Tid: 1 time + frysetid + 15 min. ovntid
Opskriften giver til: 8 personer
Du skal bruge
- 200 g mandelmasse
- 50 g blødt smør
- 1/2 dl sukker
- 2 æg
- 40 g pistacienødder uden skal
Vaniljeis, ca. 1 liter:
- 1 vaniljestang
- 4 dl mælk
- 3 1/2 dl fløde
- 6 æggeblommer
- 2 dl sukker
Syltede abrikoser:
- 8 abrikoser
- 2 dl sukker
- 2 dl vand
- 2 tsk presset citron
- 1 kvist oregano
Marengslåg:
- 2 æggehvider
- 1/2 dl vand
- 1 1/4 dl sukker
Pynt:
- 1 dl hakkede pistacienødder
- tørrede rosenblade
Sådan gør du:
1. Vaniljeis: Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Kog vaniljestang og -korn op med mælk og fløde. Pisk æggeblommer med sukker. Bland vaniljeblanding med æggeblanding, og varm op under kraftig omrøring, til blandingen tykner. Si blandingen, og afkøl den over et iskoldt vandbad. Kør blandingen på en ismaskine, til isen er fast, men cremet. Stil på frys.
2. Syltede abrikoser: Halvér abrikoserne, og fjern stenene. Giv sukker, vand, citronsaft og oregano et opkog. Læg abrikoserne i lagen, og fjern gryden fra varmen. Lad det hele køle af.
3. Tænd ovnen på 175 grader. Riv mandelmassen fint, og pisk blødt smør i. Tilsæt sukker og æg. Smør små silikoneforme på ca. 2 x 5 cm, eller beklæd en terrineform med bagepapir, og fordel dejen i formen eller formene.
4. Drys med pistacienødder, og bag midt i ovnen 15-20 minutter. Tag mazarinerne ud, køl af, og fjern forsigtigt kagerne fra form eller forme.
5. Marengslåg: Slå æggehviderne ud i en ren og tør skål, og pisk dem stive. Opvarm vand og sukker til 121 grader. Hæld med en fin stråle sukkerlagen ned i de stive æggehvider, mens du pisker kraftigt 2 minutter. Fortsæt, til marengsen er kølet af.
6. Fyld marengs på en sprøjtepose med en fladspidset tyl. Sprøjt marengs på mazarinerne, og brænd overfladen med en gasbrænder. Er der marengs til overs, så frys den ned. Når den skal bruges, tør du den blot op og pisker den.
7. Portionsanret desserterne: Først kagen, derpå to halve abrikoser og til sidst en kugle vaniljeis. Pynt med pistacienødder og rosenblade.
Opskriften er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 10. december 2020.