Modent par er til parterapi
Er gnisten så godt som forsvundet? Få psykologens råd her. © Getty Images

Psykologen: I kan godt få gnisten tilbage

Når hverdagen har slidt på et forhold i mange år, kan wow-fornemmelsen være meget langt væk. Men med vilje, lyst og kommunikation kan I få den igen

1. september 2019 af Isabel Fluxá Rosado og Michelle Andersen

Eksperten: Randi Schumann er cand. psych. med speciale i kærlighedsliv, stress, mindfuldness og work/life balance. Hun har haft egen praksis siden 1999. 

Psykolog og parterapeut Randi Schumann møder hver dag par i sin konsultation, som langtfra er tilfredse. Det er par, der ønsker at blive sammen, og som kæmper for at bevare deres forhold, efter at de et sted undervejs har tabt gnisten. 

Men gnisten er værd at kæmpe for, og I kan godt få den tilbage! Læs bare med her. 

Hvad sker der typisk med et forhold, når børnene bliver store?

“Ofte har kvinden glemt at tænke på sig selv og sine egne behov i en årrække, mens børnene har været små, og det begynder hun på nu. Manden har i sin tid brugt masser af krudt på at jage kvinden, og efter han har hevet hende i land, synes han godt, han kan slappe af med det og nyde friheden, når børnene er store. 

Han glemmer, at han bliver nødt til at jage hende igen, hvis hun skal blive ved med at tænde på ham. Så sker det ofte, at de begynder at dyrke deres egne interesser hver for sig og glemmer hinanden, mens begge i virkeligheden er dybt utilfredse, fordi der mangler noget. Det er en stor fejl, hvis begge straks kaster sig ud i at realisere sig selv og glemmer parforholdet.”

Hvad bunder problemerne i?

“Meget tit føler den ene eller begge parter sig ikke elsket. Når jeg møder et par, der søger hjælp første gang, spørger jeg dem, hvor meget der er i ‘kærlighedsbeholderen’ på en skala fra et til ti. 

Ofte er det nedslående svar et sted mellem to og fire. Mange har alt for høje forventninger til, hvad den anden skal kunne opfylde, uden at de i øvrigt selv kan leve op til det. 

De er ofte faldet i et negativt mønster og kører i samme rille, hvor de bebrejder hinanden i stedet for at rose hinanden. Hvis I vil undgå skilsmisse, så gælder det om få fyldt op i jeres fælles kærlighedsbeholder.”

Modent par er uenige og snakker ikke med hinanden
Efter mange år med børneopdragelse og vasketøj kan parforholdet have udviklet et negativt mønster.© Getty Images

Er det ikke okay at blive skilt?

“Jo, for nogle par kan det godt være tilfældet, hvis I ganske enkelt er et dårligt match, eller I har udviklet jer i hver jeres vidt forskellige retning. Men mange par giver alt for let op i dag, og så risikerer I, at ‘nissen’ flytter med til det næste forhold.”

Hvor starter vi med at reparere på vores forhold?

“Hvis I begge vil redde ægteskabet, må I vælge at se det positive ved hinanden frem for alt. I skal begynde at gøre noget ved problemerne ved at se ordentligt på hinanden og tale med hinanden. 

Når I spørger ind til, hvad I hver især har brug for, så viser det sig ofte, at der er helt fejlfortolkede opfattelser af, hvad den anden har behov for. 

For eksempel er det ofte sådan, at manden har brug for at få ros for det, han gør, mens kvinden har brug for at få ros for den, hun er. Og så roser vi i stedet hinanden for det, vi selv vil roses for, og ikke for det, vores partner ønsker at høre.

Det kan også være, at en af jer har mere brug for tjenester, fysisk berøring eller tid sammen frem for rosende ord.” 

Behøver der at være en gnist efter mange år sammen – er et godt venskab ikke nok?

“Det er vigtigt for et forhold at bevare gnisten. Selv om ungdommens forelskelse forhåbentlig har ændret sig til en dyb kærlighed med mere ro på, så er den seksuelle gnist nødt til at være der. 

Det er ikke altid let at holde den i live, men I skal ikke stille jer tilfreds med mindre. Den er vigtig for både krop og sjæl, og den er vigtig for et forhold langt op i alderen. 

Hvis der engang har været en lidenskab mellem jer, så kan I også godt finde den igen. Men hvis gnisten er slukket, kan nogle ikke finde den igen, før alt det andet, der nager, fungerer nogenlunde.”

Modent par ligger i en seng og krammer
Selvom kærligheden ændrer sig med årene, er det vigtigt at bevare gnisten. © Getty Images

Hvordan får vi så gnisten tilbage?

“Kvinder er som kakkelovne. Der skal lægges brænde på for at holde gang i ilden og varmen. Hvis de først bliver kolde, så bliver de iskolde – og det tager lang tid at varme dem op igen! 

Mænd er som blæselamper. De kan blusse op og blusse ned uden de store problemer. Som blæselamper skal de sørge for at puste til ilden og holde liv i kakkelovnen! 

Hvis ovnen er gået kold efter mange år med vasketøj på gulvet og evige diskussioner om opvask, er parret nødt til at starte forfra. Det kræver en indsats fra begge parter. 

Manden skal tage initiativer og skabe romantiske oplevelser. Han må jage kvinden igen – det er ikke nok at sige til hende, at han elsker hende, hvis han ikke viser det ved for eksempel at være sammen med hende i stedet for at tage til golf alene.

Til gengæld skal kvinden være imødekommende, positiv, flirtende, glad og vise, at hun er glad for, at han tager initiativet, og frem for alt rose ham i stedet for at beklage sig for meget. 

Manden skal indstille sig på, at han skal kæmpe for at beholde sin kvinde, men hun skal huske, at hvis han føler, det er umuligt at gøre hende tilfreds – så giver han op! Så: Vær en god partner, vent ikke på, at din partner begynder! Vær proaktiv, og start selv. Vis, at I elsker hinanden!”

Du vil (garanteret) også kunne lide