’Stop madspild’ er blevet et to nye buzzwords – og det er der mange gode grunde til. Med mindre madspild kan du både redde miljøet og din egen økonomi. Det kan måske lyde som en stor mundfuld at lave om på dine vaner, men det er slet ikke så svært. Her er for eksempel seks madvarer, som du helt sikkert ikke vidste, du kunne fryse ned – og kender du for resten til app’en, der hjælper dig med at bruge dine madrester?
Her er endnu et tip til dig, der smider lidt for meget mad ud: Der er faktisk rigtig mange madvarer, du sagtens kan spise, selvom de har overskredet udløbsdatoen. Det skriver det norske site forskning.no.
Brug dine sanser
Disse madvarer kan du som udgangspunkt godt spise, selvom de har overskredet udløbsdatoen (men husk, at bruge dine sanser – lugt, se og mærk):
1. Rødt kød
Nu tænker du måske ”uha, kød skal man jo passe på med” – men opbevaringen kan faktisk gøre det røde kød bedre og mere mørt. MEN hvis kødet bliver gråbrunt, slimet eller lugter surt, skal du smide det ud med det samme.
2. Sukker, mel og pasta
Denne type madvarer holder ofte i flere år efter udløbsdatoen – men sørg for at opbevare det i en lufttæt type emballage.
3. Ost
Ost kan du for det meste sagtens spise efter udløbsdatoen – og nogle gange bliver osten endda bedre af den ekstra lagring, så den ligger klar til en spontan hyggeaften med et godt glas rødvin. Sommetider kommer oste i en emballage, der ikke kan lukkes helt til – i så fald kan opbevare den i en lukket plastikpose for at få osten til at holde længere. Hold dog øje med mug – hvis det er en hård ost, kan du bare skære muggen væk og spise resten, men er osten blød, bør du smide den ud.
4. Mejeriprodukter som mælk og yoghurt
Disse madvarer kan sommetider holde sig i flere uger efter udløbsdatoen, hvis emballagen ikke er brudt. Lugt og smag, om mælken eller yoghurten er sur, inden du fylder den på din morgenmad.
5. Brød
Du tænker måske, at du ikke har lyst til at sætte tænderne i gammelt brød, men du kan faktisk godt genoplive et brød, der er blevet lidt tørt og kedeligt. Skyl brødet i koldt vand i et par sekunder, og varm det i ovnen i 10 minutter ved 200 grader – så bliver det varmt, lækkert og blødt igen. Er der mug på brødet, skal du dog altid smide det ud.
Lad være med at tage chancen med disse madvarer
1. Lyst kød som kylling og kalkun
Om det er pålæg, hakket eller i pølser, så skal du ikke bruge det lyse kød efter udløbsdatoen. Basta.
2. Fersk fisk
Du skal heller ikke tage nogen chancer med fersk og frisk fisk – smid fisken ud, hvid den har overskredet udløbsdatoen.
En vigtig tommelfingerregel
Smid maden ud, efter den har overskredet daomarkeringen, hvis der står ’sidste anvendelsesdato’ på emballagen. Står der derimod ’bedst før’ på emballagen, kan du højst sandsynligt sagtens spise maden efter datomarkeringen – men husk at bruge din sunde fornuft og dine sanser til at afgøre, om maden stadig er spiselig.