SYLTEDE AGURKER
Åh, lykke at finde et glas hjemmesyltede agurker frem på en vinterdag. Til den lune leverpostej, den hjemmelavede burger eller julemiddagen.
Tid: 30 min.
Til: ca. 500 g syltede agurker
Det skal du bruge:
500 g små sylteagurker
1 dl hvidvinseddike
4 dl vand
20 g sukker
lidt dild
1⁄2 tsk peberkorn
1 tsk sennepsfrø
10 g salt
Sådan gør du:
1. Tænd ovnen på 100 grader. Stil de rengjorte glas i ovnen i 10 minutter, så er de steriliserede.2. Vask agurkerne, og tør dem. Læg dem i de endnu varme glas sammen med sennepsfrø, peber og dild. Hæld vand, eddike, salt og sukker i en gryde, og giv blandingen et opkog. Hæld den varme lage over agurkerne i glassene.
3. Skru lågene godt på, og sænk glass ene ned i en gryde med vand. Vandet skal gå til kanten af glasset. Lad glassene stå i det simrende vand i 10 minutter. Tag dem op, og lad dem køle af.

HENKOGTE TOMATER
Når de solmodne tomater fylder drivhuset og farver madmarkederne røde, så er det oplagt at lave dine egne konserverede tomater. (Du kan også lave dem nårsomhelst). Smagen er en helt anden end den af tomater på dåse. Opbevares mørkt og køligt.
Tid: 15 min. + 1 times ovntid
Til: ca. 2 liter
Du skal bruge:
2 kg solmodne tomater
1 helt hvidløg, rensede fed
1 stor håndfuld frisk basilikum
flagesalt
groft sort peber
1-5 dl olivenolie
Sådan gør du:
1. Skær et kryds i hver tomat. Giv tomaterne et opkog i rigeligt letsaltet vand, og blanchér dem 1 minut. Læg dem derefter i iskoldt vand, og fjern skindet.
2. Fyld rengjorte og steriliserede glas med tomaterne. Er de meget store, kan de deles i to. Tilsæt hele fed hvidløg og basilikumblade, og smag til med salt og peber. Pres tomaterne godt ned i glassene, top med olivenolie, og luk låget. Metallåg må ikke lukkes helt tæt til, mens låg med gummiring godt kan strammes til. Vigtigt er det, at dampen kan slippe ud, når tomaterne tilberedes i ovnen.
3. Varm ovnen op til 110 grader. Placér glassene i en bradepande, og stil den ind midt i ovnen. Efter ca. 1 time er tomaterne sunket sammen, og smagen forstærket.
4. Sluk ovnen, stram lågene til, og lad glassene stå i ovnen, til de er kølet af.
Opskrifterne er tidligere bragt i Magasinet Liv i september 2022.
