Juleaften er for de fleste af os helliget til familien og de klassiske traditioner. Der skal and eller flæskesteg på bordet, en mandel i risalamanden og danses rundt om juletræet, som bugner af gaver ved foden.
Men ikke alle holder den klassiske juleaften, og en af dem, som har valgt en anderledes jul, er 54-årige Birgit Coenen-Bache.
Sammen med sin mand, Thomas, er hun frivillig i Sthens Kirke i Helsingør, hvor parret i de sidste fem år har været med til at afholde juleaften for ældre og enlige.
“Vi har ingen børn, og vi har heller ikke noget familie tilbage, så da vi så et opslag i vores lokalsprøjte, hvor kirken søgte efter frivillige til at hjælpe juleaften, meldte vi os til,” fortæller Birgit.
“Holder du juleaften for mig i år?”
Året efter at Birgit og Thomas havde oplevet deres første 24. december i kirken, overtog de projektet med alt, hvad det indebærer. De søger økonomisk støtte, finder frivillige, køber ind og har styr på gæstelisten.
“Hvis alt går vel, har vi 80 gæster og omkring 15 frivillige. Der er ofte nogle gengangere iblandt, som kommer igen år efter år. Når jeg møder dem på gaden i løbet af efteråret, spørger de ofte: “Holder du juleaften for mig i år?” De glæder sig virkelig,” siger Birgit.
Alle kan melde sig til juleaftenen i kirken, og det er ofte en blandet gruppe gæster. Ældre, fraskilte, enlige og familier, som gerne vil opleve en anderledes jul. Alle gæster betaler en 50’er, så Birgit er sikker på, at de møder op, men ellers bliver resten sponsoreret – det gælder også den gave, som alle gæsterne får.
“Når vi har danset om juletræet, kommer julemanden med gaver, og alle får en gave med deres navn på,” fortæller Birgit.
Ikke en lille sidebemærkning
Og lige præcis gave-traditionen kan godt være lidt af en mundfuld. Der skal købes, pakkes ind og skrives til-og-fra-kort til mere end 80 gaver, så Birgit ved allerede nu, hvad aftnerne inden den 24. december skal bruges til.
Det kan i øvrigt ikke beregnes som en lille sidebemærkning at afholde juleaften for mere end 80 gæster. Det er et stort arbejde, men Birgit og Thomas er helt enige om, at det er det rigtige for dem, når nu de ikke har noget familie tilbage.
“Vi har ikke lyst til at sidde og holde hinanden i hånden juleaften – det her er meget mere givende. Bagefter er vi mættede og trætte, fordi vi har gjort noget godt, og det er helt fantastisk. Måske er det et tomrum, vi fylder, men det giver rigtig god mening for os,” siger Birgit.
“Dét er vores jul”
Ægteparret har ikke planer om at stoppe det frivillige jule-arbejde lige foreløbig.
“Vi bliver ved, til vi ikke kan tygge smør mere,” lyder det prompte fra Birgit, som har et stort frivilligheds-gen gemt i maven, og det gælder alt lige fra Røde Kors-indsamlinger til koncerter til foreningsarbejde.
Parret har mulighed for at stille op, fordi de ikke har nogen børn, men det skal absolut ikke forstås negativt.
“Vi har bevidst fravalgt børn, så der er absolut ingen, der behøver at have ondt af os. Det er fantastisk, at vi kan gøre alt muligt andet,” siger Birgit, som ikke har andre juletraditioner end den frivillige jul i kirken.
“Dét er vores jul. Det er den jul, vi ånder og lever for, og vi glæder os hvert eneste år.”