Månedens leder: At sige pyt, nej og ja tak

Ann Qvist, chefredaktør på Magasinet Liv, har lært at sige pyt til småting i hverdagen, men beundrer kvinder, der siger ja til livets store udfordringer

14. juli 2016 af Ann Qvist
Det er bittesmå ord, maks. tre bogstaver, men betydningen kan være astronomisk. Og vi ved det jo godt. Hvornår vi burde have takket nej. Sagt et rungende ja. Fremstam­ met et tak. Eller trukket på skuldrene og ytret pyt. Som kvinderne på side 36 demon­strerer, kan netop de ord være med at skabe balance i deres universer.

Mine ord er blevet pyt og nej. Dem har jeg med stolthed lært at bruge. Nogle gange i en grad, så jeg nærmest skammer mig og tænker, at jeg går på kompromis.

Det er ikke så mærkeligt: Min mor har altid haft travlt med at vise, hvad hun kunne, samtidig med at hjemmet skin­ nede, gryderne duftede, og neglene var smukt polerede. Der kunne ikke komme gæster, uden at armaturerne stod blankt, og fryserne på tæppet var flappet til den rigtige side. Hun begyndte at arbejde, da mine forældre fik mig som nummer tre, så hun havde travlt! Men hun og hendes kærlighed var der altid for mig, må jeg hellere skynde mig at sige (for hun læser troligt med her hver måned).

Anderledes ved vi godt, at det forholder sig med Lisbeth Zornig Andersen, som vi har interviewet i denne måned. Den baggrund, de kampe og de følelser findes der ikke bitte­ små ord for. Her må alfabetet fra A­Å i spil. Og her virker alle andre kompromiser som regnestykker på 0. klasse­niveau, når du i virkeligheden er professor i matematik. Eller cand.polit. som Lisbeth Zornig.

Hun er en mønsterbryder og en rollemo­del. Det ved hun godt. Hun ved også, at hun spænder ben for sig selv, tager kampe, hun på forhånd er klar over, kan ende i knockouts, men hun kan ikke lade være. Hun er drevet af ambition og empati i en kombination, der er så skabende, så godgørende og så inspirerende, at vi på redaktionen kun håber, at du – ligesom vi selv blev – bliver beriget af mødet.

Jeg har kun to ord mere: Ja. Og tak. 

God læselyst,

Seneste

Måske er du interesseret i...