Hvordan ser din have ud?
“Min have er nok en landbohave i ordets bredeste forstand. Haven er 3.500 kvadrat meter, og der er lidt af det hele – med køkkenhave, stauder, store træer, roser, rhododendronbed og andre buske. Jeg har også en pavillon og en pergola, som er 11 meter lang.Pergolaen giver karakter til haven samt noget højde, struktur og den rumfornemmelse, jeg synes, er så vigtig. Der er bede og haverum i forskellig stil på hver sin side af den, og fordi man følger den grønne vej igennem pergolaen, kan man gå fra det ene til det andet uden at blive overvældet.
Størstedelen af haven er blevet til igennem de ni år, siden vi flyttede hertil. Jeg har ikke haft en færdig plan fra start, men jeg har selvfølgelig gjort mig nogle tanker undervejs. Når jeg er gået i gang med et nyt haverum, har jeg tegnet nogle streger fra det ene rum til det andet, for jeg har lagt vægt på, at der er nogle lange kig igennem haven.
Haverummene med stauder har jeg opdelt i farver: Der er den gule, hvide og røde have og en med lyserøde toner. I køkkenhaven bliver det hele blandet sammen i en stor pærevælling.”

Hvorfor er du blevet haveelsker?
“Det er kommet med alderen. Da jeg var 20, kunne jeg ikke have drømt om at gøre alt det i haven. Min haveglæde er modnet over tid, og nu vil jeg ikke være den foruden.
Der, hvor vi boede før, havde vi ikke meget have. Jeg havde nogle klippede buksbom kugler i krukker, men jeg glemte altid at vande dem, så jeg blev tit drillet med, at de blev gule. Da vi kom hertil, tænkte jeg: Vi har al den jord derude, den skal da bruges! Mine svigerforældre ejede huset før os, og haven var primært køkkenhave og hestefold.
Jeg startede med at bruge alle de buksbomkugler, jeg havde med fra vores anden have, til at omkranse køkkenhaven og dele den op i fire felter. Vi inddrog hestefolden til have og fik den fræset op, og så gik jeg i gang med et rhododendronbed som det næste projekt. Siden har resten af haven udviklet sig med knopskydning,” fortæller Julie Møller.

Hvad er din grundidé med din have?
“Haveglæde! Haven skal være rar at være i, uden at jeg får stress over det, jeg ikke når. Min have står ikke skarpt hele tiden, det gør den faktisk sjældent. Nogle dage er der meget tid, og jeg får lavet en masse, andre dage – eller uger – er der ikke tid.
Jeg har mange haverum i min have. Der skal være noget, der leder øjet videre, så man får lyst til at se, hvad der gemmer sig bag det næste hjørne, og lyst til at opleve alt det, som er i haven. I mange villahaver kan man overskue det hele på en gang: Hæk og græsplæne og trampolin. Man kan ofte se det hele fra vinduet, så hvorfor skulle man så gå derud?”
Hvad laver du i din have lige nu?
“Jeg er i gang med at forspire en masse frø. Det går jeg faktisk i gang med allerede i februar, og det fortsætter igennem marts og april.
Jeg sår sommerblomster som frøken hat, sommerasters, sommerridderspore, solsikker, prydtobak, dahliaer og stolte kavalerer, som jeg dyrker primært med tanke på buketter, og rigtigt mange forskellige former af græskar: Små og store, i alle mulige former og farver, primært til at pynte med.
En plante, jeg forspirer hvert år, er kæmpe verbena, selv om de kommer af sig selv ude i haven. Men jeg tør ikke lade være med at så dem, hvis nu der ikke kommer nogen. Jeg elsker dem!
Og så giver jeg haven en make over, så den er klar til sommer: Får luget i bedene, stukket kanter af og den slags,” siger Julie Møller.

MIT BEDSTE FORÅRSTIP: Stop frøspild!
“Et godt sparetip, når du skal købe frø, er at købe ind sammen med andre. Du skal sjældent bruge en hel frøpose selv, og deles I om indkøbene, kan I få flere forskellige frø for pengene. Har du plads, så forspir dine frø.”
Hvad er din plan for din have i det kommende år?
“I år kunne jeg godt tænke mig at udskifte græsset på stierne i min rosenhave med slotsgrus eller stenmel, som er et pulver af granit eller andre sten, som man kan bruge som fugemateriale imellem fliser eller til stier eller belægninger. Det bliver hårdt og kompakt med tiden.
I forhold til at planlægge nye haverum har jeg ikke mere plads at udvide på, så jeg prøver at forbedre de haverum, jeg har. Der er et rhododendronbed, jeg gerne vil udvide, jeg drømmer om nogle større blomsterbede, og så har jeg en oktoberkirsebær, jeg vil have plads til. Så jeg går og kigger efter, hvor der kunne være et hul henne til den ...”
Hvad elsker du højest i din have?
“Dyrelivet! Det er en daglig glæde for mig at fodre fuglene. Jo flere planter, jeg har fået i haven, jo mere dyreliv er der kommet til. Det kommer af sig selv, hvis man har en have, som er alsidig. Den behøver ikke være vild.
Efter jeg har fået lavet min havedam, som jeg med lidt storhedsvanvid kalder søen, er der kommet endnu mere liv i haven. Jeg kan virkelig anbefale vand i haven,” siger Julie Møller.
Hvad er du mest træt af i din have?
“Skræpper. Det er et ukrudt, jeg har i haven, som har sådan en tyk pælerod, der er umulig at få op.
Skvalderkål kan også være træls. Jeg gjorde den fejl et år at lade dem blomstre, fordi skærmene er flotte i buketter, men jeg fik ikke klippet dem ned, før de satte frø. Det lider jeg stadig under!”

Hvad bruger du mest din have til?
“Jeg bruger den nok mest til at gå og nulre rundt i. Det er godt at komme ud og blive blæst igennem, når man kommer hjem fra arbejde eller studie. Jeg får meget adspredelse og afslapning igennem havearbejde, som egentlig bare er hygge for mig,” siger Julie Møller.
Hvad er dit drømmeprojekt i din have?
“Jeg gad godt have et kæmpestort drivhus, hvor der var plads til at sidde og hygge sig, men primært at dyrke en masse ting. Jeg har et lille et nu på 1012 kvadratmeter. Det måtte godt være større!”
Julie Møller (46)
- bor ved Ringsted med sin mand, Bent.
- er pædagogmedhjælper og ved at uddanne sig til pædagog.
- deler sin have på @haveniskellet på Instagram.