'Yams' eller 'sweet potatos' på engelsk. En batat på dansk - eller bare 'søde kartofler' i folkemunde. Den aflange orangerøde knoldrod, der ligner en mellemting mellem guleroden og kartoflen, er så småt ved at vinde indpas i de danske køkkener, og det er faktisk slet ikke så tosset!
Enige forskere
Der er efterhånden en del forskning, der viser, at disse naturligt søde rodfrugter har fat i den lange ende, i forhold til den hvide kartoffel vi allesammen kender. Den søde kartoffel indeholder nemlig en masse gode egenskaber i form af antioxidanter samt anti-inflammatoriske og sygdomsbekæmpende evner.
Sød superfood
Den søde kartoffel har fået sit tilnavn, fordi den indeholder 6-8 gram sukker pr 100 gram, som er markant mere end en almindelig kogt kartoffel. Til gengæld indeholder søde kartofler også markant mere protein og en del flere fibre end almindelige kartofler.
Det gør dem både ernæringsmæssigt sundere, og holder dig mæt meget længere.
Erstat de traditionelle kartoffelchips med sundere chips af søde kartofler
Beta-caroten
Den søde kartoffel indeholder også en høj mængde beta-caroten. Et antioxidant, som bl.a. beskytter mod frie radikaler - ustabile molekyler, der kan ødelægge diverse processer i kroppen.
Bliv klogere på, hvor du ellers får de gode antioxidanter fra, her
Udnyt de søde egenskaber
Det er faktisk ikke kun til aftensmåltidet, du kan bruge de søde kartofler.
Amerikanerne har for længst opdaget, at den søde kartofler passer som hånd i handske i sødt bagværk - netop på grund af dens høje sukkerindhold.
Prøv f.eks. opsrliften på svampet chokloladekage, sødet med søde kartoffeler lige her!