Par i seng
© iStock

”Vores sexliv gik i stå”

Kender du det? Anja opdagede, at hun fuldstændig havde mistet lysten til sex med sin mand

27. april 2017 af Karen Greve

Billedet herover er ikke af Anja, men er indkøbt til artiklen.

Forrige år gav Anja sin mand en kalender i julegave. På hver eneste måned i året havde hun skrevet to-tre aktiviteter ind, som de skulle lave sammen. Et besøg på Kronborg, hvor de skulle kysse hinanden i alle slottes sale, en skovtur i det fri med tapas, en hundeluftetur en almindelig hverdag... Kalenderen var en kærlighedserklæring. En klar besked om, at Anja vil sit ægteskab og sin mand. Hun vil nurse romantikken, kysse, kramme og have sex. Sådan har det ikke altid været. 

“For omkring tre år siden opdagede jeg, at jeg fuldstændigt havde mistet lysten til at have sex med Preben. Alligevel gik jeg i seng med ham. Det var uværdigt for os begge. Sex for husfredens skyld er altså ikke godt nok.”

Anja og Preben er på deres henholdsvis tredje og andet ægteskab. De har tilsammen seks sammenbragte børn. To på Prebens side og fire på Anjas. De mødtes i 2007 i en stormende forelskelse, og da de blev ramt af en krise i deres forhold syv år senere, var de ikke færdige med at være glade for hinanden. 

Men de blev ramt af en kombination af hverdagstravlhed og af, at Anjas ældste søn, Stefano, valgte at lade sig udsende som soldat til Afghanistan.

“Da min søn blev udsendt, fik jeg sat mit liv i perspektiv. Jeg fik kontakt med alle mulige følelser. Jeg blev ekstra opmærksom på min kærlighed til min søn, og samtidig var jeg angst for at miste ham. Tanker og følelser kørte rundt i kroppen på mig, og jeg reagerede ved at blive indelukket og stille. Jeg forsvandt ind i min telefon, fordi ligegyldige ting på de sociale medier gav mig noget andet at tænke på. Det var, som om der ikke var plads til Preben i det virvar.” 

Anja skriver en bog om sine følelser som mor til en udsendt soldat. Bogen holder hende beskæftiget, men da den er færdig, opstår der et vakuum, hvor hun ikke længere kan ignorere, at der er noget galt i hendes parforhold. Hendes mand har støttet hende og på ingen måde fortjent, at hun ikke har lyst til ham, men alligevel er det sådan, det er. Parret skændes ofte. Ikke så meget om sex, men om alle mulige andre ting og småting og hinandens børn.

Hvornår gik jeres forhold fra skidt til dårligt?

“Jeg fik lyst til en anden mand, og det understregede, at det ikke var min lyst, der manglede. På den ene side var det en befrielse, for jeg troede, at der var noget galt med mig. På den anden side var det skræmmende at se i øjnene,
at det var min lyst til Preben, der var problemet. Hvordan får du sagt sådan noget? Jeg valgte at være ærlig og fortælle Preben, hvordan jeg havde det, fordi jeg ønskede, at vi sammen skulle skabe ny spænding. Jeg savnede at savne Preben.” 

Nulpunktet

Anjas ærlighed gør Preben jaloux. Han bliver forurettet, besidderisk og mistænksom, og ingen af de reaktioner virker særligt fremmende på Anjas lyst til ham. I stedet for at nærme sig hinanden glider de længere i hver sin retning.

“Det var tydeligt for mig, at Preben kæmpede med en trang til at ‘forbyde’ mig at gå nogen steder. Han tog ikke del i min glæde over at skulle ud. Vi konfliktede også seksuelt, fordi jeg ikke kunne give mig hen. Det var svært og skamfuldt, og jeg følte mig som verdens dårligste kone.” Men i stedet for at kæmpe for at skabe spænding vender Anja sin opmærksomhed mod sin egen udvikling.

“Jeg fik et stort behov for at være alene, så jeg købte et kolonihavehus for mig selv, og jeg gik lange ture for at komme væk hjemmefra. På en måde var jeg en rigtig kælling, for det gjorde Preben endnu mere usikker, men jeg følte, at
vi hver især måtte finde os selv, hvis vi skulle kunne finde hinanden. Preben havde travlt med sit job og med at gøre andre tilpas. Han glemte sig selv. Jeg krævede, at han skulle finde ud af, hvad han havde lyst til, men det vidste han ikke.”

Anjas behov for at gøre noget for sig selv betyder også, at hun tager en uddannelse som sexolog. Det er en drøm, hun pludselig kan mærke, at hun må prøve af. 

Læs resten af artiklen om Anja

I Magasinet Liv 75 kan du læse resten af artiklen om Anja og Preben. Du kan også læse et stort interview med Ibi Makienok, som fortæller om dengang, hun blev indlagt med akut nyresvigt. Magasinet er spækket med historier, og du kan også møde tre forskellige kvinder, der alle hedder Mette og er 44 år – men som er helt unikke og har meget forskellige livshistorier. Så skynd dig ned i din lokale kiosk, og få fingrene i det nyeste Magasinet Liv. Denne gang får du Bo Bedre med i købet for i alt 69,95 kroner.

Ibi Makienok
© Ditte Capion

Du vil (garanteret) også kunne lide