© Alison Fraser

Yes! Jeg greb eventyret: "Jeg vidste intet om turisme. Nu har jeg en b&b i Spanien"

Først blev tanken om et liv med mere natur omkring sig plantet af et vennepar. Så blev gården fundet et vejr-venligt sted. Og så drog Tina ned til sit livs eventyr!

11. februar 2019 af Eline Holm

Tina Skalander (40) er kæreste med Martin og har tre hunde, tre katte og fem heste og ingen børn. Hun er ejer af en B&B med tilhørende økologisk citronlund nær Malaga i Spanien. Tina har en erhvervssproglig diplomuddannelse i engelsk og en master-uddannelse i human resource management. Fuegoblanco.com

En anden måde at leve livet på

Tina Skalander mærker det, første gang hun drejer ned ad indkørslen til den lille bed & breakfast i nærheden af Malaga i Spanien i 2015. 

Grusvejen er omkranset af blomster, den syrlige duft fra hundredvis af citrontræer hænger i luften, for enden af grusvejen ligger en lille gårdhave prydet med et væld af potter og planter, og lyden af et rislende springvand byder velkommen til den store, hvide hacienda. Her, mærker hun, kan hun udleve sin drøm. 

“Jeg tænkte bare ‘wow’. Jeg følte mig hjemme lige med det samme,” fortæller Tina Skalander. 

Sammen med sin kæreste er hun taget til Spanien. Ikke bare for at få et break fra hverdagens trummerum, men for at finde det sted, der kan udgøre et permanent vendepunkt i hendes tilværelse.

I Danmark arbejder hun på en radiostation, hvor hun sælger annoncer, og selv om hun sådan set er glad for både jobbet, sin lejlighed og hverdagen med sin kæreste, længes hun efter noget andet. Inspireret af et vennepar, som bor på en gård med masser af natur og dyr omkring sig, er hun begyndt at overveje, om der er andre måder at leve livet på end at stå op og gå på arbejde hver dag fra klokken 8 til 16 og bruge aftenen foran fjernsynet. 

“Jeg havde lyst til at være mere udenfor. Til at bo et sted med bedre vejr og komme i kontakt med naturen. Og jeg tænkte, at hvis jeg skulle prøve noget andet, så var det nu.” 

Tina eksperimenterer allerede med at leje sin lejlighed ud til turister og tænker, at hvis hun skal kombinere dyr, natur og en indtægt i udlandet, er et lille hotel eller en b&b en mulighed. 

Alene i Spanien 

Men mens Tina er fuld af optimisme, er hendes omgangskreds mere forbeholden. 

“Folk sagde: ‘Jamen, Tina, du ved jo ikke noget om turisme eller landbrug, du kan ikke tale spansk, og hvad hvis du bliver syg?’. Og det var jo rigtigt nok, men jeg tænkte, at der jo også var et sundhedssystem i Spanien, og resten kunne jeg vel lære,” griner Tina, der også indrømmer, at hun også havde stunder med bekymringer. 

“Indimellem ramte tvivlen mig. Jeg tænkte: Hvad hvis der ikke kommer nogen gæster? Hvad hvis det ikke går, og jeg ikke kan få det solgt igen? Men jeg har nok altid været typen, der kastede mig ud i tingene, og jeg kom frem til, at det værste, der kunne ske, var, at jeg måtte sælge med et tab. Og hvis jeg ikke prøvede, ville jeg aldrig finde ud af, om det kunne lykkes.” 


Læs mere i Magasinet Liv
Læs om flere seje kvinder, der har grebet chancen og drejet ned ad en anden vej end den, de egentlig gik på, i Magasinet Liv, der er på gaden netop nu!

Et år efter første besøg på den spanske hacienda sidder Tina og hendes kæreste og skal til at skrive under på slutsedlen. Drømmen om det spanske eventyr har dog hele tiden mest været Tinas, og i sidste ende kommer hendes kæreste frem til, at han i en alder af 44 ikke er klar til at skifte kurs og forlade sit job, som han er glad for. Tina er klar over, at det er med forholdet som indsats, at hun alligevel sætter sin underskrift på papiret. 

“Vi blev enige om, at jeg skulle købe stedet alene, og så ville han pendle frem og tilbage hver anden weekend og flytte ned til mig, når jeg havde testet det af. Vi havde kun været sammen i halvandet år på det tidspunkt, så jeg vidste godt, at der var en risiko for, at han ikke gad det i længden. Men jeg havde besluttet mig og kunne ikke gå tilbage, så jeg håbede bare på, at det ville fungere.” 

Lige inden påske 2016 kan hun pakke sine ting ud i Spanien. Nu med seks hotelværelser, 900 citrontræer, tre katte, tre hunde og fem heste under sine vinger. 

Det er en helt vild følelse, da den første gæst tjekker ind, og hun for alvor begynder at udleve eventyret. 

“Pludselig bestod min hverdag af det, andre mennesker glæder sig til, når de skal på ferie. Jeg kunne ride, gå en tur med hundene og ligge ved swimmingpoolen midt på dagen, og i stedet for at sidde og glo på tv’et brugte jeg aftenerne på at gå ud at spise eller at sidde i haven og kigge på hestene, der græssede mellem citrontræerne.” 

Frygten for pumperummet 

Men hun indser også hurtigt, at selv et eventyr ikke kun er lykkeligt. Der er tusindvis af ting, hun intet ved om, og som hun som ejer af stedet skal have styr på. En gang opstår der brand i et elskab, mens gæsterne sidder og spiser morgenmad. En anden gang træder hun ud af sengen og står i vand til anklerne.

“Når sådan noget sker, kan jeg godt tænke: Shit, hvad laver jeg her? Jeg har ansvaret for 15 mennesker, der ligger og sover, og det er mig, der skal sørge for, at det ikke brænder, eller der ikke kommer oversvømmelse!” 

Men hver gang tager hun arbejds handsken på, tilkalder hjælp eller griber gulvmoppen, og efter en indkøringsperiode har hun fået skiftet samtlige dårlige installationer – og endda overvundet sin skræk for pumperummet. 

“I starten var det min største frygt. Det er fyldt med alle mulige rør og pumper til poolen, som jeg ikke anede, hvor hører til. Jeg lukkede bare døren og lod, som om jeg ikke hørte det, hvis det larmede derindefra! Men det går jo ikke, og nu har jeg fået styr på det. Det er en fed følelse, at jeg nu selv kan rense poolen og ved, hvilke pile der skal stå på et og fire. Det gør mig stolt af mig selv.” 

Og så har Tina hyret en gartner til at tage sig af citronlunden og en kok til at lave morgenmad og frokost til gæsterne. 

Forholdet til kæresten holder stadig. Martin pendler til Spanien hver anden weekend og hjælper med gæsterne, haven og andre løbende opgaver. Planen er, at han flytter permanent ned til varmen inden for de kommende år.

Økonomien er der også styr på. Den kører rundt med salget af citroner – 25 ton sidste år – og indtægterne fra b&b’en. Selv om det er hårdt arbejde også altid at stå til rådighed, føler Tina, at hendes livsændring er det hele værd.

“Jeg er mere udendørs og har så meget frihed. Jeg oplever en masse og møder mennesker fra hele verden. Jeg nyder at gøre mine gæster glade og at give dem en fed oplevelse her, og jeg bliver stolt, når de kan se det samme som mig: At mit sted er fantastisk.” 

Det, der har grebet mig mest...

“... er, hvordan spanierne har taget imod mig. Jeg har efterhånden fået flere spaniere end udlændinge som venner, og når de præsenterer mig for andre, siger de: ‘Tina er ikke dansker. Hun er spanier nu!’. Det giver mig en god følelse af at høre til.”

Læs mere i Magasinet Liv!

I Magasinet Liv, der er på gaden netop nu, kan du læse om flere seje kvinder, der på hver deres måde er stoppet op og drejet ned ad en anden vej end den, de egentlig gik på. Fordi de ville inspireres, overraskes og flyttes!

Så skynd dig ned og få fingrene i det nye Magasinet Liv!

© Ditte Capion

Du vil (garanteret) også kunne lide