Gå på jagt i skufferne med nødder og krydderier og krydderurter, og pynt med det, du falder over og får smag for.
Tid: 30 min. + 1 times hævetid + 20 min. ovntid.
Til: 1 brød
Du skal bruge:
- 25 g gær
- 6 dl vand
- 1 dl + 1⁄2 dl + 2 spsk olivenolie
- 1⁄2 spsk salt
- ca. 12 dl hvedemel
Pynt:
- rosmarinkviste
- spiselige blomster
- citronskal
- olivenolie
- flagesalt
Sådan gør du:
1. Smuldr gæren ned i en skål. Hæld vandet over, og rør, til gæret er opløst. Tilsæt 1 dl olie, salt og mel.
2. Ælt dejen godt, enten med hænderne, eller på maskine 10 minutter. Dæk med viskestykke, stil dejen til hævning ca. 30 minutter.
3. Hæld 1⁄2 dl olie i en bradepande på ca. 30 x 40 centimenter. Hæld dejen i bradepanden, og fordel den. Dæk med viskestykke, og stil til hævning 30 minutter. Tænd ovnen på 200 grader.
4. Lav fordybninger i den hævede dej med dine fingre. Lav et mønster med rosmarin, spiselige blomster, citronskal, eller hvad du ellers har. Stænk med 2 spsk olie, og drys brødet med flagesalt.
5. Bag brødet 20 minutter, til brødet har fået farve. Køl det af på en rist – bryd det, og nyd det til julemad og egentlig også alle andre dage-mad.
Opskriften er tidligere bragt i Magasinet Liv i oktober 2022.