GALETTE MED NYE GULERØDDER OG GEDEOST
Den sprøde galette er en fransk hybrid mellem madpandekage og madtærte.
Tid: 30 min. + 20 min. ovntid
Til: 6 personer
Du skal bruge:
- 100 g smør
- 3 1/2 dl hvedemel (210 g)
- 1/2 dl sesamfrø
- 1 tsk salt
- 1 æg
- evt. 1 spsk koldt vand
Fyld:
- 1 bundt nye gulerødder (500 g)
- 25 g ricottaost
- 200 g gedeost uden kant
- 1/2 tsk oregano
- 1/2 tsk salt
- friskkværnet sort peber
Pensling:
- 1 æg
Pynt:
- 1-2 spsk olivenolie
- 1/2 tsk flagesalt
- friskkværnet sort peber
- 4-5 kviste oregano
Citronolie:
- 1/2 citron
- 1 lille fed hvidløg
- 1/2 dl olivenolie
- 1 1/2 tsk salt
- friskkværnet sort peber
Tilbehør:
- salat
Sådan gør du:
- Tænd ovnen på 200 grader. Bland smør, mel, sesamfrø og salt i en røremaskine. Tilsæt æg, og saml dejen hurtigt. Tilsæt vand om nødvendigt. Læg dejen i køleskabet, mens du forbereder fyldet.
- Fyld: Mos ricottaost og gedeost sammen. Tilsæt oregano, og smag til med salt og peber. Skrub gulerødderne rigtigt godt og grundigt. Skær dem på langs, i halve eller kvarte, afhængigt af tykkelsen.
- Rul dejen tyndt ud på et stykke bagepapir. Fordel osteblandingen på dejen, men hold de yderste 3-4 centimeter fri. Ombuk kanterne med fingrene, og saml dejen, hvis den sprækker. Placér gulerødderne oven på osteblandingen. Penslkanterne med pisket æg. Stænk olivenolien over, og drys med flagesalt og peber.
- Bag galetten midt i ovnen 20-30 minutter, til dejen er sprød og gylden, og gulerødderne er møre og dejligt (sol)varme at se på.
- Citronolie: Skyl citronen. Riv skallen. Pil hvidløget, og riv det. Bland olien med citronskal og hvidløg, og smag til med salt og peber.
- Og når galetten så er klar til at blive spist, spiser du den med salat og citronolie til.
Tip!
Skal du have tærten med? Pak tærte, salat og citronolie hver for sig. Så bevarer alt sin egen smag og sprødhed, til det serveres sammen.

Et styk galette med nye gulerødder og gedeost. © Lisa Björner
SURDEJSFLUTES MED SOLSIKKEFRØ
Solsikkefrøene tilføjer en smag af nødder og giver noget at tygge på.
Tid: 30 min. + 4 timers hævetid + 25 min. ovntid
Til: 4 flutes
Du skal bruge:
- 10 g gær
- 5 dl vand
- 150 g surdej på rug, købt på pose eller hjemmelavet
- 5 dl rugsigtemel (275 g)
- 7-8 dl hvedemel (420-480 g)
- 1 1/4 spsk salt
- 1 1/2 dl solsikkefrø
Sådan gør du:
- Smuldr gæren ned i røremaskinens skål, hæld vand på, og rør, til gæren er opløst, før surdejen tilsættes. Tilsæt rugsigtemelet og lidt af hvedemelet. Ælt ved lav hastighed, til blandingen er jævn.
- Tilsæt resten af hvedemelet lidt ad gangen, og fortsæt, til dejen er glat og ikke hænger ved, når du stikker en finger forsigtigt i. Lad maskinen køre videre 4-5 minutter, tilsæt salt, og rør 3 minutter mere. Tilsæt solsikkefrø, og rør endnu 2-3 minutter. Lad dejen hæve tildækket 2 timer.
- Strø mel på køkkenbordet, hæld dejen forsigtigt ud, og del den i fire. Form dem til aflange flutes, og placér dem på en bageplade med bagepapir. Efterhæv ca. 2 timer, til de har dobbelt størrelse. Tænd ovnen på 250 grader.
- Lav små snit i flutene, og drys dem med mel. Stil dem i ovnen, og sænk varmen til 230 grader. Bag dem 25-30 minutter. Og lad så flutene køle af på en rist.

Voila: Surdejsflutes med solsikkefrø.© Lisa Björner