Annette Heick
© Ditte Capion

Skuespiller Annette Heick: "I rigtig lang tid befandt jeg mig i en overlevelsesfase"

Må man kræve af sin mand i kørestol, at han er glad? Og kan kriser rangordnes? De seneste tre år har været fyldt med nye spørgsmål for Annette Heick. Og hun har fundet de fleste svar. Blandt andet på en gul post it og et stilhedsretreat

18. januar 2018 af Louise Thorsted

Annette Vollmer Heick (46) er gift med kok Jesper Vollmer og mor til Eliot på 13 og Storm på 8 år. Hun er entertainer med egne shows og så er hun stemmedubber – hun er på 20. år Andersine på dansk og var i 2015 nomineret til en Robert for sin Yvonne-stemme i den animerede Olsen-banden- film. Hun har stået på scenen i flere revyer og musicals, senest i Made in Aarhus og 80 gange i Elsk mig i nat. Hun har udgivet to soloalbum og medvirket i Melodi Grand Prix som solist to gange. Og så er hun forfatter, skribent og medindehaver af madhuset Rå på Bornholm. Annette er aktuel som vært for Dansk Melodi Grand Prix i februar for tredje år i træk.

For 3 år siden blev der vendt op og ned på Annette Heick og hendes families liv. Under en ellers afslappende ferie i Thailand kommer Annette Heicks mand og faren til deres børn, Jesper Vollmer, nemlig ud for en ulykke, hvor han brækker nakken - men overlever. Omvæltningen, den nye udfordrende hverdag og livet med en pludselig handicappet mand satte Annette Heick i hendes eget overlevelses-mode, hvilket indebar både nedture, successer og ikke mindst læringsprocesser.    

Ikke flere tårer

Egoisme er til gengæld lidt et fy-ord for en kvinde, der udefra set nærmest er indbegrebet af ja-hat og flid. Og af åbenhed og tilgængelighed. Hun er typen, der får ordet rar og betegnelsen naboens pige til at give mening. Men for to år siden havde den ellers meget socialt anlagte Annette Heick mest af alt lyst til at trække sig.

“Jeg ved, det kom fra et godt sted, men efter et 2015, hvor fremmede på gaden, damen bag disken i Magasin og passagerer i toget blev ved at spørge til Jesper, blev jeg helt menneskesky og havde til sidst bare lyst til at sige: ‘Luk røven!’. For det var 10, 11, 12 gange om dagen, og til sidst var jeg ved at bide hovedet af velmenende fremmede. Bagefter følte jeg mig så forkert, for jeg ville ikke virke egoistisk. Da der igen var styr på det meste, Rå var en realitet, lægerne optimistiske, når det gjaldt Jespers fremtidsudsigter, og jeg havde masser at lave, så begyndte jeg på: ‘Bare rolig, det skal nok gå, alt er godt, alt er super, vi klarede den, han overlevede, nu skal I bare se. Det bliver rigtigt godt’. Ikke?”

Indtil den dag, hvor der pludselig var en, der tog fat i Annette Heicks skulder og spurgte: “Hey, hvordan har DU det egentlig?”. 

“Wow … Det havde jeg faktisk heller ikke lige spurgt mig selv om, vel? Så var det, at jorden åbnede sig, og jeg faldt 1.000 meter ned i et sort hul, og det er bare ikke et sjovt sted at være. Men tør du gå ind i det sorte … også selv om du har lyst til alt muligt andet som at stikke af, fordi du ikke vil mere, og tænker, at det hele også kan være lige meget, og vi sælger da bare huset, for det er lige gyldigt alt sammen … Hvis du alligevel går ind i det og accepterer, at det tager den tid, det tager, for du kan ikke forcere det, så ligger der også en læringsproces i det. På et eller andet tids punkt var der simpelthen ikke flere tårer. Jeg blev bedre til at gå lidt på noget standby og måske også bedre til at tage nuet ind. Det kunne ikke gå stærkere, end det gjorde, så jeg kunne lige så godt få det bedste ud af det.”

Min vej og vores vej 

Lige nu og her er der ikke længere brug for tårer, for hun synes, at 46 er en dejlig alder og et dejligt sted at stå. Hun føler sig mere fit end nogensinde, og det er altså ikke, fordi hun er en “trænefætter”. Idealet er hverken muskler eller hvepsetalje.

“Jeg er stærk, og jeg føler, at jeg kan magte meget. Jeg er lidt småimponeret over mig selv. Over, at jeg står op endnu. Men jeg har altid klaret mig bedst i modvind. Lige fra mobning i skolen, fordi jeg havde de forkerte forældre, til voksenmobning, fordi jeg måtte forstå, at jeg kun kom frem på grund af mit efternavn.

Jeg tror, vi kan håndtere det på to måder: Enten ender du med at tro på, at du ikke dur, eller også accepterer du det som en udfordring. Jeg har dog sjældent været i konkurrence med andre. Jeg har rigelig konkurrence kørende med mig selv. Når folk har sagt: ‘Det kan du ikke’, så har jeg tænkt, at det kan jeg eddermame love dig for, at jeg kan. Også i forbindelse med at få børn. Gud, hvor har jeg dog hørt mange holdninger: ‘Du kan ikke arbejde, når du har små børn’, ‘børn har brug for rutiner’, ‘o.k. du var heldig med nummer et, men bare vent, til du får nummer to’. Og så bliver jeg altså fandenivoldsk. Hvis børnene er normalt fungerende og raske, så kan jeg love dig, at jeg nok skal klare det my way. Min psykolog sagde på et tidspunkt til mig, at jeg lige skal tænke over, hvad jeg vil gøre med al den energi den dag, der ikke længere er modstand…”

Læs resten af interviewet med Annette Heick

I Magasinet Liv 2 kan du læse resten af artiklen om entertainer, sanger og skuespiller Annette Heicks historie. Her fortæller hun om hendes udfordringer, læringsprocesser og successer i forløbet efter hendes mands ulykke. Og så fortæller hun om, hvordan hun som 46-årig føler sig mere fit i livet end nogensinde før og hvilke planer, hun har for 2018. Så skynd dig at få fingrene i det nyeste Magasinet Liv!

Annette Heick
© Ditte Capion

Seneste

Måske er du interesseret i...