Moden kvinde
© iStock

Sådan undgår du at blive misundelig

Er du ofte misundelig? Læs med her, hvor vi hjælper dig af med den ubehagelige følelse, så du kan føle dig bedre tilpas

5. februar 2017 af Anne-Karine Strøm / Tara.no

Selvom det er en naturlig del af mennesket at være misundelig, bliver det ofte anset for at være en skamfuld ting. Men hvis du takler misundelse på den rigtige måde, kan du faktisk nemt blive en mere gavmild person. 

“For gøre op med tabuet om misundelse, må vi være åbne om vores egen sårbarhed og acceptere alle de nuancer, vi har som menneske. Det kan være udfordrende, fordi vi lever i et samfund, hvor vi skal være succesfulde, kunne klare det hele og præstere – samtidig med at vi stadig skal tænke positivt,” siger den norske psykolog Sondre Risholm Liverød og fortsætter: 

“Misundelse regnes ofte som en negativ egenskab, og derfor prøver vi at fornægte følelsen, så godt vi kan.”

Misundelse skjuler ofte en følelse af et mindreværdskompleks. Vi sammenligner os med andre – ofte mennesker på vores egen alder – og i lys af deres succeser og færdigheder, glemmer vi at sætte pris på det, vi selv opnår, men evaluerer i stedet på vores egne egenskaber.

Sammenligner os med jævnaldrene

Det, at vi lever i et lighedssamfunds, kan øge oplevelsen af misundelse. Vi oplever det som rigtigt og retfærdigt at kunne opnå de samme ting, som andre på vores egen alder. Når det ikke lykkedes, kan misundelsen opstå.

“At følelsen først og fremmest er rettet mod vores jævnaldrene, gør det nærliggende at antage, at den tager udgangspunkt i en underliggende opfattelse af retfærdighed, eller tanken om, at vi får, som vi har fortjent,” siger Sondre Risholm Liverød.

Kuren mod misundelse

Den bedste kur mod misundelse er at engagere sig i sit eget liv og fokusere på sin egen indsats og sine egne mål og ikke være så optaget af at sammeligne sig med andre.

“Hvis vi indser, at den ubehagelige misundelse handler om os selv, kan vi tage ansvar og blive friere mennesker. Det gør os mere ærlige og mere generøse,” siger civiløkonom, journalist og forfatter Katrine Aspaas.

I bogen Rauthetens tid (på dansk: Gavmildhedens tid) fra 2012, står hun frem med sin egen misundelighed. Hun fortæller om sit eget vendepunkt, og hvordan det blev starten på et friere og mere ærligt liv. 

Artiklen er første gang bragt på norske Tara.no.

Seneste

Måske er du interesseret i...