Smørstegt laks med flødestuvet hvidkål, ristede svampe, persille og mosede kartofler.
Tid: 40 min.
Opskriften giver til: 4 personer
Det skal du bruge
Smørstegt laks:
- 500 g frossen laksefilet i stykker
- 1 tsk salt
- friskkværnet sort peber
- 1 spsk smør
Flødestuvet hvidkål:
- 1⁄2 hvidkålshoved (500 g)
- 2 spsk smør
- 1 spsk hvedemel
- 2 dl mælk
- 2 dl fløde
- 1 tsk salt
- friskkværnet hvid peber
- 30 g finreven lagret ost
Mosede kartofler:
- 500 g melede kartofler
- 2 spsk blød smør
- salt
- 300 g blandede svampe
- 1 løg
- 2 spsk smør
- 2 spsk hakket persille
- 1⁄2 tsk salt
- friskkværnet sort peber
Sådan gør du
- Skær kålen i mindre stykker. Fyld en gryde med vand, tilsæt salt, og læg kålen i, når vandet koger. Lad det simre 2-3 minutter. Hæld vandet fra, og skyl kålen i rigeligt koldt vand.
- Smelt smørret i en gryde, og drys med mel. Tilsæt mælk og fløde, og kog blandingen 3 minutter under omrøring. Smag til med salt og peber. Bland kål og ost i.
- Mosede kartofler: Skræl kartoflerne, og kog dem i vand tilsat salt.
- Ristede svampe: Rens svampene. Pil og hak løget. Rist svampe og løg i smør på en pande, til de får fin farve. Tilsæt persille, salt og peber.
- Steg laksen på begge sider i smør. Smag til med salt og peber. Skru ned for varmen, og steg, til laksen er gennemstegt.
- Mos kartoflerne, og bland dem med smør. Anret kål, laks og svampe på tallerkner. Drys med lidt persille, og servér kartoflerne ‘on the side’.
Match mad & drikke
Smørstegt laks med snasket tilbehør parres rigtigt godt med frugtig, fyldig hvidvin. Prøv for eksempel:
- Ribeiro Santo Encruzado 2019, Portugal: En tør, let hvidvin med lavt syreindhold og smag i familie med citrus, nødder og vanilje.
- Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2019, Australien: Fyldig og frisk hvidvin med en antydning af ananas, æbler og en smule smør.
Alkoholfri:
- Leitz Eins Zwei Zero Riesling, Tyskland: Alkoholfri hvidvin, som er frisk, sprød og læskende med smagsnoter af rabarber og citrus.
Opskriften er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 10. december 2020.