Afprøv din idé
Du har fundet på noget unikt. Nu skal du sikre dig, at ideen kan føres ud i livet. Det kræver først og fremmest, at der er kunder til det, du vil sælge, og at de vil betale dig det, din ydelse koster. Begynd med at afprøve din idé på venner og familie og sidenhen på de kunder, du gerne vil have.
Vækstkonsulentens tip: “Flere kvinder end mænd kaster sig ud i brancher, de ikke kender godt nok og heller ikke har et netværk inden for. Jo mindre du kender til branchen – og dermed konkurrenter og kunder – des mere forarbejde skal der gøres i denne fase.”
Gør din idé levedygtig
Hvis du har opfundet noget nyt, så husk at tage patent på det, inden du går på jagt efter den producent eller leverandør, der kan levere varen. Overvej, hvor og hvordan din vare skal møde sine kunder – og hvem der skal sælge den. Nethandel, fysiske butikker, hjemmesalg eller i din private salon er allerede afprøvede muligheder, men der er altid plads til at opfinde en helt ny form for distribution.
Vækstkonsulentens tip: “Mange iværksættere tænker i salg på nettet, men det er på ingen måde den sikre vej til succes. Selv med det gode produkt skal der investeres i markedsføring for ikke at drukne mellem alle de andre. Det behøver ikke være den mest omkostningstunge kanal, der er den rigtige. Gratis omtale i en lokalavis gennem en god pr-indsats kan være mere værdifuld end en dyr annonce.”
Vær realistisk
Produktudvikling, produktion, salg, marketing, administration og økonomi. Som selvstændig kan du ende med at påtage dig mange titler. Få af os kan det hele, mange er enten stærke i det kreative eller i at bevare det store kølige overblik. Erkend dine stærke og svage sider, og overvej, hvilken hjælp du vil få mest glæde af at købe dig til.
Vækstkonsulentens tip: “Mange af de iværksættere, vi har kendskab til, vælger at købe sig til hjælp fra en revisor, der kan være med til at holde styr på økonomien. Det er dog væsentligt, at du stadig selv følger med så godt, du kan, og tør stille alle de dumme spørgsmål, så du bliver klogere med tiden.”
Lav en forretningsplan
Altså den store forkromede opskrift, som din fremtid skal bygges på. Det er den, du skal hive frem, når du kommer i tvivl om, hvor det er, du skal hen og hvordan. Det er også forretningsplanen, som skal skaffe dig investorer og en glad bank. Her skal du have alt om din idé, kapital, mål og visioner med. Få med i planen, hvad du selv skal tage dig af, og hvor du er afhængig af andres kompetencer.
Vækstkonsulentens tip: “Her er der hjælp at hente og til og med gratis. Opsøg et af de regionale væksthuse eller de lokale erhvervs-servicetilbud. I Danmark er der rig mulighed for at søge og få rådgivning for dig som iværksætter – gennem hele processen.”
Få råd til at være din egen chef
Der er masser af udfordringer ved at starte som selvstændig. Økonomien skal helst ikke være en af dem. Hvis du ikke har nok opsparing at tære på, så kan løsningen være at arbejde fuldtid eller deltid ved siden af opstarten. Mener du, at din forretningsidé er intet mindre end genial, og forretningsplanen beviser det, så overbevis din bankrådgiver om, at de skal låne dig nok til den første svære tid. Husk også at tænke over, hvilken virksomhedsform du skal vælge. I sidste ende får det stor indflydelse på, hvor gevinsten – eller tabet – havner.
Vækstkonsulentens tip: “Alt for mange kvinder er så ivrige efter at komme i gang, at de vælger at starte op som enkeltmandsvirksomheder. Det er kun marginalt nemmere end et anpartsselskab, men forskellen er, om du hæfter med hele din formue eller kun det, du har investeret i dit firma.”
Frygter du opgaver som bilagshåndtering, budgetter og regnskab ...
… skal du se din frygt i øjnene. Erfaringen viser, at når der er styr på dit regnskab, holder din succes i længere tid.
Mangler du det sidste mod ...
… skal du surfe forbi Virksomhedskvinder.dk og høste af mere end 100 iværksætter-kvinders erfaringer.
Kilde: Konsulent Nathalie Godthaab, Væksthus Syddanmark, startvaekst.dk.