Psykolog Marlene Weeke er specialist i klinisk psykologi. Hun har mange års erfaring med terapi, coaching og traumebehandling. Her guider hun os til, hvordan vi kan lære at tale pænt om os selv på livets mentale rutsjetur.
Tal pænt om dig selv
Find en måde at tale om din overgangsalder og dine psykiske gener på, som giver dig selv ro. Når du taler om det ubehag, der kan følge med overgangsalderen, er det vigtigt, at du gør det med omsorg for dig selv.
Måske får du lyst til at skælde ud på dig selv eller på livet, når du har det dårligt. Lad være, for egentlig gør det bare situationen meget værre. Du skal vise over for dig selv og andre, at det er helt okay at bede om, at der bliver taget hensyn.
Gør for eksempel sådan her:
Forestil dig, at du siger til din familie: “Hormonerne driller i dag, så I må bære over med mig, hvis jeg bliver lidt følsom.” Eller: “Brændeovnen har været lige lovlig aktiv i nat, så I skal vide, at jeg er træt og har mest lyst til at sidde i et koldt karbad hele dagen.”
Det er såkaldt eksternaliserende sprogbrug, som betyder, at du taler om problemet som noget uden for dig selv. Det er er et problem, der kommer og går. Det er en nem måde at tale med andre om det på, og det hjælper dig til at huske på, at du ikke er udfordret 24/7.
Vær så konkret som muligt
Husk at sige, hvad det er, du har brug for. Skriv en liste, og vis den til familien. Bliver du sur og tvær, så giv dem også et kodeord, som de må sige, når den er gal, så du ved, at nu er det tid til at slappe lidt af.
Må de sige til dig, at du måske skulle tage 5 minutter på sofaen? Må de sige til dig, at du skal huske at trække vejret ned i maven? Eller vil du hellere have et kram?
Det er vigtigt, at du finder en løsning, der passer til dig og din familie.
Artiklen er første gang bragt i Magasinet Liv nummer 70.