, og bag i 40-50 minutter, mens du holder øje med, at toppen ikke brunes for hurtigt.

6. Lad babkaen køle lidt ned inden servering.

Læs mere her.

Du vil (garanteret) også kunne lide