Sanne Salomonsen
© PDH Music

Sangerinde Sanne Salomonsen: "Jeg har bestemt mig for ikke at være bange"

Hun havde ikke regnet med at blive den farmor, hun er blevet. Hun er kollega med sin søn, X Factor-dommer og albumaktuel igen – selvfølgelig!

14. januar 2018 af Karen Greve

Sanne Salomonsen (61) er single og mor til Victor Ray på 29 år, som er med som guitarist på hendes aktuelle turné, og så er hun bedstemor til Mingus på 5 år og Maggie på 10 måneder. Hun er sanger og musiker og har udgivet 16 soloalbum, 4 album med Sneakers og 2 album med Anne Linnet Band. Og så det løse. Hun er aktuel med soloalbummet Baby Blue. Og X Factor-dommer fra januar 2018.

Kærlighedsliv

“Jeg lever alene. Det er et valg, jeg har truffet for flere år siden. Det giver mig frihed, for så bestemmer jeg selv, og der er ikke så meget bøvl. Når jeg tænker tilbage på mine kærlighedsforhold, har de alle været store forelskelser, og jeg har haft det godt med mine mænd, men i dag nyder jeg at gøre ting for mig selv. Det er jo snedigt at spørge mig, hvem der mon passer på mig nu, fordi et af mine nye numre på mit nye album, Baby Blue, handler om at savne en mand, der træder i karakter som beskytter, men jeg kan kun sige, at jeg er glad for min beslutning om at leve alene. Jeg føler ikke, at der er nogen omkostninger forbundet med at leve sådan. Det er mit eget valg, og jeg trives med det.” 

Privatliv

“Jeg havde forsvoret, at jeg ville blive sådan en farmor, der konstant viser billeder af børnebørnene og ikke kan tale om andet end dem. Men jeg farer rundt og viser fotos af Mingus og Maggie! Det at blive bedstemor er en vidunderlig omvæltning af rutiner. Det er livsbekræftende at se dit eget barn få børn. Jeg prøver at undgå at være for påtrængende og forkæle dem for meget. Til gengæld synes jeg ikke, at det har forandret noget i forholdet til min søn, at han er blevet far. Vi har altid kunnet tale godt sammen. I år har jeg ham med på tour som guitarist, og det er et højdepunkt at lære ham at kende som kollega. Han har en skøn humor og kan virkelig få mig til at grine. Vi har det skidesjovt sammen som to musikere i stedet for som mor og søn. Det er en vidunderlig oplevelse, og desuden er han dygtig!”

Arbejdsliv

“På mit aktuelle album vender jeg stilistisk og melodisk tilbage til mine musikalske rødder. Det er meget rock ‘n’ roll. Jeg har involveret mig i alle detaljer, så albummet er præcis, som jeg vil have det. Den måde at arbejde på tager tid, og jeg arbejder lige så meget, som jeg altid har gjort. Det vil sige: Lidt for meget. Men jeg nyder det. Jeg skifter mellem at være i Danmark og Sverige. Det har jeg også gjort i mange år, og min kreativitet er lige så stor som altid. Så mit arbejdsliv er ikke anderledes nu. Det er stadig lysten, der driver værket, og lysten til musik har altid drevet mig. Desuden arbejder jeg med mennesker, som jeg har kendt i 20 år. Det er fedt at arbejde på den måde.”

Livsvidner

“Det, der føles råt ved at komme i min alder, er, at folk begynder at falde fra. Min sidste eksmand døde for ikke så længe siden. Jeg mistede min mor for syv år siden, og min far døde allerede, da jeg var meget ung. Du mister noget grundlæggende, når du ikke længere er nogens barn, og det er hårdt at miste, men du skal jo videre. Det er nødvendigt. Og livsvidner findes jo også i de mange venskaber, jeg har helt tilbage fra 1970’erne. Jeg gør ikke noget bestemt for at bevare dem, for det er naturlige venskaber. Vi er der for hinanden, fordi vi har grint og grædt med hinanden.”

Livskraft

“Når jeg hører ordet livskraft, kommer jeg til at tænke på kraften og evnen til at leve dit liv rigtigt. Det handler om at vide, hvad du vil. Jeg forstår at berolige mine tanker, overgive mig til refleksion, og så er jeg afklaret. Det er en udfordring hele tiden at vide, hvad du vil, men jeg kan mærke det, hvis jeg er på vej i en forkert ret ning. Jeg har kasseret flere numre til Baby Blue. Ikke fordi det var dårlige numre, men fordi de ikke passede til det, jeg ville med den plade. Jeg kunne mærke min energi og mit humør falde, når jeg lyttede dem igennem, og så gælder det om at holde fast og gå med det, du vil have!”

Livredder

“Helt konkret reddede den medicinske behandling trombolyse mit liv. Ved behandlingen giver man et blodfortyndende stof direkte i en blodåre til patienter med en blodprop. Det opløste for 11 år siden den blodprop, jeg fik i hjernen, og genskabte iltforsyningen, så jeg kunne leve videre. Hvis vi skal tale om knap så akut hjælp, så har jeg, siden jeg var 23 år, jævnligt gået til body-­sds­-behandlinger hos Ole Kåre Føli. Det er en kropsterapeutisk behandling, som kan bestå af både træning, massage og udrensning, og som grundlæggende ser fysikken og psyken som en helhed i stedet for to adskilte størrelser. Det har holdt mig kørende alle årene, og det var en medvirkende årsag til, at jeg kom mig så hurtigt efter min sygdom.”

Livtag

“Det er 11 år siden, at jeg var syg. Jeg orker næsten ikke at tale mere om det, men selvfølgelig er det at skulle se døden i øjnene og at skulle starte forfra med alt bagefter mit livs største udfordring. Jeg skulle lære at spise med kniv og gaffel igen. Og jeg skulle lære at synge. Da jeg lå på hospitalet, var jeg i tvivl om, hvorvidt jeg nogensinde kunne lave musik igen. Det tog mig tre år, før jeg følte, at jeg sangmæssigt var på samme niveau, og jeg har mistet muskulatur, så jeg ikke kan spille hverken guitar eller klaver. I dag er jeg afhængig af andre. Af musikere, som spiller godt, når jeg skal producere et album. Det er fedt at arbejde sammen med andre, men det var en stor kamel for mig at sluge, at jeg ikke selv kommer til at spille mere.”

Livræd

“Jeg er ikke bange. Jeg har bestemt mig for ikke at være det. Vi bliver alle sammen bombarderet med nyheder, der som regel er designet til at gøre os bange, men jeg har for længe siden bestemt mig for, at jeg vil tænke positivt i stedet for negativt. Angst giver dig et dårligt liv. Heldigvis kan vi kun have én tanke i hovedet ad gangen, og jeg har lært mig selv, at når jeg mærker en negativ tanke, så skifter jeg den ud med en positiv.”

Livvidde

“Når du er 61 år, bliver du glad, når folk siger: ‘Du ser godt ud’! Det er vigtigt for mig at holde mig i form. For det første er det ikke sjovt at stå på en scene med for bred livvidde. Jeg bliver for opmærksom på min krop, og det bryder jeg mig ikke om. Desuden er der i min mors familie en del sukkersyge, og det har jeg aldrig haft lyst til at fremkalde, så jeg lever fornuftigt uden at være fuldstændigt kedelig. Min livvidde kan godt svinge lidt, men den er altid under kontrol. Sådan vil jeg sige det. Jeg spiser sundt, og jeg motionerer ved at gå ture hver dag med mine hunde. Og når jeg står på scenen, er det motion på fitnessniveau. Jeg skal ikke kunne sige, hvor meget jeg forbrænder, men jeg sveder adskillige liter under en koncert. Men det er altså ikke det, jeg tænker på, når jeg står deroppe!"

Livsråd

“Det, jeg tager med mig i næste livsfase, er min energi og min glæde ved at være sammen med mennesker. Og med hunde. Hunde er skabt til at være menneskets bedste ven, og vi skal lade dem opfylde den mission. Lad en hund være din bedste ven. De elsker dig, lige fra det sekund du træder ind ad døren. Jeg har ofte mine hunde med mig. De har pas, og jeg har dem tit liggende i garderoben, når jeg er ude at spille. Det er hyggeligt, og med dem får jeg afløb for de følelser, der skal have en retning, når jeg lever alene.”


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 81.

Du vil (garanteret) også kunne lide