Kvinde sidder i stol med sit broderi.
Broderist Trine Runge Jessen har tilført det gamle broderihåndværk nyt liv. © Broderistens badass broderier af Trine Runge Jessen / Foto: Anna Marín Schram

Vild med broderi? Tråd nålen, og kom godt i gang

Håndarbejde hitter, og det gælder naturligvis også broderi. Fat nål og tråd, og kom frit frem.

18. oktober 2021 af Louise Thorsted

Puds læsebrillen, tråd en nål og skab dit eget broderi-kunstværk. Som alle andre kreative sysler har også broderiet fået et revival, og fordelen er her, at du helt selv bestemmer, om dine broderier skal i en lille bitte eller meget store ramme. 

Trine Runge Jessen med broderi mellem hænderne
Broderi kan også være badass-cool!© Turbine Forlag/ Trine Runge Jessen

Badass broderi

Måske har du allerede set broderisten Trine Runge Jessen på TV2-Østjyllands populære klip, hvor hun bander og drikker bajere, mens hun broderer? Så ved du også, at hun ikke er ked af at lade bandeordene gå igen i korsstingene i sine på en gang gammeldags og moderne broderier. 

Nu kan du få mønstrene på flere af Trine Runge Jessens populære broderimotiver, som for eksempel en rejecocktail, en tartelet og et portræt af Bjarne Liller i bogen Broderistens Badass broderier. 

Er du helt på bar broderi-bund, så tag med på et af Trine Runge Jessen broderikurser, som hun afholder over hele landet. Se mere her.

Broderistens Badass broderier, Turbine Forlaget, 250 kr. 

Broderi af rejecocktail af broderist Trine Runge Jessen
Rejecocktailen har afløst kronhjorten på Trine Runge Jessens broderi.© Turbine/ Trine Runge Jessen
Køb et broderikit
Minibroderi-kit med budskabet: Mindre brok, mere broderi!© Rikke Lynge broderi/ Moonfeather

Broderi på scenen

Hvert år i den sidste weekend i oktober afholdes der Kreative dage i Fredericia. Hop med på en broderiworkshop, shop til dit næste broderi i boderne eller lyt til et foredrag og bliv broderi-inspireret fra en af de fire scener. 

Mød blandt andre brodøsen Rikke Lyng, som står bag Facebook-gruppen Broderi for sjov, fordi det er hendes livsmission at få folk til at brodere og “forstå, hvor fedt og forskelligt og vildt og crazy broderi kan være”. 

Rikke Lyng er også kvinden bag firmaet Moonfeather, som producerer broderikits med humor. Hun underviser også i broderi over hele landet, blandt andet på Koldinghus, som udstiller Dronning Margrethes private broderier. Og så var hun med til at lave Samsø Broderifestival, som var Danmarks første broderifestival.

Tjek også Rikke Lyngs broderijulekalender, verdens første af slagsen, hvor du hver dag får en lille pose med sting og garn til dagens broderi. 

KREATIVEDAGE.DK

Broderikit med broderigarn og broderinål
Køb et broderikit og sy din egen madpakkepose.© I tråd med verden/ ITMV

Broderier til alle slags ambitioner

Er du vild med broderi, men ikke nødvendigvis så ferm på fingrene, så tjek den socialøkonomiske virksomhed I tråd med verden, ud. 

Kvinderne involveret i projektet broderer de smukkeste ting på stof, de får doneret og i nogle tilfælde selv indfarver. Du kan deltage i deres broderiklub i København, eller hoppe ind i webshoppen og købe en af deres skønne madpakkeposer med broderi af en rugbrødsmad på, som du også kan få som broderikit til 200 kroner. Et kit indeholder:

- Broderi- og inspirationsvejledning
- Broderigarn
- Broderinål
- En snor til løbegang
- Madpakkepose farvet med ligusterbær

Sæt igang – og velbekomme!

ITMV.DK

Broderi af fugl
Det er ren og blød lykke at støde på et broderi i gadebilledet.© Streetart broderi fra den anonyme broderikunstner Blød Lykke

Blød broderilykke

Er du en inkarneret broderist eller brodøse, der mangler plads til dine broderier, eller vil du bare gerne dele dine broderier med lidt flere, så lad dig inspirere af broderisten bag kunstnernavnet Blød lykke, som laver streetart-broderi med nål og tråd, og som sand street-arter hverken lægger navn eller ansigt til sine detaljerede, poetiske og af og til lidt morbide broderier. Dyk ned i de bløde broderier på hjemmesiden eller instragramprofilen, der rummer både blomstrede broderede skateboards og stikkende broderi-budskaber.

BLOEDLYKKE.DK 

Lappeløsninger - med broderi

Hul på din favoritsweater eller yndlingsjeans? Lap dem med fine, tydelige sting! Søg på hashtagget VISIBLE MENDING på Instagram, og find videoer og fotos af de smukkeste lappeløsninger. 

Forførende sting

Har der åbnet sig en ny (broderi)verden for dig, skal der herfra bare lyde: Hop ud i det! Det fantastiske ved broderi, som med meget andet håndarbejde og håndværk, er, at du helt selv bestemmer, hvad det skal ende med. Og med mindre du går en knude over det, så er det faktisk videnskabeligt bevist, at også broderi er ren helse for krop og sjæl.

God broderilyst!

Du vil (garanteret) også kunne lide