Det er et evigt dilemma, som de fleste forældre kommer til at stå i før eller siden. Dit barn bevæger sig op i teenageårene, og det betyder samtidig, at alkohol og fester bliver en del af dit barns bevidsthed.
Men hvordan taler du bedst med dit barn om alkoholen? Hvordan sætter du grænser, og hvordan håndterer du de konflikter, som ofte følger med, når din teenager og du er lidt uenige om, hvilke regler der skal være om alkoholforbrug?
Det har vi talt med psykolog Gitte Haag om. Hun er forfatter til bogen Forstå din teenager – og dig selv, og hun arbejder dagligt med børn, unge og familier.
Efterligner vores mønster
Først og fremmest mener Gitte Haag, at det ikke er så underligt at vores børn og unge begynder at være interesserede i alkohol.
“Det er en del af voksenlivet at gå i gang med at drikke alkohol. Vi bruger også selv alkohol som socialt bindeled og til at slappe af, og når vores børn ser det, er det helt naturligt, at de efterligner vores mønster,” siger psykologen.
Derfor er det også underligt for dem, at vi er så kritiske. Det kan være godt at skubbe starten så langt som muligt, men det er også vigtigt, at du skaber nogle tydelige rammer. Hvornår, hvor og hvor meget alkohol må dit barn eksempelvis drikke? Men husk, at selvom I har tydelige rammer, vil ungerne ofte overskride dem.
“Men de overskrider dem mindre, end hvis de slet ikke havde nogle rammer at gå ud fra,” siger Gitte Haag og fortsætter:
“De forældre, der enten har færrest eller flest restriktioner, er ofte også dem, som har flest problemer og konflikter med deres børn.”
Grænser er anbefalinger
Hvis du har mange konflikter med dit barn om, hvad han eller hun må og ikke må, kan det skyldes andre problemer, som barnet kæmper med. Hvis alt bliver til konflikter, risikerer du at lukke for dialogen mellem dig og dit barn og gøre det mindre sandsynligt, at dit barn kommer til dig med sine problemer.
Den gode kontakt er også vigtig i forhold til alkohol, da dit barn skal føle, at han eller hun altid kan komme til dig.
“De grænser, du sætter, er i virkeligheden anbefalinger. For samtidig med at du siger, at de ikke skal drikke for meget, siger du også, at de skal ringe, hvis de får drukket for meget og får det dårligt,” siger psykologen og påpeger, at det jo på en måde er lidt forvirrende for begge parter, men samtidig det mest oplagte.
Og det er netop også en vigtig pointe – selvom du kan være bekymret, skal dit barn lære af sine egne erfaringer, men du skal stå klar til at hjælpe og tage dig af dit barn, når han eller hun beder om hjælp.
“Jo mere restriktive vi er, jo mindre kommer vi til at høre om de situationer, hvor barnet/den unge for alvor har brug for hjælp,” pointerer Gitte Haag.
Tal om det udenom alkoholen
I stedet for at fokusere udelukkende på alkoholregler kan du også tage en snak med dit barn om, hvordan han eller hun kan hjælpe sig selv og andre, når der kommer alkohol indenbords, og I kan tale om, hvad barnets forestillinger om alkohol i virkeligheden er.
“Du skal være forberedt på, at dit barn sikkert ikke gider snakke om det – men gør det alligevel. Tag snakken i bilen eller over madlavningen, så det ikke bliver et timelangt foredrag,” siger psykologen og fortsætter:
“Du skal selvfølgelig ikke stoppe med at opdrage på dit barn, men din teenager har brug for at blive mødt som et selvstændigt væsen – også selvom han eller hun ikke altid opfører sig sådan.”
Kig indad
Ifølge psykologen er det også vigtigt, at du ser indad. Det kan føles provokerende og sårende, når dit barn begynder at lægge afstand til dig, fordi barnet bliver teenager, men det er samtidig en naturlig proces. Kig på dig selv og dine egne reaktionsmønstre, og vær opmærksom på, om du måske selv bliver lidt for hurtig eller sætter lidt for mange regler op for dit barn.
“De fleste af os kan sagtens huske, når vi følte, at vi blev uretfærdigt behandlet i vores egen teenagetid, men vi glemmer det lidt, når vi står over for vores egne børn,” siger psykologen og fortsætter:
“Det er vigtigt at overveje, hvilke kampe du gider at tage. Du kan få kampe døgnet rundt, hvis du vil, men du bør kun vælge dem, der er virkelig vigtige for dig.”
Sundhedsstyrelsen har udarbejdet 9 råd til forældrene om børn, unge og alkohol, som blandt andet går ud på, hvorvidt du skal servere alkohol til dit barn derhjemme eller ej. Du kan se alle Sundhedsstyrelsens anbefalinger her.