Den gode vinoplevelse: Hvad skal du smage efter?

Manges oplevelse af vin afhænger mere af omgivelser og stemning, end af hvad der egentlig er i flasken. Det har dagligvarekæden Fakta brugt til at spille danskerne et puds, som kan ses i videoen nedenunder.

16. marts 2018 af Sponsoreret af Fakta

Sådan får du mest vin for pengene 

Lotte Malmgren er uddannet vinentusiast fra Wine and Spirit Education Trust, og arbejder til daglig som redaktør på Coops vinmagasin ”Vin & Co.” Det er desuden også hende, der sidder og serverer guldkorn i øresneglen på skuespilleren, der agerer vinhandler på Værnedamsvej i Faktas videoeksperiment her på siden, som du kan læse mere om her

Læs herunder hendes bud på, hvad du som køber skal tage højde for, når du køber vin - og hvordan du får mest ud af dét, du har i glasset.

Hvad er en god vinoplevelse for dig?

Når vinen lever op til mine forventninger, eller når den overrasker mig positivt, bliver jeg en glad vinnørd. Når mad og vin går op i en højere enhed og får det bedste ud af hinanden, og når mad og vin fremhæver hinandens fordele, så er det en god totaloplevelse.

Behøver en god vin være dyr?

En dyr vin er ikke nødvendigvis en god vin, men en vin kan sagtens være god uden at være dyr. Kort fortalt handler det om vinens kvalitet og stil, og om det passer sammen med en ens forventninger. Mine forventninger til en vin til 50 kroner er selvfølgelig nogle andre, end hvis vinen har kostet 550 kroner.

Hvad afhænger prisen af?

Prisen afhænger af mange ting. Den dyre flaske kan for eksempel være med håndhøstede druer, der kommer fra et område, hvor der er vanskeligt terræn. Hvis udbyttet per hektar er lavt, kan det også være med til at hæve prisen på druen.

Den billigere vin kan være produceret i et mindre prestigefyldt område, men samtidig være lavet af ligeså dygtigt uddannede mennesker og produceret under samme eller bedre forhold.

Hvor meget afhænger smagsoplevelsen af dine omgivelser?

Det har vi jo næsten været vidne til i eksperimentet. En vin kan vokse, hvis den bliver nydt i de helt rigtige rammer. Det kan smitte af på en ellers god vin, hvis den drikkes med et menneske, man er irriteret på, eller hvis man er træt.

Hvordan danner man sig et godt indtryk af en vin?

Det er op til den enkelte, om man kan lide en vin. Det er en god idé at aktivere sine sanser: Kig på den. Duft til den. Smag på den. Hvad synes du? Er der solmodne blommer og mørke kirsebær i vinen, kommer den måske fra et sted med solskin og varme? Hvad får den dig til at tænke på? Man skal ikke være bange for at sætte ord på det – det er jo din oplevelse.

Som ved spørgsmålet om den gode vinoplevelse er det en god ting at parre vinen med god mad: Hvis du ved, hvor vinen kommer fra geografisk, så prøv at matche den med mad fra samme sted. Det fungerer som regel superfint. Så husker man, hvad man har smagt, og hvad man kunne lide og ikke lide, og så smager man noget mere og forholder sig til det. Og så skal man også huske at spytte, når man smager mange vine. Ellers kan det blive vanskeligt at holde styr på indtrykkene.

Seneste

Måske er du interesseret i...