Sunde kiks med frø, kerner og æg
© Fadl's Forlag

Gluten eller ej? Prøv disse sunde kiks

Har du egentlig brug for glutenfri kost? Få svaret her, og hvis du føler dig inspireret, kan du give det et skud med disse lækre kiks

21. februar 2017 af Gitte Høj

En del af os får en del bøvl med maven, når vi giver den hvede. Andre får det bare markant bedre med en glutenfri kost. Som i al sin enkelhed går ud på at udrydde al gluten i din mad.

Har du nogensinde undret dig over, at du næsten ikke kan komme igennem en dag, uden at maven hæver og snerrer af dig med mavekneb og sure opstød? Forklaringen kan måske være, at du reagerer på gluten. Og bare rolig, du behøver ikke decideret lide af glutenallergi for at reagere på gluten. Nogle af os tåler det bare ikke så godt som andre og får det markant bedre, hvis indtagelsen af det, altså hvede, rug og byg, bliver holdt i kort snor.

Gluten er et proteinstof, der findes i hvede, rug og byg. Kornsorter, som ikke kun findes i brød, men også i en del færdigretter som supper, saucer, kager, kiks og müsli med mere. Vil du spise glutenfrit, er du derfor nødt til at være omhyggelig med at tjekke varedeklarationer.

Og du kan sagtens leve uden gluten. Det er ikke et proteinstof, din krop behøver. Til gengæld kan det være svært at bage uden gluten, fordi gluten giver elasticitet og påvirker brødets evne til at både hæve og bage. Bager du af glutenfrit mel, så tilsæt i stedet loppefrøskaller (kendt som Husk). De tilfører både struktur, elasticitet og fibre. 

Har jeg brug for glutenfri kost?

Tåler du ikke gluten, vil din tarm reagere, hver eneste gang du indtager det. Proteinet ødelægger nemlig i så fald slimhinden og fimrehårene i tarmen, som derfor bliver dårligere til at fordøje og optage madens næringsstoffer.

Det har naturligt nok nogle konsekvenser. Eksempler er hyppig diarré, irritabel tarm, træthed, oppustet mave, eksem og smerter i led og muskler.

Alternativer til hvedemel:

  • Boghvedemel
  • Rismel
  • Hirsemel
  • Majsmel

Sunde kiks med frø, kerner og æg

60 minutter.

20-25 stk.

INGREDIENSER

  • 50 g hørfrø
  • 50 g mandler
  • 50 g hampefrø
  • 50 g græskarkerner
  • 50 g sesamfrø
  • 50 g solsikkekerner
  • 1 stort æg
  • 50 g ekstra jomfrukokosolie
  • 3⁄4 tsk salt
  • 1⁄2 tsk natron
  • 4 spsk koldt vand 

FREMGANGSMÅDE

Tænd ovnen på 160 grader varmluft.

Blend hørfrøene til mel, og blend derefter mandlerne til mel. Kom hørfrømel, mandelmel, hampefrø, græskarkerner, sesamfrø og solsikkekerner i en foodprocessor eller en minihakker, og kør blandingen, til den er næsten finthakket. Det tager et minuts tid.

Bland æg, olie, salt, natron og vand i blandingen. Dette skal gøres i hånden, ikke på foodprocessor, som vil ødelægge blandingen.

Bred blandingen ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Det gøres nemmest, hvis du fugter hænderne med koldt vand fra hanen undervejs. Blandingen skal bredes så tyndt ud som muligt, uden at der kommer huller i.

Bag først blandingen 15 minutter. Tag pladen ud, og skær i mindre stykker – den størrelse, du ønsker kiksene.

Bag yderligere 10-20 minutter, til kiksene er sprøde. Du skal tjekke undervejs. Som regel bliver de yderste først sprøde, og så tager du bare tage dem ud af ovnen og bager resten lidt mere, til de også er sprøde. Lad dem køle af på en rist.

TIP! Tilsæt smag til kiksene med for eksempel 1 stor spsk finthakket rosmarin. Eller fintrevet ingefær eller citron- eller appelsinskal. Kun fantasien sætter grænser.

Opskriften er fra Nul hvede – glutenfri livretter af Sandra Pugliese, Fadl’s Forlag, 165 sider, 300 kr.

Artiklen blev første gang bragt i Magasinet Liv nummer 72.

Du vil (garanteret) også kunne lide