Gravad laks med porrestuvede kartofler, kold lime- og honningsauce og syltet agurk og kinaradise.
Tid: 45 min. + 2 døgns trækketid
Opskriften giver til: 4 personer
Du skal bruge:
- 500 g fersk lakseside
- 2 spsk sukker
- 1 spsk salt
- friskkværnet hvid peber
- 2 spsk grovhakket dild
Porrestuvede kartofler:
- 500 g små fine kartofler
- 1⁄2 porre
- 2 spsk smør
- 1 spsk hvedemel
- 2 dl mælk
- 2 dl fløde
- 1 tsk salt
- friskværnet hvid peber
Lime- og honningsauce:
- 3 spsk honning
- 1 spsk hvidvinseddike
- 1⁄2 spsk friskpresset limesaft
- 1 1⁄2 dl rapsolie
- salt
- friskkværnet hvid peber
Syltet agurk og kinaradise:
- 1⁄2 agurk
- 1⁄2 kinaradise
- 1⁄2 eddike
- 1 dl sukker
- 1 1⁄2 dl vand
- brøndkarse
Sådan gør du:
- Læg laksen i et fad. Bland sukker, salt og peber. Drys blandingen på begge sider af laksen. Klap dilden fast. Læg laksen i en frysepose, og luk den tæt. Grav laksen to døgn på køl, og vend den undervejs.
- Porrestuvede kartofler: Skyl kartoflerne, og kog dem møre. Lad dem dryppe af, og halvér de største af dem. Rens porren, og striml den fint.
- Smelt smørret i en gryde, og drys med mel. Tilsæt mælk og fløde, varm igennem under omrøring ca. 3 minutter. Smag til med salt og peber. Vend kartofler og porre i.
- Lime- og honningsauce: Bland honning, eddike og limesaft. Pisk olien i lidt ad gangen, til saucen tykner. Smag til med salt og peber.
- Syltet agurk og kinaradise: Rør eddike og sukker sammen. Tilsæt vand, og rør, til sukkeret er opløst. Skær agurk og kinaradise i tynde skiver på et mandolinjern. Læg kinaradiseskiverne i koldt vand, og stil dem på køl ca. 10 minutter. Hæld vandet fra, og læg både agurkeskiver og kinaradiseskiver i eddikelagen.
- Skær laksen i tynde skiver. Anret den på tallerkener, top med syltet agurk og kinaradise, og pynt med brøndkarse. Servér med stuvede kartofler og dryp så sauce over.
Match mad & drikke
Gravad laks med sødt-syrligt tilbehør er i godt selskab med en hvidvin med let sødme. Prøv for eksempel:
- Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2019, Tyskland: Halvtør hvidvin med fint afstemt sødme, som balanceres af frisk, ung frugtsyre. Med toner af æble og citrus og mineralske undertoner.
- Kung Fu Girl Riesling 2018, USA: Hvidvin med et strejf af sødme fra mandariner og syrlighed fra lime og grønne æbler.
Alkoholfri:
- Leitz Eins Zwei Zero Riesling, Tyskland: Alkoholfri hvidvin, som er frisk, sprød og læskende med smagsnoter af rabarber og citrus.
Opskriften er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 10. december 2020.