Kvinder til fest
© Getty Images

Sådan går du til fest med masser af selvsikkerhed

At gå til fest kræver overskud, men det er bare ikke altid der, vi er i timerne op til – eller i det hele taget. Få coachens 6 tips til et selvsikkert fest-selv.

12. november 2016 af Johanne Luise Boesdal

Julen står for døren, og det samme gør de mange julefrokoster med venner, familie, kolleger og måske ovenikøbet mandens kolleger. Det kræver overskud at gå til fest, og det kan være svært at være sig selv i store sammenhænge. Coach Charlotte Lotus Sommer guider dig til et selvsikkert fest-selv.

1. Tal til dig selv i spejlet

“Rigtig mange kvinder har for vane at fortælle deres spejlbillede alt det, de ikke er tilfredse med. ‘Hvorfor har jeg ikke fået tabt de fem kilo?’, ‘Min næse stikker da godt nok frem’, ‘Jeg har da slet ikke noget spændende at byde på sammenlignet med de andre’ og så videre i den dur. Her skal du stoppe op og spørge dig selv, om det hjælper at tale til dig selv på den måde? Hvad kan du sige, som i stedet vil gavne dig? Spørg dig selv: ‘Hvilke fem ting kan jeg virkelig godt lide ved mig selv?’. Får du vækket den grundlæggende tro på, at du er god nok, vil det være lettere for dig at være mindre afhængig af andres anerkendelse. Hvis du for eksempel pludselig bliver ramt af usikkerhed til festen, så tænk tilbage på de fem ting. Gentag dem stille i dit indre som et mantra.”

2. Sæt god musik på

“Musik har den fantastiske egenskab, at det kan hæve vores humør og den energi, vi udsender. Sæt din yndlingssang på, og dans rundt, mens du gør dig klar. Det vil med garanti gavne din selvsikkerhed. Som et godt ordsprog siger: Arbejd, som om du ikke behøver pengene, elsk, som om du aldrig er blevet såret, og dans, som om ingen kigger.”

3. Tag behageligt tøj på

“De fleste af os har et stykke favorittøj, som altid får os til at føle os godt tilpas – hiv det frem. For en ting er at være festlig, men hvis du ikke føler dig godt tilpas i det, du har på, vil det kunne ses. Hvis cowboybukser giver dig det, så tag dem på, og giv den i stedet ekstra gas med makeup og smykker, hvis du har lyst.”

4. Stol på dig selv

“Du skal turde være dig selv. Det er både trygt og inspirerende at være i selskab med mennesker, der tør være sig selv med alt, hvad det indebærer. Når vi som mennesker accepterer den, vi er, vil det altid have en positiv indvirkning på dem omkring os. Og hvordan gør man så det? Det er jo lettere sagt end gjort. Du husker dig selv på, at du har lige så meget at byde på som alle andre til festen. Hvis du bliver stillet et spørgsmål, så svar ærligt i stedet for at sige, hvad du tror, den anden vil høre. Hvis du har lyst til at danse, så slip din indre danselady løs, uanset om dansegulvet er halvtomt. Og som jeg altid siger: ‘Alle andre har så travlt med at tænke over, hvad andre tænker om dem, at de slet ikke har tid til at tænke over, hvad du har gang i’.”

5. Smil, og stil spørgsmål

“Smilet er den korteste vej mellem to mennesker. Så hvis du gerne vil ind i en samtale eller i kontakt med nogen til festen, så smil. Det virker tiltrækkende på andre, samtidig med at det udløser endorfiner (lykkehormoner) i din hjerne, som vil bidrage til, at det bliver lettere for dig at føre en samtale. Hvis du ikke ved, hvad du skal tale om, så stil spørgsmål. Tre spørgsmål, som altid kickstarter en samtale: Hvad er den bedste bog/film/teaterforestilling, du har læst/set? Hvad ville du gøre lige nu, hvis alt var muligt, og du kunne trylle? Og hvem ville du allerhelst møde, hvis du selv kunne vælge mellem levende eller døde? Alternativt kan du føre samtalen ind på emner, du finder interessante, og som du ved, du kan bidrage til, så du føler dig tilpas og -sikker. Se, om du kan finde noget, du har til fælles med den, du taler med.”

6. Ingen skam at sidde alene et øjeblik

“Manges værste frygt er at komme til at sidde alene i et hjørne uden nogen at tale med. Panik kan ligefrem slå ned, når det sker. Men tag det helt roligt. Det er ikke en skam at sidde alene et øjeblik. Det har intet med dig at gøre. Skulle du dog gerne ville ind i en samtale eller mingle, så rejs dig, og se, om der eventuelt er andre, som sidder alene, eller om der er nogen, du kan danse med på dansegulvet. Er du til en privat fest, er der tit godt gang i snakken ude i køkkenet. Og hvem siger man skal være ryger for at gå med ud og tale med rygerne?”

Charlotte Lotus Sommer er forfatter, coach og mentor med speciale i personlig udvikling. Charlottesommer.dk.   

Du vil (garanteret) også kunne lide