Hvis du har oplevet mobning på din arbejdsplads, er du langt fra den eneste. Flere statistikker peger nemlig på, at omkring en tredjedel af os indimellem oplever mobning på arbejdet, men spørgsmålet er, hvad du reelt kan gøre, hvis en af dine kolleger bliver mobbet?
Tine R. Holmegaard er arbejds- og organisationspsykolog hos Crecea, og hun har et par helt konkrete råd:
”Hvis en kollega eksempelvis har fået et ordentlig hak i tuden til et møde, kan du skrive en sms og sige ”Hej, jeg håber, at du er ok, og at du får en dejlig weekend.” Eller hvis du ser en kollega komme ud fra toilettet med mascara løbende ned af kinderne, så hiv fat i vedkommende, giv et kram og tag en snak. Alene det at tilbyde din sympati kan gøre en kæmpe forskel,” fortæller Tine R. Holmegaard.
Du er altså en rigtig god kollega, hvis du hiver fat i ham eller hende, som bliver mobbet, og støtter personen følelsesmæssigt. Et af Tine R. Holmegaards andre råd er, at du skal tænke: ”Hvad ville min arbejdsmiljø-helt have gjort?”
”Og så skal du forsøge at gøre netop det eller søge hjælp hos nogle, som kan håndtere situationen. Det kan være en kollega, en tillidsrepræsentant eller en leder,” siger Tine R. Holmegaard.
Hvad er mobning egentlig?
Men det kan nogle gange være svært at finde ud af, hvad mobning egentlig er, for det er nemlig ekstremt individuelt, hvad vi oplever som mobning.
”Man kan læne sig op af Arbejdstilsynets definition, som blandt andet går på, at en person gentagne gange og over længere tid har været udsat for sårende og nedværdigende handlinger, som vedkommende ikke kan forsvare sig imod. Men det er jo subjektivt, hvad der sårer – og om man er i stand til at forsvare sig – så man kan ikke stå udenfor og afgøre, om det er mobning eller ej,” lyder det fra Tine R. Holmegaard.
Tal om jeres værdier i "fredstid"
Det er derfor vigtigt, at du og dine kolleger taler om jeres arbejdsmiljø i ”fredstid”, som Tine R. Holmegaard udtrykker det. I kan for eksempel tage en snak om, hvordan I byder nyansatte velkomne, hvad god humor er, hvordan I giver feedback, hvad der er okay på arbejdspladsen, og hvad der ikke er okay. Det kan dreje sig om de store linjer, men også om helt små ting – eksempelvis hvor præcist mødetider skal overholdes.
Tine R. Holmegaard kan blandt andet huske et eksempel, hvor en kvinde blev straffet af sine kolleger for altid at komme for sent. Kollegerne var irriterede over situationen, og i stedet for at sige det til vedkommende, talte de om det internt, og stemningen blev endnu værre. Kollegerne blev mere og mere trætte af kollegaen, og deres samarbejde blev generelt dårligere.
”De spurgte aldrig, hvorfor kollegaen kom for sent. Det handlede i virkeligheden om, at hun ikke havde råd til en bil, og at bussen tit var forsinket, så det ville gøre alverden, hvis hun kunne møde et kvarter senere. Men fordi man ikke snakkede åbent om det, endte det i en konflikt.”
Råb højt og sig fra
Eksemplet viser, at det er vigtigt, at kolleger taler åbent med hinanden, og at du siger fra, hvis du oplever noget, som du ikke føler er okay. Det kan være, at tonen på din arbejdsplads er dårlig, at nogle bliver lukket ude fra fællesskabet, eller at en bestemt kollega bliver bagtalt.
”Råb højt og sig ”Hov, den tone er ikke ok” eller ”Det synes jeg faktisk, at du skal snakke med hende selv om”, så den onde cirkel bliver brudt.”
Mobning skader alle
Mobning er en alvorlig sag, og det er ikke kun ham eller hende, som bliver mobbet, der er ramt. Ifølge Tine R. Holmegaard dokumenterer forskningen, at hvis vi er ansat på en arbejdsplads med mobning, påvirker det alle kollegerne i negativ retning.
De negative konsekvenser er blandt andet, at vi oftere rapporterer om et dårligt arbejdsmiljø, at vi oplever flere konflikter, og at vi generelt ikke ser os selv i jobbet på længere sigt. Det er derfor utrolig vigtigt, at du tager affære, hvis du oplever mobning på din arbejdsplads, så du og dine kolleger kan få en bedre hverdag på jobbet.