© Getty Images

Nu kan du endelig få hjælp, hvis du har svært ved at holde på vandet

Læs, hvad du kan gøre, hvis du oplever dryp eller lækager, og mød en sej kvinde, som ikke længere lader inkontinens være en begrænsning – eller et tabu.

27. december 2020 af Benjamin Creative for B. Braun Medical

Har du svært ved at holde dig, eller oplever du at sjattisse, hvis du nyser eller er aktiv? Måske du lider af inkontinens som millioner af kvinder verden over.

Inkontinens kan være en stor gene, som afholder dig fra at gøre de ting, du elsker og som nedsætter din livskvalitet. Det behøver dog ikke at være noget, som begrænser dig. Der er nemlig kommet et effektivt hjælpemiddel til formålet.

Her kan du læse om, hvordan problemet kan afhjælpes med Diveen, og så kan du møde seje Christina, som har valgt at tale åbent om sin tabubelagte lidelse.

Kort om inkontinens

Inkontinens betyder, at du har svært ved at kontrollere din vandladning. Der findes dog flere forskellige typer. Stress- eller anstrengelsesinkontinens gør, at små mængder urin slipper ud, når der skabes belastning på blæren – såsom ved løb, host eller hop. Trang-inkontinens er en pludselig vandladningstrang, du ikke kan kontrollere, hvor du har svært ved at nå på toilettet. 

Så mange rammes af inkontinens

Alle kan rammes af inkontinens. Faktisk har omkring 10 % af alle kvinder regelmæssig inkontinens, og mindst 50 % af alle kvinder oplever urininkontinens på et tidspunkt i deres liv. Det er dog typisk noget, som først kommer efter 40 års-alderen eller efter en fødsel. 

Nu findes en lille diskret løsning

Der findes flere ting, du kan gøre. Bækkenbundstræning er altid en anbefaling til afhjælpning af problemet, og derudover er der behandlingsmuligheder såsom lokal østrogenbehandling eller operation.

Nu er der så også kommet et produkt på markedet, som kan reducere urinlækager betydeligt. Produktet Diveen er et hjælpemiddel mod lækage, du anvender på helt samme måde som en tampon. "Tamponen" er udformet til at støtte skedevæggen omkring blæren og hjælper med at lukke urinrøret, så du ikke lækker, når der opstår belastning på blæren.

Diveen er et diskret hjælpemiddel mod urinlækage, der indføres på samme måde som en tampon ved hjælp af et indføringshylster. 

© Diveen

Mød Christina, som lider af inkontinens

Christina Heick er 36 år, personlig træner, træningsekspert på IForm, og så lider hun af inkontinens. Hun havde aldrig før oplevet problemer med vandladning, men efter sin fødsel blev det svært for hende at holde på vandet under træning.

En episode, hun tydeligt husker, var da hun underviste et hold, hvor der var højt tempo og mange eksplosive træningsøvelser. Her havde Christina så svært ved at holde på vandet, at hun i sin iver lækkede på gulvet – uden hun kunne mærke det. Generelt fulgte oplevelser, hvor hun tissede i bukserne eller måtte finde en hæk at tisse i under hendes løbeture. Alligevel havde hun svært ved at erkende, at hun havde et problem. I dag kan det sommetider stadig være svært for hende at italesætte sit inkontinensproblem, som du kan se i videoen her.

Inkontinens blev frihedsberøvende

Christina gik til lægen, hvor hun blev instrueret i knibeøvelser, som hun lavede hver dag. Hun blev enormt opmærksom på, hvordan hun skulle træne og gå klædt, hvis det nu skulle ske, at hun lækkede: 

"Det er et større indgreb i ens frihedsfølelse, end man forstår. Hvis jeg skulle tisse, så var det NU. Jeg har sågar præsteret at tisse i en skraldespand på et dametoilet i Harrods, fordi der ingen ledige toiletter var. Det var nok topmålet af pinlighed.” 

Christina fandt endelig en løsning

Christina havde længe negligeret det og øvet sig i bare at leve med generne og begrænsningerne. Hun anede nemlig ikke, hvad hun skulle gøre. Helt tilfældigt hørte hun om Diveen, som hun besluttede sig for at prøve. Det har gjort forskellen for Christina, som bruger det hver træning uden problemer, og som nu tør stille sig frem:

"Det har taget mig mange år at nå hertil, fordi jeg har været flov og bekymret for, hvad andre skulle tænke. Det har været en kæmpe befrielse at tale om, og det kan jeg nu, fordi jeg har fundet noget, der virker. Jeg har lyst til at sige til alle, at de ikke behøver at være flove eller tisse i bukserne – hverken under fysisk aktivitet eller fordi toiletkøen er for lang. For der findes noget, der kan hjælpe, der er så nemt, og som du kan have i tasken. Det er lige så revolutionerende, som tamponen var."

Christina bryder tabuet og hjælper andre med inkontinens på Instagram

Du kan følge med hos Christina, som åbent og ærligt fortæller om at leve med inkontinens, på hendes Instagram @christinaheick_training. Hun giver for eksempel gode råd til genoptræning af bækkenbunden, og så kan du i løbet af januar tilmelde dig en konkurrence med Diveen-produkter. 

Sådan kan du bruge Diveen 

Du kan bruge en Diveen-"tampon" dagligt, eller du kan nøjes med det under fysisk aktivitet. Du kan have den i op til 12 timer ad gangen, og den er godkendt til at anvendes to gange. Produktet kan købes her, hvor du kan vælge mellem fem eller femten stk – eller en prøvepakke, så du kan finde den størrelse, som passer til dig.

Du kan læse mere om Diveen og inkontinens lige her. Her findes der desuden udførlige guides til, hvordan du anvender produktet.

Du vil (garanteret) også kunne lide