Hvad end det er til nytår, bryllup eller en anden festlig anledning, vil de her klassiske kransekager være helt perfekte at servere.
Ingredienser
Til kransekagedejen:
- 500 g marcipan gerne med mindst 60% mandler (f.eks. Summerbird 75%)
- 200 g sukker
- ½ dl æggehvider
Til glasuren:
- 1 pasteuriseret æggehvide
- 2 dråber æbleeddike
- flormelis
Sådan gør du
Kransekagedej:
Del marcipanen i mindre stykker, og kom den i en røremaskine.
Rør sukker og æggehvider sammen i en skål. Sæt den i vandbad, og rør rundt en gang imellem (sørg for at vandbadet ikke er varmere end 40˚, ellers risikerer du, at æggehviderne koagulerer). Sukkeret skal opløses helt.
Hæld derefter sukkermassen over marcipanen under omrøring. Blandingen er færdig, når den er homogen.
Kom kransekagemassen i en beholder, og stil den i køleskabet i nogle timer, så den kan køle af og sætte sig.
Forvarm ovnen til 190˚ ved varmluft.
Form kransekagemassen i stykker efter ønske, og bag dem gyldenbrune i den forvarmede ovn i ca. 10 minutter. Sørg for at være i nærheden af ovnen. Ovne er forskellige, så det vigtigste er at vide, at kransekagen skal have en gylden farve på overfladen og i bunden.
Vær især opmærksom på undervarmen – det er så ærgerligt at stå med en pladefuld kransekagestykker, der er helt mørke i bunden. Smæk evt. en ekstra bageplade under stykkerne, når ca. halvdelen af bagetiden er gået.
Du kan i øvrigt give din kransekage et mere sejt bid, hvis du ønsker det, ved at give den lidt længere tid i ovnen uden en ekstra plade – men hold et vågent øje med den.
Tag kransekagestykkerne ud af ovnen, og lad dem køle af på en bagerist.
Glasur:
Rør en glasur af æggehvide, eddike og nok flormelis til, at glasuren nærmest har tandpastakonsistens – den må ikke være for tynd, for så løber den. Pisk gerne lidt luft i den – det giver en hvidere farve.
Fyld glasuren i et lille kræmmerhus foldet af bagepapir, og sprøjt den på kransekagestykkerne i zig-zag-mønster.
Lad glasuren tørre en times tid, inden du serverer kransekagerne.
Tip!
De færdige kransekager holder sig snildt en uge i en tætsluttende beholder. Den rå kranskagemasse kan fint holde sig et par måneder i fryseren. Du kan også opbevare de bagte kransekager i fryseren – uden glasur på. Den sprøjtes på, når stykkerne er optøet.
Opskriftskilde: Meyers.dk