Romantik parforhold | Mand kysser kvinde på kinden
© iStock

Parterapeuten fortæller: Sådan får I romantikken tilbage i parforholdet

Er der gået hverdag i jeres parforhold? Parterapeut Dianna Alexandersen giver dig 4 råd til, hvordan I genfinder gnisten – lige her og ganske hurtigt.

4. november 2017 af Anne-Mette Søndergaard

Når man har været sammen i lang tid, kan der godt gå uhyggelig meget hverdag i parforholdet. Den stormende forelskelse er ofte faldet til ro eller aftaget og erstattet af noget andet, kyssene er måske færre, og praktiske hverdagsting kan nemt fylde (for) meget. 

Men heldigvis kan I sagtens genfinde hinanden i jeres parforhold – men det kræver også et stykke arbejde.

Vi har snakket med sexolog og parterapeut Dianna Alexandersen, som har mange års erfaring med konflikter, vaner og mønstre i parforhold. Hun giver fire konkrete råd til, hvordan du kan få romantikken tilbage i jeres parforhold.

1. Beslut dig for, at det skal være nu

“Hvad venter du på? Din partner, dig selv eller et mirakel?" spørger parterapeuten og fortsætter:

"Hvis du længe har gået med ønsket om, at nu må der snart ske noget pikant derhjemme, så kræver det, at du beslutter dig for, at der rent faktisk sker ‘noget’. Sæt ord på, hvad ‘noget’ skal være, og gå så efter det.”, siger Dianna Alexandersen.

“Hvis du ønsker romantik, så er der kun dig til at skabe romantik, og det kræver, at du gør noget andet, end du plejer – her og nu. Og det er i hvert fald ikke at lægge sig på sofaen og tænde for fjernsynet hver aften. Beslut dig for, at romantikken skal ind i jeres liv igen, og erkend dit ansvar, og tag ejerskab for det.”

2. Du kan selv tage initiativ

Dianna Alexandersen understreger, at du ikke skal forvente, at det er din mand eller din kone, der absolut skal tage initiativ til romantik. 

“I stedet for at forvente, at din partner tager initiativet i aften, så regn med, at det gør han eller hun ikke ... Og det er ikke af uvilje, eller at han eller hun ikke gider dig – han eller hun er måske bare et andet sted oppe i sit hoved. Vi har ikke altid de samme behov samtidigt, men heldigvis behøver vi ikke at sidde og vente på lysten, for den kan nemlig sagtens tændes undervejs.” 

“Den, der først får tanken og har lyst til romantik, tager initiativet! For nogle er planlægning en ideel løsning: 'Skat, sæt lige X i kalenderen onsdag aften, for der skal det bare være dig og mig'. På den måde er det lettere at holde aftalen over for dig selv og din partner, når det nu er sagt højt. For andre tager det spændingen og overraskelsen ud af legen. Find ud af, hvad der passer netop til jer,” opfordrer parterapeuten.  

3. Fjern alle forstyrrelser

“Du og din partner skal skabe plads til hinanden i hverdagen. Sørg for, at ungerne passer deres sengetid, eller, hvis de er store, at de er godt beskæftiget på deres værelser eller hos kammeraterne. Eller I selv går ind på kontoret eller ind i soveværelset og låser døren efter jer. Hunden er luftet, og katten er lukket ud. Og til sidst skal I så skabe plads i tankerne. Det, du ikke når i dag, når du i morgen. Hvis der er noget, som skal klares i dag, så få det fikset, så du kan skabe plads til dig og din mand eller din kone. Sluk alt elektronik – hermed mener jeg telefoner, fjernsyn, tablets og så videre. Læg dem væk.” 

Når du og din mand har lavet plads til hinanden, foreslår Dianna Alexandersen, at du derefter skaber den romantiske stemning og tilpasser den dit humør: 

"Er du sensuel i dag, er du sexet, eller er du danselysten? Sæt musik på efter dit humør. Det er nemlig dit humør, der afgør den romantiske legs tempo og indhold. Og når musikken spiller, glider det hele lidt lettere.”

4. Flirt med hinanden!

“Flirten er det vigtigste for at få gang i de romantiske rytmer. Det er i flirten, legen kommer i gang, signalerne tændes, og pirringen og spændingen får liv. Det er her, I finder hinanden. I flirten findes mystikken, livsenergien og lysten – og denne kan du mærke med det samme, når du flirter,” siger Dianna Alexandersen. 

“Når du flirter, bliver det hele mindre kedeligt, og din indre gnist tændes. Det tager ikke mange sekunder, og du ved lige præcis, hvad din mand tænder på ved dig. Så det er bare med at smide blokeringerne og komme i gang med at flirte med ham. Og husk, at en flirt godt kan vare i flere dage – jo længere tid, desto sjovere – til I ikke kan holde jer fra hinanden.”

Du vil (garanteret) også kunne lide