Lys hjemmestrik på marrokansk gulvtæppe
Journalist Louise Thorsted strikker Alone Together Sweater efter strikdesigner Lærke Baggers gratis strikkeopskrift.© Privatfoto

Strikker du? Så skal du kende de her 8 danske strikdesignere

Vi strikker som aldrig før. Går du og overvejer dit (næste) strikkeprojekt, så guider vi dig her til otte dygtige danske strikdesignere, som lever af at lave letforståelige strikkeopskrifter i alle kategorier og garner

30. november 2021 af Louise Thorsted

Du har måske opdaget det? Garn er atter på manges læber og strikkepinde. Vi har mere tid hjemme, og vinterens rusk kalder jo altid på varm, lækker strik. Så hvorfor ikke strikke den selv? Det har aldrig været nemmere. 

Det myldrer frem med dygtige, danske designere, der spytter strikkeopskrifter ud i alle sværhedsgrader, også til nybegynderen. Og som designer modeller til hele familien.  

Garnerne er så lækre, som aldrig før. Du kan få strikkegarn i alle farver, kvaliteter og prisklasser. Typisk for mange af de modeller, designerne sælger opskrifter til, er, du skal strikke med dobbeltgarn. En tyk tråd, gerne en uldkvalitet og en tråd af det tynde, eksklusive silkemohair. Tilsammen giver de en særlig struktur og farvevekslen, som gør din trøje helt unik. 

Og så arbejder teknologien med dig. Hvor du før var nødt til at ringe til eller opsøge en livline, når garnet slog knuder, så er der på YouTube masser af gode strikkeskoler, hvor du kan lære de enkelte teknikker.

Vælg en strikkeopskrift, der passer til dig!

Er du klar? Første opgave er at finde ud af, hvad du har lyst til at strikke. Her er det værd at tage erfaring, ambitioner og tålmodighed med i overvejelserne. Et godt projekt kunne være en hue eller en af de lækre veste, der er et stort hit i moden i år. 

De otte strikdesignere, vi præsenterer dig for her, har udviklet strikkedesigns til enhver smag, og flere af dem er søde til også at angive sværhedsgrad, så du ved, hvad du kaster dig ud i. 

Når du har valgt garn og opskrift (begge dele kan være en lang og svær proces, der minder mest om at skulle blande den ultimative pose med fredagsslik) så overvej, hvor og hvem du vil strikke med. 

Har du valgt en svær opskrift med mange mønstre eller farveskift, der kræver tungen lige i munden, kan det være en fordel at strikke alene. Men er du sprunget på en enkel model på store strikkepinde og med tykt garn, så kan det være sjov at mødes med andre og dele erfaringer, fejl og sejre. 

Nu er du klar til at fatte pindene og strikke din helt egen model. God strikkelyst!

1. Petite knit 

Petite knits designs har masser af smukke detaljer, som sirlige ud- og indtagninger der sidder lige, hvor de skal og dermed bliver en del af designet. 

Uanset om du mest mangler den der cardigan, der kommer til at hænge på dig resten af (efter)året, er klar på at hoppe i en vest, eller begynde med at par strømper, så finder du en opskrift her. 

Petite Knit samarbejder med Kimmie Munkholm, som er kvinden bag nogle af de mest pædagogiske strikkevideoer på YouTube, som du finder her. 

Du kan købe Petite Knits strikkeopskrifter her.

2. My Favorite Things Knitwear

Kollektionen er indtil videre ikke så stor, men hvert design er et hit! Det er her, du skal klikke hen, hvis du vil finde strikkeopskrifter på fnuglette cardigans med de fineste kniplingsmønstre og veste og kraver, som dem, der dukker op i modebladene lige nu. 

Flere af hendes kunder strikker den samme trøje i mange forskellige farver og garner, og det må i sig selv være lidt af en blåstempling!

Besøg My Favorie Things Knitwears hjemmeside her.

3. Strikdesigner Lærke Bagger

Strikdesigner Lærke Bagger er lidt af et multikulørt får i den her flok. Hun har i mange år solgt sine eksklusive, håndstrikkede sweatre til dem, der ikke kan stå for det, der kommer ud af hendes krøllede hjerne og flittige hænder. Først var de med perler, siden strikket i restegarner med masser af knuder på. 

Hun har også begået en del opskrifter for Hjertegarn. 

Bedst kendt i strikkekredse er hun nok for sin fine corona-gestus, hvor hun på sin Instagramprofil under #alonetogethersweater delte en til lejligheden gratis strikkeopskrift på en restesweater. Over 2.500, inklusive denne artikels forfatter, hvis resultat, du kan se her øverst, har delt billeder af deres sweater under samme hashtag. Og helt i fællesskabsånden har Lærke Bagger kommenteret dem alle. Tak!

Opskriften er måske lidt svær for en nybegynder, men ren nydelse for en kvinde med alt for mange garnrester.

4. Strikdesigner Anne Ventzel

Anne Ventzel har en fantastisk sans for den nordiske stil, som afspejler sig i mønstre, snit og farver, især på hendes børnestrik. Heldigvis har hun ikke glemt os voksne kvinder med en svaghed for den rene, enkle sejler- og sommerhusstil. 

Meget forfriskende så tænker hun også strik ind i andet end noget, du kan have på. Du kan nemlig også købe opskrifter til overtræk til din telefon og din tablet og et shoppenet.

Find dit næste strikkeprojekt her på Anne Ventzels hjemmeside.

5. Strikdesigner Stine Hoelgaard

Stine Hoelgaards designs er du muligvis faldet over før. Hun har nemlig leveret en stor del af de opskrifter, du finder i danske magasiner med fokus på DIY og håndarbejde. Derfor er hendes udbud af strikkeopskrifter også stor. 

Mangler du lige huen til de kolde morgener, så finder du helt sikkert en, du kan lide her. Hold også øje med Stine Hoelgaard, hvis du har lyst til at komme på workshop og møde ligesindede. 

Find din nye favoritmodel på Stine Hoelgaards hjemmeside. 

6. Skabagtig

Hvis du bor i Aalborg, så er du måske allerede stødt på Skabagtig. Strikprofilen her er nemlig strikkedesigner og tidligere indehaver af en butik (og webshop) med garner, du nok ikke kan lade være at forelske dig i. 

Kvinden bag Skabagtig er ikke farveforskrækket, og mange af garnerne er håndfarvede og findes kun i relativt få nøgler. Opskrifter og modeller er ret enkle, selv for en begynder. Og så sælger hun færdigpakkede kits, der er lige til at gå til. 

Køb både garn og opskrifter her. 

7. Knitting for Olive

Hvis du er den søde mor eller bedstemor, der strikker til andre end dig selv, så er Knitting for Olive et navn, du skal kende. Du finder ikke finere strømpebukser, kyser og kjoler end hos Knitting for Olive. 

Er du en ego-strikker (og det må man godt være!), så er der også lækkerier til dig. Ikke mindst fordi Knitting for Olive ikke kun leverer strikkeopskrifter, men også er et garnmærke med de allerlækreste kvaliteter og alle de smukkeste pastel- og jordfarver, du kan tænke dig. 

Knitting for Olive har to fysiske butikker, en på Frederiksberg i København og en i Frederikshavn. 

Gå garnamok på Knitting for Olives hjemmeside. 

8. Popknit

Hvis du efterhånden har strikket så meget, at det ikke længere er et spørgsmål om at blive hurtig færdig og få tøj på kroppen, så er du sikkert klar til nogle lidt mere udfordrende projekter af den slags, du vil blive stoppet på gaden for. 

Kvinden bag Popknit bliver ved at overraske med cool modeller i vilde mønstre, altid i strikket op i de lækreste candyfloss farver. Det allermeste er ego-strik, men der også lidt godt til børnene, alt sammen med en lille særligt pop-twist. 

Bliv forført af pasteller til dit næste strikkeprojekt af Popknits profil. 

Du vil (garanteret) også kunne lide