Leder: Du har magten!

Chefredaktør Ann Qvist hylder den enkeltes mulighed for at bestemme over sit eget liv - det er jo dit!

8. december 2011 af Ann Qvist / Foto: Morten Andersen

Du har magten!
Hvis du er, som danske kvinder i vores alder (og Livs læsere) er flest, så er du gift eller samboende, har et par børn og arbejder på fuld tid. Det er der sådan set ikke noget særligt ved. Og så alligevel...Jeg antager, at du er det, fordi det giver mening for dig - i dit liv. Og hvis du er nogenlunde fast læser af Liv, ved du sikkert, at jeg er stor tilhænger af alt, der giver mening og skaber lykke for den enkelte. Derfor synes jeg også, det er fantastisk at læse om de tre kvinder, der gør det stik modsatte, i dette nummer af Liv: Vælger at bo adskilt fra sin kæreste, fordi det traditionelle parforhold ikke fungerer for hende. Vælger et liv uden børn, fordi hun hellere vil være fri. Og vælger at lægge chefjobbet på hylden og træde helt ud af arbejdsmarkedet, fordi hun ellers blev en sur og trist udgave af sig selv.

Det er ikke uden mod at tage den slags beslutninger, for uanset hvad, vil du altid blive mødt med fordomme og undren: “Skal du være husmor - hvad gør det for ligestillingen?” “Elsker du ham virkelig, hvis du ikke vil bo sammen med ham?” Og: “Børn er jo essensen af livet!”

Men, hey, det giver mening for Tina, Lisbeth og Iben - og de stor-elsker deres liv, som det er!

Jeg kan ikke lade være med at tænke på et radiointerview med Mads Christensen, jeg hørte for nylig. Manden sparer ikke op til pension! Han har simpelthen valgt, at livet skal leves og allerhelst i nuet, for vi ved jo ikke, om vi har det i morgen.

Jo, jo, besindighed og alt med måde, men jeg kan godt lide tanken. Og jeg får lyst til selv at være lidt mere laissez-faire og give los (og får nok også lidt bedre samvittighed over at prioritere en familieferie frem for at sætte eventuelle efterlønspenge ind på pensionen!).

Personligt tog jeg selv skridtet for snart tre år siden og solgte vores skønne hus med arkitekttegnet tilbygning og æbletræ i haven. I stedet nyder vi nu i den grad livet i en lejlighed i byen og har opnået det, vi ville, og som var nødvendigt for os: mere tid til venner, hinanden og vores drenge.

Sagen er jo så uforskammet enkel: Det er dig, der har magten over dit liv. Så lev det.

God læselyst!

Ann Qvist
Chefredaktør på Liv

Seneste

Måske er du interesseret i...