Krydderurter
© iStock

8 friske krydderurter, som forbedrer din madlavning (og som kan dyrkes i vindueskarmen)

Friske urter optimerer din madlavning og giver dit køkken en følelse af at være sydpå

29. august 2017 af Anne-Mette Søndergaard

Friske krydderurter i køkkenets vindueskarm giver en følelse af luksus og madglæde.

Disse otte krydderurter smager fantastisk hver for sig, men du kan også blande dem på kryds og på tværs, for at opnå lige præcis den ønskede smagsnuance, du stræber efter. 

Basilikum 

Basilikum skal stå lunt, men i skygge. Så hvis din vindueskarm ikke er i direkte sol, vil den have de perfekte forudsætninger for at vokse sig stor og flot. 

Denne krydderurt har et utal af brugsmuligheder, når det gælder madlavning. Den er fantastisk i pastaretter som et frisk input med dens friske aroma og sødlige smag. Den kan anvendes i tomatsaucer, i kød-, grønsager- og fiskeretter, i drinks, til salater og meget, meget mere. Som hovedelementet til pesto med olivenolie, ristede, usaltede nødder, hvidløg og parmasan er basilikum en sikker vinder.

Rosmarin

Rosmarin er en følsom plante, når den er ny. Dog udvikler den sig til at være yderst standhaftig, og kommer til at kunne klare både varme og tørke. Til gengæld vil den fylde dit køkken med en aromatisk og liflig duft.

Rosmarin er en krydderurt med en kraftfuld smag, så der skal ikke bruges så meget, før den smager igennem – men hvilken smag! Og ligesom basilikum, kan den bruges til mange forskellige retter. Prøv at hakke bladene fint og strø dem over dine kartofler inden du sætter dem i ovnen, eller tag nogle stilke og stik dem ind i lommer på en lammekølle sammen med halve hvidløgsfed. 

Rosmarin kan også bruges i det søde køkken til for eksempel syltetøj eller gelé. Du kan også putte en stilk i din sukkerkrukke, så sukkeret får en svag rosmarinsmag. 

Timian

Timian stammer fra områder ved Middelhavet, så den holder af varme og sol, men den kan også klare det lidt køligere danske klima. 

Med denne krydderurt kan du lave en smagfuld kryddersnaps til frokostbordet. Og til aften kan du stege vildt tilsat timian og enebær. Du kan lave en marinade, der indeholder de samme elementer og rødvin, og lade kødet ligge i ca. 12 timer. Her til efteråret passer timians smag perfekt til råstegte rodfrugter og rodfrugtmos. 

De små timianblomster, der blomstrer i juli/august, vil også pynte enhver middagsret (og buket) med sin smukke hvid-lilla farve. 

Mynte

Mynte trives i både sol og skygge, og har stor succes med at vokse. Den vil være nem at passe, hvis blot den står i fugtig jord, så du skal vande den ofte.

Herhjemme bruges den meget til te eller myntegele, men den har meget mere potentiale! Ligesom timianen kan den bruges til kryddersnaps. Du kan tilsætte ekstra sukker, så den bliver til en myntelikør – så vil den passe rigtig godt til chokolade. 

Du kan forsøge dig med at kandisere bladene og så servere dem til is-anretninger og desserter. Du kan også hakke bladene fint og putte dem i en yoghurt-dressing, eller komme hakket mynte i friske, vietnamesiske forårsruller.  

Og så er mynteblade jo geniale i en lækker mojito og andre drinks

Laurbær

Denne krydderurt skal ikke have for meget vand, men ligesom førnævnte, er den meget nem at passe.

Bladene fra laurbærplanten er rigtig god at bruge i simreretter, i marinader og til kød. Den har en meget kraftfuld og intens smag, så du skal regne med ét blad til en fire-personers ret. En flæskesteg godt klare fire-fem blade alt efter størrelse, sat ind i mellem sværerne.

Hvis du gerne vil have, at dine ris eller bønner skal smage af mere, så tilsæt et enkelt laurbærblad i kogevandet. Det vil give dem en dejlig aroma.

Stevia

Steviaplanten skal stå i et lunt og lyst vindue, og du skal sørge for, at jorden er fugtig hele tiden. Hvis alt det er på plads, så får du en rigtig smuk plante, med blade, der minder om myntens. 

Hvis du er glad for det søde køkken, men ønsker at skrue ned for sukkerforbruget, så er steviaplanten lige sagen! Hvis du plukker bladene, tørrer dem og knuser dem i en morter, så får du et pulver, du kan tilsætter i dine desserter, i din kaffe/te og alt andet, der gerne må være sødt. 

Du skal lige være OBS på, at stevia er 30 gange sødere end sukker, så du skal ikke tilsætte så meget, som du ville med normalt sukker. En lille tommelfingerregel er 1 skefuld hjemmelavet Stevia pulver – med top på – søder som 250 gram sukker.

Persille

Både krus- og bredbladet persille skal forkæles lidt ekstra end de andre krydderurter, men tanken om stegt flæsk med persillesovs gør det hele besværet værd. 

Persillesovs er en dansk klassiker, som vi er mange, der er glade for, men persille er meget mere end en kedelig, dansk krydderurt. Den kan bruges til ALT indenfor det salte køkken – den er især et hit som smagtilsætter til fisk eller kylling. 

Et lille husråd er, at du kan bruge frisk persille som et middel mod hvidløgsånde!

Koriander

Korianderplanten vil have det udemærket i dit køkkenvindue, hvis den ikke bliver udsat for direkte sollys.

Koriander er især kendt som topping på indiske og mexicanske retter, men kan også med stor succes bruges i for eksempel kyllingesuppe og til retter med æg. Hvis din ret er spicy, er koriander helt sikkert den krydderurt, der sætter prikken over i'et!

Ligesom rosmarin og laurbær, har koriander en meget kraftfuld smag, så brug den varsomt, så retten ikke kommer til at smage af sæbe.  

Du vil (garanteret) også kunne lide