Kvinde ligger i sengen med sin mand og ser ud i luften
© iStock

Slap af, kvinde og lev i nuet!

Kommer du også tit til at tænke for meget og have travlt med ti ting på én gang? Du er ikke alene, for de fleste af os kører rundt i tankerne, mens det dejlige liv passerer forbi

30. oktober 2017 af Isabel Fluxá Rosado

Du tripper i køen i Netto, mens du spekulerer på, at du skal hente den yngste om fem minutter og huske at spørge den ældste, hvordan det gik til eksamen, alt imens du lægger en strategi for, hvordan du får den næste kunde hjem til det firma, du arbejder i. Du spænder i ryg, nakke og skuldre og får dårlig samvittighed over, at du ikke har haft tid til at træne, for du vejer jo faktisk fem kilo for meget, og i øvrigt skal du også huske at bestille ferie til hele familien, sms’e til din veninde og huske at ringe og høre, om det går bedre med din fars prostata. Du overvejer, om ikke du lige kan nå at svinge støvsugeren i aften, når ungerne er gået i seng, for det var da godt nok belastende med de nullermænd, der lå og brølede af dig i morges, og som din mand åbenbart har overset, selv om det var hans tur til at støvsuge i går. Og måske er han sur, fordi I ikke har haft sex længe, men du bliver ligesom nødt til at få de der praktiske ting af vejen, før du kan slappe af.

Kan du kende situationen?
Ifølge forfatterne og terapeuterne Marianne Egense og Annlil Frolov, der har skrevet bogen Sluk! En guide til kvinder der tænker for meget. Lad opvasken stå og få bedre sex, lever vi kvinder ofte så meget i vores hoved, at vi glemmer nuet. De to mødet hver dag kvinder til coaching og terapi, som slås med problemer med at gribe livet og holde det fast. Her giver de deres bud på fem almindelige forhindringer for at leve i nuet. Mon ikke du genkender noget fra dit eget liv?

FORHINDRING:
“Jeg kan ikke slappe af, når jeg har fri”
Mine arbejdsopgaver fylder rigtig meget i tankerne, også når jeg har fri og skal være sammen med min familie, og jeg har hele tiden alle mulige ting kørende rundt i hovedet, som jeg skal huske. Hvordan lukker jeg skufferne i og mærker og nyder nuet uden stress?

LØSNING:
Prioritér!
“Du har sikkert hørt det før, men der er ingen nem vej udenom: Prioritér! Skær ned på to do- listen. Nøjes med at huske de tre vigtigste ting, og skriv dem ned, så hjernen får lov at slappe af. Glem så alt om det, du skal huske, mens du øver dig i at være i nuet. Når du går hjem fra arbejde, har du fri. Sæt tid af til samvær med familien, og luk for mobilen. Men drop også dine forventninger om at være familiens super-mor. Du bliver en bedre mor og rollemodel for dine børn ved at vise, at det er i orden ikke at være perfekt. Gør op med dig selv, hvad der er det vigtigste i livet for dig. Du kan ikke nå alt!”

FORHINDRING:
“Jeg fokuserer kun på det barn, jeg ikke kan få”
Min mand og jeg har i mange år kæmpet for at få et barn, men det er ikke lykkedes. Det fylder efterhånden alt i mine tanker, og imens passerer nuet og livet forbi. Hvad kan jeg gøre?

LØSNING:
Luk op for mulighederne
“Det er meget svært at sætte på stand-by, hvis du først har sat dig for at blive mor. Det går ofte ud over parforholdet, sexlivet, alt. Spørg dig selv: ‘Hvad giver det mig at blive mor? Hvorfor er det så vigtigt? Hvad vil det give mig at få børn?’. I stedet for at tænke på alle begrænsningerne og gøre det til et projekt, som bare skal lykkes, så luk op for mulighederne. Bliv i ønsket om at få et barn, men prøv at fjerne fokus fra det, så det ikke fylder det hele. Giv det tid, inden I kaster jer ud i fertilitetsbehandlinger, adoption og så videre. Prøv at knalde af lyst og ikke på grund af projektet. Det sker jo, at når et par giver op og køber en hund i stedet, så lykkes det pludselig.”

FORHINDRING:
“Jeg har ikke overskud til sex”
Hverdagen er travl og fuld af praktiske gøremål. Jeg har mistet lysten til sex med min mand, fordi det altid skal planlægges, og det ikke er muligt at være spontan. Hvad gør jeg?

LØSNING:
Åbn op, og kys
“Det er dig, der beslutter, at du ikke har mulighed for at være spontan. Sex er det første, der bliver nedprioriteret i et parforhold, fordi det ikke er nødvendigt for at få næste dag til at fungere. Du bliver ikke meldt til myndighederne eller sex-politiet, hvis du springer over. Pludselig er der gået tre år, og så har vi problemet. Find ud af, om det er sandt, at du ikke kan være spontan. Åbn op for, at planlagt sex måske er bedre end ingen sex. Tal med din partner om det. Sig: "Jeg savner dig". 

Få passet børnene, skab kærestetid, og find nærheden. Sluk mobilen og computeren. Kys hinanden uden at tænke på, at I skal op klokken seks i morgen - ligesom I gjorde, da I lige havde mødt hinanden. Vær til stede i det "nu", hvor der er en lille gnist tilbage, i stedet for at slukke den med: "Nej, det går ikke, for vi skal sove". Du dør ikke af at få mindre søvn den nat.”

FORHINDRING:
“Jeg er bange for at være alene resten af livet”
Jeg er 53 år og fraskilt, og jeg frygter at skulle være alene altid. Jeg føler mig ikke længere lige så attraktiv som før, så jeg opsøger ikke "markedet". Jeg vil for alt i verden ikke virke desperat, og imens løber tiden fra mig.

LØSNING:
Acceptér dig selv
“Altså, vi får jo rynker og slap hud. Hvis du gør, hvad du kan - æder spelt og tang i stedet for fedt og kulhydrater - så hjælper det. Men det vigtigste er at arbejde med dit selvværd og acceptere, at du er den, du er. Du har måske født et par børn og levet et liv. Sig til dig selv: "Ok, jeg er måske ikke så sprød og spændstig, som jeg har været, og hvad så?"

Hvis du har et godt selvværd, så er du glad for din krop uanset hvad, og så har du det godt med den, du er. Det er den energi, du udstråler, som gør dig attraktiv. Men hvis du har problemer med selvværdet, må du arbejde med dig selv. Hvis det er vigtigt for dig med en mand, så lær først at acceptere og hvile i den, du er, så åbner mulighederne sig. Bliv glad for dig selv, din krop og for sex. Du skal ønske det og ville det. Men lad være med at sammenligne dig selv med andre kvinder!”

FORHINDRING:
“Jeg er bange for at miste mine forældre”
Mine forældre er begyndt at skrante, og jeg bekymrer mig konstant for, at de skal blive alvorligt syge, og at jeg skal miste dem. Hvordan bliver jeg bedre til ikke at spekulere på fremtiden?

LØSNING:
Vær realistisk
“At være bange for at miste handler også om angst for at miste kontrollen og angsten for at dø. Det er en proces, du ikke kan stoppe. Vær realistisk, og spørg dig selv: "Skranter de nu?". Gør op med dig selv, hvordan du vil hjælpe dem. Acceptér, at det er den vej, det går, men undgå at gøre det værre, end det er. Du kan ikke gøre noget for at styre eller kontrollere det, men du kan være der for dine forældre så meget, du nu orker. Glæd jer over den tid, I har og har haft sammen.”

HUSKELISTE TIL MERE "NU"

1. Vær bevidst
Koncentrér dig om det, du er i gang med. Sig til dig selv: "Lige nu står jeg i kø i Netto" eller: "Lige nu drikker jeg kaffe".

2. Én ting ad gangen
Multitasking sætter hjernen på overarbejde og giver middelmådige resultater. Sluk mobilen, mens du laver mad, og hjælp børnene med lektierne uden at være på Facebook.

3. Vær til stede
Hav fokus på din kæreste eller din veninde, når I taler sammen. Sid ikke og surf på nettet eller send sms’er imens. Det er mere respektfuldt - og givende - at være i nuet, når du er sammen med andre mennesker.

4. Prioritér
Hvis du har 27 ting på din to do-liste, så skær dem ned til tre. Du er nødt til at prioritere i mængden af opgaver, som fjerner dig fra livet.

5. Slap af
Acceptér, at du ikke kan være den perfekte kæreste, mor, datter, kollega, veninde - på én gang. Find ud af, hvad der er vigtigst for dig, og slip det andet.

Bragt første gang i Magasinet Liv nr. 8

Du vil (garanteret) også kunne lide