Gravad laks til hovedret
Glem alt om rævesovs og hvidt brød, og servér gravad laks til hovedret.© Joel Wåreus

Gravad laks med kold lime- og honningsauce – og en hvidvin med dejlig sødme til

Retten er en skøn og nem gæsteret, da laksen skal tilberedes to dage før servering.

29. december 2020 af Elisabeth Johansson

Gravad laks med porrestuvede kartofler, kold lime- og honningsauce og syltet agurk og kinaradise.

Tid: 45 min. + 2 døgns trækketid 

Opskriften giver til: 4 personer

Du skal bruge

  • 500 g fersk lakseside
  • 2 spsk sukker
  • 1 spsk salt
  • friskkværnet hvid peber 
  • 2 spsk grovhakket dild

Porrestuvede kartofler:

  • 500 g små fine kartofler 
  • 1⁄2 porre
  • 2 spsk smør
  • 1 spsk hvedemel
  • 2 dl mælk
  • 2 dl fløde
  • 1 tsk salt
  • friskværnet hvid peber

Lime- og honningsauce:

  • 3 spsk honning
  • 1 spsk hvidvinseddike
  • 1⁄2 spsk friskpresset limesaft 
  • 1 1⁄2 dl rapsolie
  • salt
  • friskkværnet hvid peber

Syltet agurk og kinaradise:

  • 1⁄2 agurk
  • 1⁄2 kinaradise 
  • 1⁄2 eddike
  • 1 dl sukker
  • 1 1⁄2 dl vand
Pynt:

  • brøndkarse

Sådan gør du

  1. Læg laksen i et fad. Bland sukker, salt og peber. Drys blandingen på begge sider af laksen. Klap dilden fast. Læg laksen i en frysepose, og luk den tæt. Grav laksen to døgn på køl, og vend den undervejs.
  2. Porrestuvede kartofler: Skyl kartoflerne, og kog dem møre. Lad dem dryppe af, og halvér de største af dem. Rens porren, og striml den fint. 
  3. Smelt smørret i en gryde, og drys med mel. Tilsæt mælk og fløde, varm igennem under omrøring ca. 3 minutter. Smag til med salt og peber. Vend kartofler og porre i.
  4. Lime- og honningsauce: Bland honning, eddike og limesaft. Pisk olien i lidt ad gangen, til saucen tykner. Smag til med salt og peber.
  5. Syltet agurk og kinaradise: Rør eddike og sukker sammen. Tilsæt vand, og rør, til sukkeret er opløst. Skær agurk og kinaradise i tynde skiver på et mandolinjern. Læg kinaradiseskiverne i koldt vand, og stil dem på køl ca. 10 minutter. Hæld vandet fra, og læg både agurkeskiver og kinaradiseskiver i eddikelagen.
  6. Skær laksen i tynde skiver. Anret den på tallerkener, top med syltet agurk og kinaradise, og pynt med brøndkarse. Servér med stuvede kartofler og dryp så sauce over. 

Match mad & drikke

Gravad laks med sødt-syrligt tilbehør er i godt selskab med en hvidvin med let sødme. Prøv for eksempel:

  • Kloster Eberbach Riesling Kabinett 2019, Tyskland: Halvtør hvidvin med fint afstemt sødme, som balanceres af frisk, ung frugtsyre. Med toner af æble og citrus og mineralske undertoner.
  • Kung Fu Girl Riesling 2018, USA: Hvidvin med et strejf af sødme fra mandariner og syrlighed fra lime og grønne æbler.

Alkoholfri:

  • Leitz Eins Zwei Zero Riesling, Tyskland: Alkoholfri hvidvin, som er frisk, sprød og læskende med smagsnoter af rabarber og citrus.

Opskriften er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 10. december 2020.

Seneste

Måske er du interesseret i...