portræt Thomas Levin
Skuespiller Thomas Levin (42).© Isak Hoffmeyer

Thomas Levin: Laura er klogere end mig

Skuespiller Thomas Levin er sikker på, at hans kone er klogere end han er, og i det hele taget har han adskillige kvindelige rollemodeller i alle aldre.

29. maj 2021 af Johanne Luise Boesdal

Hvis ikke jeg lavede det her interview, ville jeg ... 

“Sikkert lave mad til mine unger. Sjippe eller løbe mig en tur, lytte til noget musik og kysse min hustru. Ikke alt på en gang. Det tror jeg ville være en dårlig idé.”

Det næste punkt på min to do-liste er ... 

“at huske at lave en to do-liste. Så jeg kan lære at få et overblik over alle de ting, der skal gøres.”

Når jeg bliver gammel ... 

“vil jeg sikkert ikke forstå, at jeg er blevet gammel, førend nogen begynder at behandle mig, som om jeg var et barn.” 

Sandheden om mig er ... 

“at jeg ikke er i stand til at udtrykke mig i absolutte størrelser. Eller er jeg? Tvivlen er en tro følgesvend. Eller er den?”

Min alder er ... 

“forvirrende. Jeg kan godt sidde til et for­ældremøde og tænke: Hvor er de andre voksne? Men noget siger mig, at det tænker de andre forældre også indimellem.

Og så har jeg en forkærlighed for historier, hvor der ikke behøver at være et stort spektakel, for at du bliver grebet som publikum. Jeg tror, det mest forvirrende ved min alder er, at mit arbejds­liv trækker på nogle meget barnlige og legesyge sider. Det, der bliver krævet af min 10­-årige søn i skolen, er på mange måder mere voksent end det, der bliver krævet af mig. Og omvendt er alle mine roller også defineret af den erfaring og det udtryk, der følger med min alder.”

Jeg holder af ... 

“historier, der oprigtigt interesserer sig for mennesker og det liv, vi bakser rundt i. Historier, der forholder sig til de universelle udfordringer ved at være menneske.

Det lyder sikkert enormt banalt, men hvis jeg skal koge det ned, er det svaret. Historier, der blotlægger, at vi, til trods for alle umiddelbare forskelle, der måtte være mellem os i vores per­sonligheder, miljøer og vilkår, i sidste ende er gjort af det samme stof og dermed også bakser med nogle helt grundlæg­gende udfordringer og spørgsmål.”

Portræt Thomas Levin
Thomas Levin er ved at gøre en kortfilm færdig med hans søn i en hovedrolle. © Isak Hoffmeyer

Fra mine forældre har jeg med mig ... 

“at jeg skal gøre mig umage. I både relationer og arbejdsliv. Og forstå, at det her liv er det, jeg har. Og det er en gave.” 

Jeg håber, mine børn vil tage med sig ...

“at nysgerrighed er værd at stræbe efter kombineret med et kærligt og omsorgs­fuldt udgangspunkt. Når jeg reflekterer over, hvornår jeg selv trives allerbedst, er det i hvert fald ofte, når de elementer er i spil.

Det er mere krævende, end det måske lyder. Verden og livet kan være så sindssygt brutalt, uretfærdigt – og til tider menings­ løst i sin skrøbelighed. Og der kan det være svært at holde fast i sin åbenhed, empati og kærlighed. Men det må stadig være værd at stræbe efter.”

Af kvinder har jeg lært ... 

“både store og eksistentielle ting og små ting. Den kvinde, jeg kender bedst, er min hus­tru, Laura, og hun lærer mig dagligt ting. Som for eksempel i går, hvor hun lærte mig, at jeg snorker mere, når jeg ligger på ryggen end på siden.

En ting er sikkert: Laura er klogere end mig – og det er sagt uden nogen form for ironi. Hun er faktisk et af de klogeste men­nesker, jeg kender.”

Sidst jeg grinede ... 

“var sikkert sammen med min kone. Vi kommer muligvis til at lyde som verdens mest irrite­rende par, men vi griner virkeligt meget sammen.

Grin og humor er en slags mørtel mellem murstenene i vores ægteskab, og vi kan være håbløst optagede af at få den anden til at grine. Det er sikkert ret ulideligt i andres øjne, men vi har det sjovt.”

Skal jeg nævne tre 40+ kvinder, jeg ser op til, er det ... 

“min mor, forfatteren Alice Munro og forsker Lone Frank.

Min mor, fordi hun har formået at insistere på sit eget liv og samtidig har taget ansvar for og udvist stor omsorg og forståelse for andres liv. Min mor er sådan en, folk ringer til om natten, hvis de har brug for at tale og blive lyttet til. Det synes jeg er en ret sej type at være.

Jeg elsker Alice Munro, fordi jeg elsker hendes noveller og alt, jeg har læst om og af hende. Hun mestrer sit håndværk fænome­nalt og skriver hudløst ærligt, men aldrig uden omsorg. Det er et meget smukt træk.

Og Lone Frank, fordi hun er megasej og formår at formidle komplekse spørgsmål for matematiske klaphatte som mig. Og så er hun en slags kunstner samtidig. I sin seneste bog, Størst er alt, undersøger hun kærlighedens væsen med udgangspunkt i sin egen historie. Kvinder med den form for intellektuelt og formid­lingsmæssigt overskud er jeg generelt ret imponeret over.”

Thomas Levin (42)

  • er gift med skuespiller Laura Christensen, som han har Jacob på 10 og Martha på 3 år med.

  • er skuespiller, instruktør og manuskriptforfatter. Som skuespiller kender du ham blandt andet fra tv-serierne Norskov og Borgen. Og som instruktør fra et utal af teaterforestillinger.

  • er aktuel i tv-serien Alex Rider, som kan ses på Viaplay. Og kan snart ses i tv-serien Smother.

Denne artikel er tidligere bragt i Magasinet Liv d. 30 marts 2021.

Du vil (garanteret) også kunne lide