Angst kvinde
© iStock

Sådan lærer du at gå din angst i møde

Livet kan være noget af en mental rutsjetur. Derfor giver vi dig her en række råd og værktøjer, som du kan bruge, hvis du kæmper med angstanfald

28. januar 2017 af Marlene Weeke

Psykolog Marlene Weeke er specialist i klinisk psykologi. Hun har mange års erfaring med terapi, coaching og traumebehandling. Her guider hun os til, hvad vi skal gøre, når vi gerne vil gå vores angst i møde.

Kæmper du med angst? 

Kæmper du med angstanfald, kan du arbejde med eksponering. Det handler om, at du udfordrer dig selv og går den angstprovokerende situation i møde. Opgaven er at lære din krop, at den godt kan tåle ubehaget, og at situationen ikke er farlig.

Du kan også arbejde med dine tanker ved at skrive både dine negative og dine alternative tanker ned, så du får givet tankerne et kritisk eftersyn med din fornuft og omsorg. 

Gør for eksempel sådan her:

Måske lyder dine negative tanker sådan her: “Jeg kan ikke holde ud at være sammen med så mange mennesker. Jeg får sikkert et angstanfald og besvimer.”

Skriv så de alternative og helende tanker ned: “Jeg har angst, fordi min krop tror, at den skal passe på mig. Det er min opgave at berolige den.” 

Og “Jeg kan gå en tur for at få min krop i ro igen. Hvis jeg mærker angstsymptomerne, kan jeg sætte mig ned og trække vejret roligt. Jeg kan godt tåle ubehaget. Det er bare min krop, der tror, at det er farligt”. 

Hvis du står midt i angsten

Først skal du berolige din krop med vejrtrækningsøvelser, og så tage et kig på verden omkring dig. Hvad er det i virkeligheden, der sker?

Bagefter kan du tage et kig på tankerne, hvis det er nødvendigt.

Tankerne er ofte bare bekymringstanker, der drøner derudad, og derfor kalder man dem automatiske tanker. Tankerne er som regel ikke værd at analysere på. 

Artiklen er første gang bragt i Magasinet Liv nummer 70.

Du vil (garanteret) også kunne lide