Læs også

Tak for kaffe?

En kop kaffe
Har du prøvet at tilsætte lidt salt til din kaffe? © Getty Images

Derfor skal du komme salt i din kaffe

Nu stopper I! Tænker du sikkert. Hold jer væk fra min kaffe – og især, hvis I foreslår noget så vanvittigt som at tilsætte salt. Men så læs lige her. Salt redder faktisk din kaffe

30. oktober 2015 af Mette Nexmand

Man skal passe på at gribe ind i danskernes kaffevaner. Vi har vores helt faste rutiner og idéer om den brune drik, der kan indtages på et væld af måder. Nogle af os vil have nescafé, andre elsker klassisk filterbryg, og rigtig mange sværger til at kværne bønnerne selv eller bruge espressomaskiner med kapsler. 

Og så er der naturligvis spørgsmålet om mælk: Varm eller kold, tilsat før eller efter, skummet op eller tynd, slankende eller fed? For ikke at tale om bønnernes mærker og oprindelsessteder... Kaffe er jo en sand videnskab, som man ligefrem kan tage en uddannelse i og lave alverdens kunst ud af.

Så hvorfor begynder vi at tale om salt i kaffen? Nu havde vi lige vænnet os til at drysse en lille smule rørsukker på mælkeskummet for at gøre den lidt lækrere og mindre bitter. Nu skal du bare høre.

Salt er bedre end sukker til at sløre bitterhed i kaffen

Det er netop den sidste del, som bringer saltet ind i billedet. Du kender nok allerede behovet for at spise lidt sødt til kaffen for at give et supplement til den bitre smag eller ligefrem sløre bitterheden helt. Men du kan altså med fordel prøve at erstatte det søde med en smule salt. 

Det er meget forskelligt, hvordan vores indviduelle smagsløg opfatter de bitre noter i kaffe, og nogle af os kan næsten ikke holde den ud. Det er de samme mennesker, som går en bue udenom grapefrugt og andre spiselige ting med indbygget bitterhed. 

Desuden er bitterhed en advarsel til hjernen om at være på vagt overfor råddenskab, og derfor går man ofte i forsvarsberedskab, hvis en madvare er for skarp i smagen.

Bringer nuancerne i kaffesmagen frem igen

Salt kan give en lidt for bitter kaffe blødheden tilbage, og forsøg har vist, at salt faktisk er bedre til at mildne end sukker. Vores hjerner har en opøvet forventning til det søde, og sukkeret bliver ofte for dominerende – også fordi vi har en tendens til at bruge for meget.

Nogle kaffeeksperter mener ligefrem, at salt bringer det bedste frem i kaffen, især, hvis den er lidt for gammel. Der skal naturligvis ikke mere end et ganske lille drys salt i en kaffekop – vi taler en knivspids, og det er bedst, hvis det tilsættes, før bønnerne kværnes.

Alternativt kan du drysse det i den færdige kop og blande godt, men selvfølgelig før mælken.
Prøv det med din næste kop kaffe. Det er gratis, og du vil måske opdage, at salt bringer nuancerne i din yndlingsdrik bedre frem.

Du vil (garanteret) også kunne lide