© Trine Bukh

Sidsel arrangerer fællesmorgenmad i sin by: "Det giver mig energi at se ting lykkes"

Sidsel knokler for at skabe liv i sin by. Hun stabler både fællesspisning og julebordsdækning på benene. For hvis hendes by er spændende at være i for alle, er den det jo også for hende

23. september 2018 af Karen Greve


Sidsel Zachariassen (40) er gift og mor til Carl Emil på 4 og Alfred på knap 1 år og bonusmor til Oskar Snorre på 19 og Gustav Harald på 14 år. Hun er interiørstylist og indehaver af butikken Seasons by Sidsel Z i Tisvilde (Instagram: @seasonsbysidselz) – og arrangør af gratis arrangementer i Tisvilde. 


Det gør jeg

Sidste år på Kristi Himmelfartsdag spiste 700 mennesker morgenmad sammen hele vejen ned langs hovedgaden i Tisvilde i Nordsjælland. De medbragte selv borde og stole, mens byens cafeer og butikker gav kaffe og brød, og et jazzorkester sørgede for et passende lydtæppe. 

Mellem bordene løb Sidsel Zachariassen og fyldte op med marmelade, tjekkede, at alle sad nogenlunde inden for afspærringen, og smilede taknemmeligt op mod solen. 

Fællesmorgenmaden er et af de arrangementer, hun har været med til at organisere i sin by for at skabe et godt sammenhold og dermed forhåbentlig sikre byens overlevelse.

“Jeg vil gerne være med til at vise, at Tisvilde ikke kun er en badeby. Byens butikker kan ikke leve af turister i en måned om sommeren. Derfor har vi fundet på at lave nogle årstidsarrangementer fire gange årligt. I tre år har jeg i december stået for at invitere forskellige kendte mennesker med tilknytning til Tisvilde herop for at dække juleborde.” 

Sidsel har kastet mange timer i Tisvilde. Så mange, at hun ikke tør afsløre et mere præcist tal med fare for at gøre hendes mand virkeligt træt. For ud over at være til stede ved arrangementerne holder Sidsel møder, organiserer arbejdsgrupper, skriver rundt til byens butikker. Plus tusind andre praktiske ting. 

“Det kræver virkelig tid og kræfter, og mere og flere, end de fleste lige tror. For eksempel at arrangere morgenmad på hovedgaden. Vi havde lavet plakater og kort for at gøre opmærksom på vores event. Jeg skulle hente tilladelse til at spærre gaden af, købe service og bestille brød og kaffe til hele byen uden at vide, hvor mange der ville dukke op.” 

Og et arrangement er et arrangement.

“Selv om det er gratis, så forventer folk jo, at der er kaffe nok. Det går ikke at invitere, og så er der kun kaffe til halvdelen.”

Derfor har jeg meldt mig

Sidsel har været en del af bestyrelsen i Tisvildes erhvervsforening i to år.

“Jeg flyttede til Tisvildeleje for fire år siden. Dels fordi min mand boede her med sine børn, dels fordi jeg trængte til at komme ud af København. Jeg meldte mig straks ind i erhvervsforeningen og blev del af et team, der laver forskelligt frivilligt arbejde for byen. Det gjorde jeg selvfølgelig for min egen skyld, for at lære nogle at kende i mit nye område, men også fordi det er skønt at se, når folk, både os lokale og sommerhusgæsterne, hygger sig på kryds og tværs. Jeg bliver stolt, når jeg kan se, at et arrangement er med til at skabe sammenhold.”

Sidsel forsøger at gøre det til et familieprojekt at være frivillig. Ellers kan de mange timer ikke helt hænge sammen med at have to børn på fire og knap et år. 

“Jeg tænker på det som et plus, at mine børn vokser op med, at initiativ og energi skaber noget. Det er en foræring, og de er jo med til det meste. De får masser af opmærksomhed, og jeg giver dem også en lille opgave at løse. Det har de godt af, synes jeg. Men selvfølgelig er det en balancegang at nå alt med så små børn.” 

Det samme gælder, når det frivillige arbejde tager tid fra Sidsels virksomhed. Hun lever af at style interiør og har også sin egen interiørbutik i Tisvilde, som nogle gange må vente. 

“Nogle gange tænker jeg da: Nu har jeg stået på hovedet hele dagen og lavet juleborde – og imens har vi solgt for nul kroner i vores egen butik. For det er altså ikke sådan, at folk automatisk render op og handler hos mig, fordi vi arrangerer ting. Men der gælder det om at se det større perspektiv. Det er min mand heldigvis med på. Han rendte jo selv rundt og hjalp til med morgenmaden.”

Det får jeg med mig

“Det giver mig energi at se ting lykkes. Vi har lavet årstidsarrangementer i to år nu, og jeg bliver rørt over, at vi kan få et helt samfund til at bakke op om vores initiativer. Vi har jo ingen penge, så vi er afhængige af, at butikkerne vil give kaffe, og at bageren vil give brød.” 

Effekten af en god morgenmad skal man ikke kimse af. Den holder nemlig meget længere, end til når kaffen er blevet kold. 

“Resten af året mærker jeg opbakning. Mennesker, der kommer hen og klapper mig på skulderen. Jeg kan se, at jeg kan gøre en forskel. Det er nok det, der driver mig. Tænk, at du kan få den slags op at stå kun ved hjælp af frivillige kræfter! Også i mit arbejdsliv har jeg lavet events, men det med, at vi frivilligt kan arrangere den slags, det bliver jeg stolt over. Det gør mig glad at være sammen med andre mennesker, der har samme engagement og lyst til at gøre en forskel. Jeg synes, det giver en anden ånd, at det ikke er lønnet arbejde, vi laver sammen. Vi dækker hinanden ind.”

Frivilligt arbejde?

  • 56 ud af de 82 danske kommuner har et frivillighedscenter, som laver forskellige aktiviteter til gavn for lokalområdet. Det er et godt sted at starte, hvis du vil prøve frivilligt arbejde.


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 9.

Du vil (garanteret) også kunne lide