Længe leve veninder!

Mange ting bliver bedre med alderen. Det gælder også veninder...

13. marts 2013 af Ann Qvist

Har du tal på, hvor mange venskaber der er gledet ind og ud af dit liv? Hvor mange der viste sig at have en holdbarhedsdato, som pludselig en dag var overskredet, mens du var gået videre til de næste hylder? Hvor mange der faktisk - nu hvor du tænker over det - gjorde ondt at miste?
Jeg har aldrig set på venskaber med ‘gem eller smid væk’- brillerne på, men efterhånden som min alder har passeret læsebrillestatus, går det op for mig, at det er sådan, livet behandler dem. Sådan det går, når der kommer kærester, elskere, mænd, børn, nye jobs og karrierer, som kræver at blive taget alvorligt. Gem? Eller smid væk? Det lyder hårdt, men kigger jeg bare på min egen kreds af venner og veninder, er den i den grad skrumpet ind - ja, mere end halveret på de seneste 20 år. Var det sjovere før? Måske. Savner jeg nogen? Ja. Gør det noget? Nej.
Der er en verden til forskel på mine venskaber som 40+ og de fleste af dem, jeg havde i mine 20’ere. Mine veninder i dag har langt mere værdi, fordi de ligesom jeg selv ved, hvad der skal til for at være gode veninder. Vi ved, hvem vi selv er, og vi ved, hvad vi skal bruge hinanden til - der er helt ærligt ikke så meget bullshit. Jeg skal ikke overbevise min gode veninde Tine om, at hun skal kunne lide mig, på trods af at jeg godt kan være lidt for kontant og umedgørlig. Hun har kendt mig, siden vi kiggede skævt til hinanden i 1.A og først efter et par omveje endte med at hænge sammen nat og dag. Og vi ved begge, at vi hører sammen og altid vil være der for hinanden. Det er som en pagt, så dybt stikker det.
Men de veninder, der er kommet til senere, har ikke mindre værdi. Vi har godt nok ikke en lang fælles historie, men vi har fundet hinanden på et tidspunkt, hvor vi allerede har defineret os selv, og vi har bevidst valgt hinanden til. Der var tid og plads til hinanden. Det føles også stærkt.
I det nye nummer af Liv hylder vi de gode veninder og den store værdi, de har for os. Du kan møde to venindepar - dem, der har kendt hinanden forever, og dem, der har fundet hinanden som voksne. Vidt forskellige og alligevel enige om én ting: Venskaber er meget bedre nu, end de var tidligere.
Som så meget andet, må jeg tilføje...

God læselyst,

Ann Qvist

Seneste

Måske er du interesseret i...