Kollegaer
© Kirstine Mengel | Mine kollegaer: – fra venstre: Brit (43), Jannie (33), Ben (49) og Vesna (31).

Mig og mine kollegaer: “Jeg ser en anden side af verden sammen med mine kollegaer”

Noget af det fantastiske ved at være 40+ er alle de mange mennesker, vi hører sammen med af så mange forskellige årsager. Mennesker, som løfter vores hverdage.

17. december 2017 af Karen Greve

Helle Xaver Dover (49) er projektleder i Team Integration, Job- og Vækstcenter i Middelfart Kommune. Hun er gift og er mor til Martin på 22 og Maria på 17 år. 

På Helle Xaver Dovers arbejdsplads passer de ikke kun godt på deres klienter. De passer også godt på hinanden. Og lige så forskellige de er i alder og baggrund, lige så enige er de om også at dyrke deres fællesskab i fritiden. 

Vil du præsentere din flok?

“Min flok er mine kollegaer: Vesna, Brit, Ben, Jannie og Adla – som lige nu er på barsel. Vesna startede her i praktik. Hun er en solstråle og et menneske, du bliver i godt humør af at være sammen med. Jannie er rolig og seriøs. Hun har et godt overblik og har altid styr på den mindste detalje. Brit brænder virkelig for at hjælpe mennesker, og så er der Ben, ene hane i kurven. Ham kan vi alle regne med 120 procent. Hvis en af os har brug for hjælp – også søndag efter­ middag – så står han der med det samme. Det er nok et fælles træk, at vi alle er ekstroverte og meget sociale.” 

Hvad laver I sammen?

“Vi arbejder i Team Integration i Middelfart Kommune, hvor vi hjælper flygtninge i arbejde. Det er en blanding af kontorarbejde og møder med borgere og virksomheder. Vi sidder i et åbent kontorlandskab og spiser frokost sammen hver dag – og vi ses også privat. For nylig var vi alle inviteret til Jannies fødselsdag, og i foråret var vi på en weekendtur til Femern. Vi prioriterer også vores fritid sammen og ud over de 37 timer på kontoret.” 

Hvordan fandt I sammen?

“Jeg blev ansat for to år siden i teamet, hvor Jannie og Ben arbejdede, og siden er Vesna og Brit kommet til. Vores team er sat sammen af flere nationaliteter, og det giver god mening, når vi arbejder med integration. Vesna er selv flygtning fra Serbien og ved, hvad det vil sige at skulle kæmpe sig frem i et fremmed land. Men det giver også mig noget personligt at arbejde sammen med mennesker fra hele verden. Det er livsbekræftende at høre deres historier, for de er eksempler på, at hvor der er vilje, er der vej. 

Samtidig gør det mig ydmyg. Jeg ser tydeligt, hvor privilegeret jeg selv er, og jeg bliver sådan lidt ‘vi kan sagtens nøjes med mindre’, når jeg for eksempel er på ferie med min mand. Han driller mig med, at jeg er blevet så hellig, efter at jeg er begyndt at arbejde med integration, og det er nok rigtigt. For jeg har set en anden side af verden sammen med mine nye kollegaer.” 

Hvad betyder I for hinanden?

“Vi er altid opmærksomme på hinandens humør. Hvis en af os har haft et hårdt møde, er der
altid en anden, der siger ‘skal vi lige tage fem minutter’, og så tager vi en pakke Kleenex med på et kontor og snakker tingene igennem. Vi har mennesker mellem hænderne, der har set krigens rædsler. Vi læser og hører om alt det, borgerne har været igennem, inden de når til os. Men da vi har tavshedspligt, og derfor ikke kan dele den slags med familie og venner, er det dejligt at have gode kollegaer, vi kan læsse af og på, alt afhængig af situationen. Det kan være svært for andre at sætte sig helt ind i, hvad vores job kræver, og ikke mindst i, hvor meget vi giver af os selv. Vi kan alle have dage, hvor vi har brug for et ekstra kram.

Omvendt er vi også gode til at juble sammen. Vi fejrer hinandens fødselsdage med balloner og gaver, og det betyder noget. Jeg blev så glad, da jeg så, at de havde pyntet op omkring min plads. Andre arbejdspladser kunne godt gøre mere ud af den slags. Det giver energi til de opgaver, vi skal løse bagefter, og desuden har vi intet sygefravær. Vi glæder os jo til at se hinanden hver dag.” 

Hvilken forskel gør din flok for dig?

“De gør det nemt for mig at gå på arbejde. Jeg har tidligere arbejdet med salg i det private erhvervsliv, og det her job var noget helt nyt for mig. Men det at møde en så rummelig flok mennesker, der alle er meget sansende i forhold til hinanden, har været positivt for mig. Jeg oplever en generøsitet, hvor vi altid er parate til at hjælpe hinanden. Jeg kan måske sidde med en borger, hvor en af de andre har kontakten til en virksomhed, der vil passe til ham. Der deler vi vores netværk og hjælper hinanden med at få vores opgaver til at lykkes, og det er desværre heller ikke altid en selvfølge på en arbejdsplads. Jeg har tidligere oplevet en kultur, hvor medarbejderne var mest optaget af deres egne projekter og af individuel succes.”

Artiklen er tidligere bragt i Magasinet Liv nummer 82. 

Du vil (garanteret) også kunne lide