Dorthe Sørensen
© Sine Nielsen

Sådan kom jeg gennem min stress: "Vigtigst af alt er, jeg blev bevidst om mine tanker"

For 4 år siden væltede Dorthes tilværelse og tog hende med i faldet. I dag har hun med meditation og ved hele tiden at tage små nye skridt fået et liv, hun nyder mere end nogensinde

26. april 2018 af Karen Greve


Dorthe Sørensen (53) er single og mor til Malthe på 27 år. Hun er socialpædagog på et botilbud.

Et modigere menneske

Hver morgen starter Dorthe Sørensen dagen med at skrive tre ting ned, hun er taknemmelig for. Nogle gange er det de samme ting, der går igen, og listen kan være en blanding af små, gode hverdagsbegivenheder og større glæder omkring hendes arbejde eller søn og svigerdatter. 

Denne morgen er hun for eksempel taknemmelig for en dejlig aften i går med tre veninder, for at have et arbejde og for at have en aftale med Magasinet Liv. 

Tanken om at aflyse dagens interview har strejfet hende et par gange. Men hun gør det ikke, for Dorthe er blevet et modigere menneske i løbet af de seneste par år. 

“Når jeg er derude, hvor tingene gynger lidt, sker der en udvikling. Det er vigtigt for mig, at jeg kommer ud af min komfortzone og prøver noget nyt,” siger hun langsomt. Som om erkendelsen stadig lige skal synke ind. Men forandringen er også til at tage og føle på, for for fire år siden så alting helt anderledes ud for Dorthe.

Nye strategier 

I januar 2014 oplevede hun først, at kærligheden brast, og lige efter blev hun på grund af nedskæringer indstillet til en fyring på sit arbejde som skolepædagog. Et job, hun var glad for, og hvor hun følte sig værdsat af både børn, forældre og kollegaer. 

Dorthe var ikke forberedt på at blive fyret og var de følgende måneder i en slags chok, som hun har svært ved at genkalde sig den præcise følelse af: 

“Det hele skete på én gang, og det er en tid, som det gør ondt at se tilbage på. Jeg bliver stadig ked af det, når jeg tænker på de måneder. Jeg kunne ingenting, og min læge sygemeldte mig med stress.” 

Til alt held blev Dorthe med det samme tilbudt et stresskursus via jobcentret, som på to timer hver uge i otte uger forandrede hendes måde at tænke sit liv på. 

Med hendes egne ord begyndte hun langsomt en forvandling fra at “være lidt af en pivskid” til at tage ansvar for sin egen lykke og for at finde frem til glæden og sanseligheden i livet i stedet for at fokusere på negative begivenheder. 

“Tidligere var jeg bekymret for min økonomi, jeg var bange for terrorangreb, jeg turde ikke rejse alene. En gang undlod jeg at tage med min daværende kæreste og se ham løbe Berlin Marathon, fordi jeg forestillede mig, at det lige var et sted for en terroraktion. Jeg gik og blæste ting op, og de negative tanker var overskyggende.” 

På kurset var hun sammen med en lille gruppe mennesker med stress og angst, og gennem øvelser og samtaler fik hun øjnene op for, hvor meget hun gik glip af ved at lade bekymringerne overtage sine tanker. 

“Jeg fik nogle nye strategier, som har ændret mit liv. Vigtigst af alt er jeg blevet bevidst om mine tanke- og handlemønstre. Jeg indså, at jeg var nødt til at komme ud af min komfortzone.” 

Du kan læse flere modige kvinders stress-historier i det nyeste Magasinet Liv, der er på gaden netop nu!

Vejen mod sjælefred

I dag gør Dorthe noget helt andet end at bekymre sig. Hendes stressforløb tog tre-fire måneder, men lige siden har hun arbejdet på at ændre sine tanke- og handlemønstre. Hun er netop kommet hjem fra Malaga, hendes fjerde rejse alene. 

Hun er begyndt at vinterbade, synger i et gospelkor, har løbet en halvmaraton, har overvundet sin skræk for sygehuse og tandlæger og er helt bevidst om, at hun skal have nye input og oplevelser i sit liv. 

“Det er vigtigt at gøre gode ting for mig selv, og at livet er meget mere end arbejde. Jeg har aldrig tænkt, at jeg kunne rejse alene, uden om rejseselskaber, bare tage en jernbane i Spanien. Det er en fed følelse. I sidste uge mødte jeg en mand, som spurgte, hvad jeg drømmer om, og jeg svarede ‘sjælefred.’ Det var nok ikke lige, hvad han regnede med, men det er sandt.” 

Sjælefreden er en anden side af Dorthes nye liv, som hun arbejder sig hen imod hver dag. For hun har brug for at lade op til at prøve de nye oplevelser af i stille ensomhed. Med en varmepude på maven, et varmt skind om kroppen og for nedrullede gardiner.

“En af de meget vigtige strategier, jeg har brugt under og efter min stress, er at meditere. Jeg mediterer hver morgen i en halv time og til tider også om eftermiddagen. Det giver mig samme følelse som en god nats søvn. Jeg holder fast i mit behov for timer i mit eget selskab.” 

Dorthes stressperiode har været forbundet med skam. Sikkert forstærket af, at hun bor i en lille by, hvor historiefortællingerne let løber løbsk. I dag rører det hende ikke, fordi hun kender sig selv bedre end nogensinde. “

Jeg har oplevet så megen anden glæde i livet end at gå på arbejde, og jeg har fundet ud af, at jeg selv kan bestemme, om jeg skal være glad. Jeg ved nu, at kan jeg ikke ændre tingenes tilstand, så er der ingen grund til bekymring. Jeg skiller tingene ad i det, jeg kan gøre noget ved, og det, jeg ikke kan gøre noget ved, og det er en stor lettelse at foretage den skelnen.”

3 ting. der har virket for mig:

  • At meditere en halv time hver morgen. “Jeg er frisk og udhvilet bagefter.”
  • At komme ud af min komfortzone. “Det giver mig en fed følelse at turde noget.”
  • At skrive en taknemmelighedsliste. “Det gør mig glad.”

Læs mere om stress i Magasinet Liv

I Magasinet Liv 5, der nu er på gaden, kan du læse flere modige kvinders historier om, hvordan de er kommet ud af deres stressforløb. Derudover kan du også blive klogere på folkesygdommen, når vores eksperter forklarer, hvorfor vi kvinder på 40+ er så udsatte for stress og derudover giver deres bedste strategier til, hvordan du kan komme ud af et stressforløb. Så skynd dig ned og få fingrene i det nye Magasinet Liv!

Anette Støvelbæk
© Ditte Capion

Du vil (garanteret) også kunne lide