Veninder
© iStock

Tag din veninde under armen, og bliv indsamler i projektet “Jeg står op for...”

Vil du være med til at øge livskvaliteten for mere end 700.000 personer, der har fået konstateret en sclerose- eller gigtsygdom?

26. august 2017 af Rie Louise Kirkebjerg

Gigt og sclerose er begge uhelbredelige sygdomme, der kan ramme os alle. Søndag 10. september samler Gigtforeningen og Scleroseforeningen penge ind til forskning, der skal give de mere end 700.000 med en konstateret sclerose- eller gigtsygdom et bedre liv. Det sker under overskriften Jeg står op for… – og du kan være med!

Sclerose og gigtsygdomme

I dag ved lægerne meget mere om, hvordan mennesker med sclerose og gigt kan diagnosticeres og behandles end for blot 20 år siden. Det gør de, fordi forskningen i de seneste årtier har sat nye standarder – og det har forandret tilværelsen og fremtidsudsigterne for både de mange med en af de to kroniske sygdomme og deres pårørende.

Men der er fortsat mange ubesvarede spørgsmål forbundet med de to sygdomme: Hvad er årsagen til sclerose og inflammatorisk gigt? Kan medicinen skræddersys til den enkelte? Og kan der udvikles behandlinger, som kan kurere sygdommene? 

Fakta om de to kroniske sygdomme

  • Gigt og sclerose er begge kroniske sygdomme, der bliver værre med tiden. Og de kan endnu ikke kureres.
  • Sygdommene medfører symptomer som smerter, ekstrem træthed, nedsat kraft eller lammelser, der gør dagligdagsaktiviteter vanskelige eller umulige at gennemføre.
  • I Danmark lever 15.000 mennesker med sclerose. Hvert år får omkring 600 mennesker i Danmark diagnosen sclerose, hvilket svarer til næsten to nye tilfælde hver dag. Sygdommen rammer flest i 20-40-årsalderen, og to ud af tre er kvinder. 
  • Mere end 700.000 mennesker i Danmark har fået konstateret en gigtsygdom. Heriblandt har over 100.000 en inflammatorisk gigtsygdom. En af de mest udbredte inflammatoriske gigtsygdomme er leddegigt, som næsten 50.000 danskere lever med. Hvert år får mere end 1.300 diagnosen leddegigt. Det svarer til mere end tre nye tilfælde hver dag.

Indsamlingen Jeg står op for...

De ubesvarede spørgsmål er baggrunden for, at Gigtforeningen og Scleroseforeningen søndag 10. september samler ind til forskning i sclerose og gigt. 

Her står flere tusinde frivillige op for et bedre liv med gigt og sclerose. De står op for en mor, en bror eller en datter. De står op for en kær veninde eller en god kollega, og de står op for sig selv og for de mange andre med gigt og sclerose. Fælles for dem er, at de samler penge ind til forskning i to kroniske sygdomme, der kan ramme alle. 

Hvis du vil være med til at hjælpe, kan du tage din veninde eller familie under armen, og sammen kan I tilmelde jer indsamlingen 10. september. Det giver jer en hyggelig dag sammen, mens I samler penge ind til danskere med gigt og sclerose. 

Husstandsindsamlingen finder sted i Region Hovedstaden og Region Midtjylland. Læs mere om husstandsindsamlingen her, hvor du også har mulighed for at melde dig som indsamler.

Alle, også borgere udenfor Region Hovedstaden og Region Midtjylland, kan bidrage til indsamlingen på MobilePay 40 45 41 46 eller ved at sende en sms med teksten “stå100” til 1245. 

Du vil (garanteret) også kunne lide