Cecilie Frøkjær
© Ditte Capion

Tv-vært Cecilie Frøkjær: "Jeg bliver 50 - så skal vi da have noget kage, ik?"

Skal man ikke bo sammen med sin kæreste? Og hvorfor er ældre kvinder så spændende? Cecilie Frøkjær fylder 50 år om fem sekunder, så nu er det hendes tur til at svare på spørgsmål og gøre status på første halvdel

17. maj 2018 af Karen Greve

Cecilie Frøkjær (49) er kæreste med journalist og forfatter Michael Robak og mor til Mikkel på 17 og Sara på 14 år, som hun har med forfatter og tidligere radiovært Lars Daneskov. Hun er uddannet journalist og var studievært på Go’ morgen Danmark i små 13 år – fra 1996 til 2009. Hun har også været vært på Go’ aften Danmark og til store royale tv-begivenheder og på store tv-indsamlingsshows. Hun har haft sit eget bogprogram på TV2 Charlie, Cecilies Bogshow, hun sidder i panelet i Michael Meyerheims brevkasseprogram Spørg Charlie på TV2 Charlie, og hun laver et par årlige tv-events for TV2. Og så laver hun i øjeblikket podcasten Frøkjær og forfatterne i samarbejde med Jyllands-Posten.


Tak til kloge kvinder

Cecilie Frøkjær har altid hentet styrke hos andre kvinder. I den virkelige verden. Blandt de ældre, de kloge, de erfarne. For eksempel hos sin farmor. En kvinde, der dels lagde en tyk pels af kærlighed og omsorg om hende som barn, dels var et inspirerende eksempel på, at det aldrig er for sent at prøve noget nyt. 

“Min farmor blev enke som 31­årig og stod med to små drenge på et og fem år og skulle køre min farfars manufakturhandel videre, samtidig med at hun skulle tackle sin sorg. Det klarede hun, og da hun blev 60 år, ændrede hun fuldstændigt livsbane. Hun startede på HF og blev den ældste student nogensinde på Kalundborg HF, og bagefter uddannede hun sig til bibliotekar. Hun var mega sej.” 

“Faktisk gik det op for mig, da jeg skrev om Lise Nørgaard, at det er, fordi jeg var så vild med min farmor, at jeg elsker at skrive om ældre damer. Min farmor var et fyrtårn for mig. Og det gælder også i forhold til hendes måde at være farmor på. Hun kunne læse højt i timevis, du måtte altid få Nutella­madder, og hun tog mig med på min første flyvetur, da jeg var omkring otte år.

Cecilie Frøkjær har skrevet samtalebøger med både Lise Nørgaard og Jane Aamund, fordi hun har “en veneration for ældre damer med slag i”. Hun håber altid, at de kloge kvinder smitter af, når hun taler med dem. 

Læs hele interviewet med skønne Cecilie Frøkjær i Magasinet Liv, der er på gaden netop nu!

“Når en 100-årig siger: ‘Det skal nok gå’, har hun et vist erfaringsgrundlag at udtale sig på” 

“Når du er midt i livet, følger du dine egne op­ og nedture 1:1 og er meget i dem. Det kan være svært at hæve sig op over landskabet og få det overblik, som jo ellers altid er en formildende omstændighed, når tingene er svære. Men så sidder Lise og er 100 år og minder om, at det går op og ned i showbizz. Og det går op og ned i livet. Det er en meget stor trøst indimellem. I et interview før nytår spurgte jeg Lise om vores tid, hvor mange er utrygge, og der både er Trump og Nordkorea og sammenbrud i alle mulige institutioner. Skal vi så være bange? Lise har oplevet to verdenskrige, revolutioner, bevægelser og kontrabevægelser. Hun sagde: ‘Skulle jeg have været bange for alt, hvad der er sket i verden de seneste 100 år, var jeg død af skræk for længst’. 

Når en 100-­årig siger: ‘Det skal nok gå’, har hun et vist erfaringsgrundlag at udtale sig på. Når du har ild i håret, og alt er ad helvede til, kan du ikke altid se det længere perspektiv, men med ældre mennesker får du det, så du kan hive dig selv ud af egen navle og tænke: Ja, der kommer også en dag i morgen. Lise står på benene, selv om hun har fået dødstrusler. Nogen har sendt en lort til hende. Vrede læsere har krævet, at hendes chefer skulle fyre hende, og, altså, jeg bliver selv smadderked af kritik, og jeg har også et job, hvor alle kan mene noget om mig, og der kan jeg bare sige, at det er rart at kende en som Lise. Det hører med, når du er yngre, at du tror, at alt handler om dig. Det gør det ikke, og det ville du jo godt have vidst noget før. Folk siger så meget. Måske har de en dårlig dag.” 

Hun har også jævnaldrende kvinder i sit liv. Veninder fra forskellige epoker, som hun er meget bevidst om at prioritere. 

Veninder betyder vildt meget for mig. De er en kæmpe kvalitet i mit liv. Jeg føler en taknemmelighed over for veninder, som jeg har stået last og brast med. I perioder, hvor mit liv har været smadderbesværligt, er der veninder, jeg har efterladt med blødende ører, men de bliver heldigvis alligevel ved med at tage telefonen.” 


Hvad er det, vi kvinder kan sammen? 

“Vi passer på hinanden. Der er nogle ting, som kvinder genkender hos andre kvinder, noget, som ‘goes without saying’. Vi skal ikke forklare, hvordan vi fungerer indvendigt, for det ved vi godt, og det er ikke, fordi vi ikke skal udfordre hinanden. Jeg har veninder, som er helt anderledes end mig, og det er ekstremt berigende, at nogle af dem ikke har lyst til at arbejde, og nogle har forhold til mænd, som er anderledes end mine. Men under det hele ligger en omsorg for hinanden. Vi ved, at livet er sjovt og svært, og at vi skal huske at fejre og hjælpe hinanden.”

Læs resten af interviewet i Magasinet Liv

I Magasinet Liv 6, der nu er på gaden, kan du læse resten af interviewet med skønne Cecilie Frøkjær. Her fortæller hun meget mere om, hvor hun er i sit liv blandt andet i forhold til alder, parforhold og karriere samt om, hvordan hun med alderen er blevet bedre til at sige: 'Det der er lige meget'. Så skynd dig ned og få fingrene i det nye Magasinet Liv!

Cecilie Frøkjær
© Ditte Capion

Du vil (garanteret) også kunne lide