Denne skulpturelle kage er oprindeligt en bryllupskage, men den laves også til jul i Frankrig. Og så er den en genganger i DR’s Den store bagedyst.
Tid: 4 timer, inklusive bage- og køletid
Til: 12 personer
Du skal bruge:
Vandbakkelser:
- 2,4 dl vand
- 225 g usaltet smør
- 1 tsk salt
- 3 tsk sukker
- 255 g hvedemel
- 6-8 æg
Pensling:
- 2 æg
- 3 spsk vand
Vaniljecreme:
- 9,5 dl mælk
- 1 vaniljestang
- 12 æggeblommer
- 270 g sukker
- 65 g maizenna
- 2 tsk koldt usaltet smør
Pynt:
- 1,6 dl vand
- 370 g sukker
- 100 g smeltet chokolade til pynt
Sådan gør du:
1. Vandbakkelser: Tænd ovnen på 220 grader. Bland vand, smør, salt og sukker i en gryde, og kog op.2. Fjern gryden fra varmen, og rør melet i med en træske eller et træpiskeris.
3. Hæld dejen på en røremaskine, og tilsæt et æg ad gangen, mens der røres. Dejen skal blive let og glat og nemt slippe skålen. Er den klistret efter 6 tilsatte æg, så rør endnu 1-2 æg i.
4. Fyld dejen på en sprøjtepose med en rund tylle. Sprøjt små kugler af dej på ca. 4 centimeter i diameter ud på en bageplade beklædt med bagepapir. Sørg for afstand, for vær opmærksom på, at de vokser under bagningen.
5. Pisk 2 æg med 3 spsk vand, og pensl vandbak- kelserne, til sprøjtetoppen udjævnes.
6. Bag 15 minutter, skru ned til 190 grader, og bag videre, til vandbakkelserne er luftige og gyldne. Det tager ca. 20 minutter. Åbn ikke ovnen undervejs! Tag vandbakkelserne ud, og lad dem køle af på bagepladen.
7. Vaniljecreme: Kog mælk tilsat vaniljestang op, og lad derefter mikset trække 10-15 minutter.
8. Pisk æggeblommer og sukker luftigt. Tilsæt maizena, og pisk, til cremen er fri for klumper. Pisk 0,5 dl af den varme vaniljemælk i, før du fortsætter med resten af vaniljemælken.
9. Hæld cremen tilbage i gryden, du kogte mælken i, og varm den langsomt op, mens du rører. Tilsæt lidt mere mælk, hvis cremen bliver for tyk. Fjern gryden fra varmen, og pisk smørret i.
10. Stil vaniljecremen på køl mindst to timer. Fyld vandbakkelserne med creme med en kagesprøjte med et tyndt mundstykke.
11. Pynt. Varm vand og sukker op i en gryde, kog til lysebrun karamel under omrøring. Køl af.
12. Brug karamellen som lim, og byg en kegle af de fyldte vandbakkelser. Start med 20 i bunden. Og pas på: Karamel brænder på huden. Byg opefter, mens du hele tiden tjekker kagen fra alle sider.
13. Smelt chokoladen i vandbad, og hæld den over keglen fra oven. Stænk med resten af karamellen. Og bær andægtigt ind til bordet. Gerne med en fanfare!
Opskriften er tidligere bragt i Magasinet Liv i november 2022.
Kegle-tip!
Sådan får du kegleformen på plads:
- Lav et kræmmerhus af papir eller karton, og byg vandbakkelserne op omkring det.
- Brug karamel som lim, men begynd med toppen.
- Og flyt først kræmmerhuset, når karamellen er stivnet.