Syltede agurker og syltede tomater
Tomatooo, tomaaato? © Aina C. Hole

Hæld sommeren på glas – syltede agurker og henkogte tomater

Agurker i egen lage og tomater henkogt i egen ovn. Det kan altså noget. For det kan i den grad sætte fut under smagen, når du mikser dem i anden mad. Får du ikke også pludselig lyst til hot dog og pasta?

21. september 2022 af Marianne Pfeffer Gjengedal

SYLTEDE AGURKER

Åh, lykke at finde et glas hjemme­syltede agurker frem på en vinterdag. Til den lune leverpostej, den hjemme­lavede burger eller julemiddagen.


Tid: 30 min.
Til: ca. 500 g syltede agurker


Det skal du bruge: 

500 g små sylteagurker 

1 dl hvidvinseddike

4 dl vand

20 g sukker

lidt dild

1⁄2 tsk peberkorn 

1 tsk sennepsfrø 

10 g salt


Sådan gør du:

1. Tænd ovnen på 100 grader. Stil de rengjorte glas i ovnen i 10 minutter, så er de steriliserede.

2. Vask agurkerne, og tør dem. Læg dem i de endnu varme glas sammen med sennepsfrø, peber og dild. Hæld vand, eddike, salt og sukker i en gryde, og giv blandingen et opkog. Hæld den varme lage over agurkerne i glassene. 

3. Skru lågene godt på, og sænk glass­ ene ned i en gryde med vand. Vandet skal gå til kanten af glasset. Lad glass­ene stå i det simrende vand i 10 minut­ter. Tag dem op, og lad dem køle af.

Syltede agurker og syltede tomater
Lige til at spise, som de er eller skåret i skiver. © Aina C. Hole

HENKOGTE TOMATER

Når de solmodne tomater fylder drivhuset og farver madmarkederne røde, så er det oplagt at lave dine egne konserverede tomater. (Du kan også lave dem nårsomhelst). Smagen er en helt anden end den af tomater på dåse. Opbevares mørkt og køligt.


Tid: 15 min. + 1 times ovntid 

Til: ca. 2 liter


Du skal bruge: 

2 kg solmodne tomater

1 helt hvidløg, rensede fed

1 stor håndfuld frisk basilikum 

flagesalt

groft sort peber

1-5 dl olivenolie

Sådan gør du:

1. Skær et kryds i hver tomat. Giv to­materne et opkog i rigeligt letsaltet vand, og blanchér dem 1 minut. Læg dem derefter i iskoldt vand, og fjern skindet.

2. Fyld rengjorte og steriliserede glas med tomaterne. Er de meget store, kan de deles i to. Tilsæt hele fed hvidløg og basilikumblade, og smag til med salt og peber. Pres tomaterne godt ned i glas­sene, top med olivenolie, og luk låget. Metallåg må ikke lukkes helt tæt til, mens låg med gummiring godt kan strammes til. Vigtigt er det, at dampen kan slippe ud, når tomaterne tilberedes i ovnen.

3. Varm ovnen op til 110 grader. Placér glassene i en bradepande, og stil den ind midt i ovnen. Efter ca. 1 time er to­materne sunket sammen, og smagen forstærket.

4. Sluk ovnen, stram lågene til, og lad glassene stå i ovnen, til de er kølet af.

Opskrifterne er tidligere bragt i Magasinet Liv i september 2022. 

Syltede agurker og syltede tomater
Pastasauce af de her henkogte tomater smager godt!© Aina C. Hole

Du vil (garanteret) også kunne lide