Birgitte Drud
© Ditte Valente

“Når jeg bliver forelsket i en ny idé, bliver jeg nødt til at følge min drift”

Det er svært ikke at blive inspireret, når du læser Birgitte Druds historie. Hun kaster sig konstant ud i nye eventyr, og nu har hun som 59-årig startet sin egen virksomhed

28. november 2016 af Maria Broe Trustrup Hansen

Birgitte Drud eller Drud, som hun typisk lystrer, har været lidt af en sigøjner på arbejdsmarkedet, som hun selv beskriver det. Folkeskolelærer, bartender, og højskoleforstander er blot nogle af titlerne på hendes alenlange CV, og nu har hun igen sat en ny båd i søen. 

Nu er det nemlig designer, der står på visitkortet, og virksomheden – den kalder hun Druds Coveralls. Hendes produkt er enkelt, men måske en smule atypisk. Birgitte Drud har nemlig designet en kedeldragt til voksne kvinder.

“Jeg har altid befundet mig godt i en kedeldragt og buksedragt, for der er ikke noget, der snærer, og der er plads til kroppen. For fire-fem år siden købte jeg en vinterbuksedragt på eBay, som var helt fantastisk. Mange stoppede mig på gaden og spurgte, hvor jeg havde fundet den henne. Så jeg tænkte, nu går jeg sgu i gang med at lave min egen.”

“Jeg er tit ved at pisse i bukserne af skræk”

Birgitte Drud havde aldrig designet før, og mode interesserer hende egentlig ikke så meget. Men hun har en næse for, hvad der rører sig, og så har hun temmelig svært ved at sidde stille. Energisk som hun er, har hun gang på gang kastet sig ud på ukendt farvand og startet nye projekter. Faktisk kan hun slet ikke lade være.

“Men jeg er tit ved at pisse i bukserne af skræk. Udefra kan jeg måske godt virke som en fandens karl, men jeg er jo helt almindelig. Jeg har de tude-ture, som jeg skal have, og jeg får nervøse trækninger, når jeg er ude på dybt vand.”

Selvom rastløsheden kan være en del af hverdagen, handler det sjældent om, at hun keder sig der, hvor hun er.

“Det er ikke sådan, at jeg siger: Okay, nu gider jeg ikke være her mere. Det er altid lysten og begejstringen for det nye, der driver mig. Når jeg bliver tændt og forelsket i en ny idé, bliver jeg nødt til at følge min drift.”

Ikke lånt en eneste krone

Birgitte Drud har ikke nogen børn. Det er ikke noget, hun decideret har besluttet sig for, men hun har bare aldrig haft lyst. Det har givetvis været med til, at hun har kunnet tage nogle chancer, som ikke er mulige på samme måde, hvis man er etableret med hus, Volvo og unger.

Og når hun tager en chance, går det ofte ret godt, men en af de gange, hvor det ikke gik helt efter planen, var da hun var med til at åbne et galleri. Hun lånte en kæmpe portion penge, men projektet mislykkedes, og hun stod tilbage med en kæmpe gæld. Derfor har hun ikke lånt en eneste krone til sin nye designvirksomhed. Hun har sparet op, og så arbejder hun deltid som vikar i en vuggestue og børnehave – og hun er vild med det.

“Ungerne er fantastiske. De har en poetisk og kreativ tilgang til tilværelsen, fordi de oplever alt for første gang, og det er intet mindre end hjerteskærende fantastisk. De inspirerer mig, så jobbet er på ingen måde en plage.”

Lige nu er drømmen, at Birgitte Drud på sigt kan leve af sin designvirksomhed. Men drømme er som bekendt ikke uforanderlige – og især ikke i hendes verden – så hvem ved, hvor hun ender.

Du vil (garanteret) også kunne lide