karrierekvinde
© iStock

Ved du, hvad EQ er? Her er forklaringen

Du får blandt andet svaret på, hvorfor den er langt vigtigere end din IQ

21. august 2017 af Katrine Ellen Allentoft Haslund

Vi lever i et samfund, hvor høj intelligens er en af vores vigtigste værdier, og vi har alle hørt om IQ-testen, der via en række logiske opgaver bestemmer vores intellekt. 

På grund af denne opfattelse, at en høj IQ er vejen til succes, så har det undret mange, at folk med almindelig IQ ofte løste opgaver bedre end folk med høj IQ – faktisk hele 70% af tiden!

Svaret på dette kom i takt med at EQ'en blev almindelig kendt. EQ er vores emotionelle intelligens, og den spiller faktisk en langt større rolle i vores evne til at opnå succes på arbejdsmarkedet end IQ gør.

Hvad er EQ helt præcist?

Man ved, at den emotionelle intelligens er vigtig, da folk med høj EQ har lettere ved at begå sig socialt, og er gode til at læse andre mennesker. Det er vigtigt ude på arbejdsmarkedet, hvor det at kunne forstå andre menneskers handlinger, fører til bedre løsninger, når der opstår problemer. 

Hvis du har en veludviklet emotionel intelligens, er du sikkert også mindre stresset end dine kollegaer, da du er mere i kontakt med dig selv og din krop og ved, hvornår det er på tide at trække stikket ud og koble af.  

EQ er dog modsat IQ en forholdsvis uhåndgribelig størrelse, og det er svært at måle den præcise størrelse af et individs EQ. 

Den gode nyhed er, at hvor din IQ er låst, og derfor ikke kan trænes til at blive bedre, så kan du sagtens træne den emotionelt intelligente adfær, som karakteriserer en person med høj EQ. 

Hvad er din EQ?

Der findes ingen tests på nettet endnu, der kan afgøre, om du har en høj EQ. Her er dog fem tegn på, at din emotionelle intelligens er veludviklet:

1. Du omfavner forandring. Om du kan lide forandring eller ej, så ved du, at det nogle gange er nødvendigt.

2. Du kender dine styrker og dine svagheder. Folk med høj EQ kender sig selv og deres følelser godt. Så hvis du har en høj EQ, så har du sandsynligvis styr på, hvad du er god til, og hvad du er mindre god til.

3. Du bærer ikke nag. Du er ikke interesseret i at holde fast i negative følelser. 

4. Du søger ikke perfektion. Du er interesseret i at yde dit bedste, men du sætter realistiske mål for dig selv, i stedet for at gøre målet (perfektion) uopnåeligt.

5. Du er nysgerrig på andre mennesker. Folk med høj EQ føler stor empati for andre mennesker. Og fordi du føler meget med andre mennesker, så er du også automatisk meget nysgerrig omkring, hvad der sker med dem. 

Du vil (garanteret) også kunne lide