© Ninna Flor

Sådan kom jeg gennem min depression: "Yoga fik mig til at smile og grine"

Kristine tyr til bestemte yoga-stillinger, når hun trænger til at mærke sin krop. Så kan hun blandt andet reagere på stress-signaler og ikke krakelere

17. februar 2019 af Karen Greve

Kristine Marie Rost (45) er single og har ingen børn. Hun er yin yoga-specialist hos Yinpower.dk.


"Jeg var ked af det hele tiden"

Kristine Marie Rost har tidligere levet med hovedpine hver dag i 15 år. 

Efter en ulykke som ung, hvor hun faldt ned ad en rulletrappe, forstuvede sin nakke og fik en hjernerystelse, levede hun med spændinger i nakke og skuldre, som aldrig rigtigt forsvandt, uanset hvor mange fysioterapeuter hun opsøgte. Hovedpinepiller fik en fast plads i hendes håndtaske, og med pillerne og spændingerne kom flere skavanker til. Hun fik ondt i lænden, led af forstoppelse og var generelt ikke ung på den bekymringsfri måde.

“Jeg trivedes ikke. Jeg var grådlabil, og jeg havde mange dage, hvor jeg ikke ville på arbejde og gik og smågræd, uden at jeg kunne forklare det. Jeg brugte en masse penge på behandlinger hos en fysioterapeut og en psykolog.” 

Kærlighedslivet ville heller ikke rigtigt lykkes for Kristine, som i flere omgange forlod sine kærester. I ét tilfælde efter et forløb, som hun i dag betegner som psykisk terror. Og i kølvandet på den oplevelse flyttede Kristine som 29-­årig hjem til sine forældre med en følelse af fiasko i kroppen. 

“Jeg gik og var ked af det hele tiden, og jeg følte ikke, at min læge tog mig alvorligt. Jeg kom ofte med alle mulige symptomer, og han sagde, at man let blev hypokonder af at læse en masse helseblade, så det skulle jeg holde op med. Men jeg fik det bare ikke bedre.” 

I stedet stillede hendes læge diagnosen let depression og udskrev en mild form for antidepressiv medicin til hende. 

“Det var en blandet følelse at sluge den første lykkepille. Det var en overvindelse at sige ja tak til lykkepiller, men det var også en lettelse. Pillerne gjorde mig ikke glad, men de virkede sådan, at jeg bedre kunne håndtere andre mennesker. Jeg gik ikke rundt og græd.”

Efter få måneder trappede hun ud af medicinen igen, og i dag ville hun ønske, at enten hendes læge eller andre omkring hende havde spurgt lidt nærmere ind til, hvordan hun havde det. 

Måske kunne hun have undgået medicinen og de næste års negative spiral, hvis hun tidligere havde indset, at hendes krop reagerede på en generel psykisk ubalance i hendes liv?

Kontakt med kroppen 

For ulykkeligvis kom Kristine ud for endnu en ulykke. Denne gang på cykel, hvor hun brækkede kæben og slog nogle tænder ud. Hun var sygemeldt i og isolerede sig i tre måneder, hvor hun begyndte at få angstanfald. Da hun kom lidt til hægterne, dykkede hun i lang tid ned i en masse arbejde som projektleder, hvilket endte med at gøre hende stresset.

“Jeg havde en ensomhedsfølelse som yngre, som jeg ikke var særligt bevidst om. En følelse af at være forkert, som nok bundede i dårligt selvværd,” fortæller Kristine i dag, hvor hun til gengæld er yderst bevidst om den personlige udvikling, der har gjort hende i stand til at nyde livet. Hun var i slutningen af 30’erne, da hun begyndte at dyrke yoga

“Yoga fik mig til at smile og grine. Jeg gik fra timerne med puls og varme og følte mig levende. Jeg blev fanget af yin yoga, hvor vi er i hver stilling i minimum to minutter. For første gang i 15 år oplevede jeg en dag uden hovedpine. Det fik mig til at gå all in på at blive yogalærer.” 

Kristine rejste seks uger til Østen på den første af flere rejser med yoga som omdrejningspunkt. Her mødte hun et samfund med et andet tempo, og langsomt fik yogaen og østens slow living bugt med hendes angst. 

“Jeg har i mange år holdt facaden for at passe på mig selv og ikke se svag ud. Pludselig skulle jeg lave stillinger, som gav mig blødhed. Jeg fik åbnet for noget af det, jeg havde lukket ned for. Det begyndte at flyde og cirkulere i min krop. Tidligere er jeg stukket af fra svære følelser, nu møder jeg dem, og det har jeg lært gennem udholdenhed i stillinger, som gjorde så ondt, at jeg fik kvalme.” 

Kristine var en af de første herhjemme til at tilbyde timer i yin yoga, som har givet hende en forståelse af sin krop, som hun aldrig tidligere har haft eller oplevet.

“Jeg ved for eksempel i dag, at vi har medianbaner i læberne, så da jeg kom til skade på cyklen, fik jeg et traume, hvor alt i min krop blev forstoppet og spændt op. Når jeg kigger tilbage, gik det at slå munden og tænderne direkte i mit nervesystem og mine grundfølelser. For mig har det været stort at se og forstå organsystemet, for ellers giver det ikke mening – at det at brække kæben kan have den effekt, det havde på mig. Jeg fik angst i årevis, og det forstod jeg ikke dengang.”

Og selvfølgelig får Kristine ikke et liv uden nedture fra nu af, men hun er langt bedre beredt på at møde dem end tidligere.

“Jeg kommer aldrig til at tage lykkepiller igen. Jeg ved, hvad der skal til i dag. Jeg har tre yogastillinger, hvor jeg får noget til at bruse fra mine fødder og ankler, åbner mit bækken og arbejder med mine arme. Det er bedre end at snakke om det, der gør mig ked af det. De stillinger sparer mig for tusindvis af kroner hos en psykolog. Jeg blødgør og skaber plads over lænden, hvor mine bekymringer sidder, og det gør min organisme sund og selvhelende.”

Det hjalp mig:

  • “Yin yoga. I den får jeg styrke til at stå fast og kæmpe videre.” 
  • “Indsigt i smertevidenskab.” 
  • “Slow living og mindre fokus på at præstere til fordel for bare at være.”


Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nr. 2. 

Du vil (garanteret) også kunne lide